İyi Yaşa

kardiyo-yapmanin-faydalari

Dönemsel Olarak Spor Yapmak Doğru mu?

fitnessYaz aylarının gelmesiyle birlikte birçok kişi spor yapmaya yöneldi. Durum böyle olunca o meşhur soru yeniden gündeme geldi. Dönemsel olarak spor yapılıp bırakılmalı mı, yoksa hayatımızın bir parçası mı olmalı? İyi Yaşa eğitmenlerinden Can Aksu bu konuda bilmen gerekenleri senin için derledi. İyi okumalar dilerim!

Yaz mevsimi yaklaşırken spor salonları dolup taşmaya başladı. Kışın alınan kiloların verilmesi için herkes yoğun antrenmanlara başladı. Ancak burada akıllara takılan meşhur bir soru var. Acaba spor yapmak yaz öncesi veya sonrası kilo verme amaçlı dönemsel olarak mı yapılmalı; yoksa yaşam kalitemizi, gençliğimizi ve sağlığımızı korumak için hayatımızın bir parçası mı olmalı? Tabii ki B şıkkı!

Spor yapmayı diş fırçalamaya benzetebiliriz. Nasıl ki dişlerimizi düzenli olarak fırçalamadığımızda çürümeye başlıyor, bu durum antrenman düzenliliğimizde de aynı şekilde işler. Burada temel amaç kilo verme veya alma odaklı değil, geleceğimiz için bir yatırım olmalıdır. Nasıl ki geleceğimiz için birtakım kariyer hedefleri yapıyor ve para kazanmaya çalışıyorsak, ilerisi için hedeflediğimiz noktada kendimizi daha sağlıklı görebilmemiz de en az o kadar önemli. Eğer siz de kazandığınız paraları ve ulaştığınız konumları keyifli bir şekilde değerlendirmek istiyorsanız hemen harekete geçmelisiniz. Unutmayın ki antrenman yapmak geleceğiniz için en önemli yatırımdır!

Vücuduna iyi bakmalısın!

duzenli-spor-yapmanin-faydalariOtuzlu yaşlarımıza kadar vücudumuz dışarıdan gelen stresleri ve yanlışlıkları absorbe eder. Ancak otuzlu yaşlardan sonra metabolizmamız eskisi kadar yenileyici hormon üretmez ve bize ”bana ne kadar iyi bakarsan ben de sana o kadar hizmet ederim” der. Bunun için iyi beslenmek, iyi dinlenmek ve doğru şekilde hareket etmek gerek. Unutmayalım ki vücudumuz hareket etmek üzere tasarlanmış bir mekanizmadır. Ancak modern hayat, teknoloji, mesleki deformasyonlar vb. unsurlardan dolayı git gide tembelleşir ve hareket etmekten uzaklaşırız.

Önce kas iskelet sistemimizde hareketsizlikten dolayı oluşan güçsüzlükler, bozulan postür ve akabinde omurga ve eklem rahatsızlıkları (bel ve boyun düzleşmeleri, fıtıkları, diz ve omuz sakatlıkları vs..) eklenir. İlerleyen zamanlarda da hareket kabiliyetimizin kısıtlanmasından kaynaklı kalp damar sağlık sorunları yaşayabiliriz. Bu, ne yazık ki ülkemizde normalleşmiş bir durumdur. Genellikle her on insanın sekizinin bir rahatsızlığı vardır ve bunu kabul eder. Halbuki doğru ve düzenli bir antrenmanla tüm bunların oluşmasından büyük olasılıkla kaçınırsınız. Temel amaç oluşan kas dengesizliğini ortadan kaldırarak düzgün bir postür elde etmektir.

Düzgün hizalanmış postüre sahip bir vücut, atılan her adımda bedene kilomuz kadar binen stresi bir paratoner gibi absorbe ederek yükün omurga ve eklemlerimize zarar vermeden bedenimizi terk etmesini sağlar. Bunun için de kaslarımızın yeterli güçte ve esneklikte olması gerekmektedir. Koşu yarışlarında görüp sohbet ettiğim benden yaşça büyük, altmışlı yetmişli yaşlardaki abiler hep dikkatimi çekmiştir. Bahsettiğim bu kişilerin hepsi ufak tefek ortopedi sorunları dışında ömürlerinde doktor yüzü görmemişler. Günümüzde spor yapmak bir lüks veya vakit kaybı değil aksine kazançtır.

Cebindeki spor salonunu keşfet!

duzenli-spor-yapmanin-faydalariEskiden oturduğumuz veya çalıştığımız yere yakın bir spor salonu veya stüdyo bulmak kolay değildi. Ancak şimdi her semtte, her caddede hatta her sokakta yürüme mesafesinde bulabileceğiniz açık veya kapalı bir mekan bulabilirsiniz. Üstelik bize yardımcı olacak eğitmenler, motive eden ve verilerimizi tutan aksesuarlar, hatta evlerimizi spor salonuna çeviren İyi Yaşa gibi uygulamalar dahi mevcut. Yani eskisi gibi spor yapmak için kilometreler kat etmenize, zaman ve para harcamamıza gerek yok. Beş altı metrekarelik bir odada bile hiçbir ekipmana ihtiyaç duymadan bedenimizi harekete geçirebilirsiniz. Böylece dönemsel olarak spor yapmaktan ziyade yaşam boyu daha sağlıklı, güçlü, fit ve mutlu olabiliriz.

Tüm bahaneleri kenara bırak, gerekli motivasyon ve enerji içimizde. Doğru bir yönlendirme de İyi Yaşa’da. Vakit kaybetmeden kendini hazırla ve harekete geç. Haftada 3-4 gün 40-45’er dakikalık bir antrenman bile sana çok şey katacaktır. Kendini düşünmüyorsan sevdiklerini ve geleceğini düşün. Onlarla mutlu bir şekilde daha uzun ve sağlıklı zaman geçirmek senin elinde.

Şehrin hızından yorulup hareket etmenin sınırlı olduğu zamanda senin için kısa süreli fitness antrenmanları oluşturup hayatına düzenli hareketi katmak için buradayım! İyi Yaşa’daki derslerime buradan ulaşabilirsin!

Can Aksu

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


Fitnessdan yogaya, meditasyondan farkındalığa alanında en iyi eğitmenlerin buluştuğu İyi Yaşa’ya hemen üye ol!

İyi Yaşa Bülten

İndirimlerden ve yeniliklerden haberdar olmak için bültenimize abone ol!