İyi Yaşa

cilt-bakimi

Sağlıklı Bir Cilt İçin Kolajen Üretimini Artırmanın Yolları

yuz yogasıKolojen, kemik, kıkırdak, lif, eklem gibi haraket sisteminin yapı taşlarını oluşturan bir tür protein çeşidi. Kolajeni biliyorum ama kolajen üretimi nedir, neden önemlidir diye soracak olursan şöyle açıklayabiliriz: Kolojen, 20’li yaşlarına dek vücudunda üretilir ve bu üretim zaman içinde azalmaya başlar. Sağlıklı bir vücut ve cilt için kolajen üretimini destekleyen gıda ve takviyelerin tüketimine özen göstermende fayda var. 

Yaşlandıkça vücutta kolajen üretimi gitgide azalır. Bu azalma da zaman içinde ciltte kırışıklığa ve sarkmalara sebep olur. Yaşlanma sürecinin yanı sıra bazı dış etkenler de ciltteki kolajen miktarında azalmaya sebep olabilir. Neyse ki kolajen üretimini arttırmak için uygulanabilecek birçok yöntem bulunuyor. 

Kolajen Üretimi Nasıl Arttırılır

Kolajen üretimini arttırmanın birden fazla yolu var. Örneğin beslenme düzenine yeni gıdalar ekleyebilir ya da dışarıdan takviye alarak kolajen üretimi sürecini destekleyebilirsin. Kolajen için en önemli bileşenlerden birisi hyaluronik asittir. Hyaluronik asit, çoğunlukla amino asitler bakımından zengin olan fasulye ve soya gibi gıdalarda bulunur. Hiyalüronik asidi takviye olarak alabileceğin gibi, besinler aracılığıyla da diyetine ekleyebilirsin.

Diğer bir seçenek ise insan vücudunun üretemediği, bu yüzden dışarıdan alınması şart olan C vitamini. Hem sağlıklı bir beslenme hem de cilt için çok özel bir vitamin olan C vitamini, turunçgillerde ve yeşil yapraklı sebzelerde bulunuyor. C vitamini, cildi korumaya yardımcı olmanın yanı sıra kolajen üreten vitaminler kategorisinde de yer alıyor. C vitamini bakımından zengin sebze ve meyveleri diyetine ekleyebileceğin gibi, kullandığın cilt bakım ürünlerinde de C vitamini bulunmasına özen gösterebilir ya da dışarıdan takviye olarak alabilirsin. Dilersen, İyi Yaşa Mutfakta bu konuda sana yardımcı olabilecek tariflere göz atabilirsin.

Kolajen üretimini arttırmak için girdiğin bu süreçte antioksidanların da çok faydasını göreceksin. Birden çok antioksidan türü vardır ve bunlar cildi farklı şekillerde korur.  Antioksidanların en güzel yanı gıdalarda bolca bulunabilmesidir. Antioksidanların hepsi direkt olarak  kolajen seviyesini arttırmasa da vücudundaki kolajenlerin işlevini arttırabilir. Örneğin retinol de bir tür antioksidandır ve kolajenin ömrünü uzatmak ile birlikte, kolajeni yok eden enzimlere de engel olur. Bu sayede vücudundaki kolajen seviyesi korunmuş olur. cil-bakimi

Takviyelerin, çeşitli gıda tüketimlerinin ve vitaminlerin yanı sıra kolajen üretimi gün içinde yapabileceğin daha basit yöntemler de arttırılabilir. Bunlardan ilki yeterli miktarda sıvı tüketimi. Bu yalnızca ciltteki kolajen miktarını koruyabilmen ya da arttırabilmen için değil hem vücudunun hem de cildinin daha sağlıklı olabilmesi için dikkat etmen gereken en önemli noktalardan biri. Sıvı tüketiminin kolajendeki etkisine gelecek olursak, kolajen üretimine büyük katkı sağlayan C vitamini suda çözünebilen bir vitamindir. Bu da demek oluyor ki; yeteri kadar sıvı tüketmiyorsan vücuduna aldığın C vitamini, kolajen üretimini arttırma görevini yerine getiremez.  

Mevcut kolajen miktarını nasıl koruyabileceğini merak ediyorsan, bunun yolu cildine iyi bakmaktan geçiyor. Soğuk havalar, güneşe fazlaca maruz kalmak ve hava kirliliği gibi dış etkenler cilde zarar veriyor. Cilt zarar görünce de bir hücre yenileme sürecine giriyor. Bu süreçte vücuttaki kolajen seviyesi gün geçtikçe azalıyor. Bunun önüne geçebilmek için cildini düzenli olarak temizlemeyi, cildinin ihtiyaçlarını gidermeyi ihmal etmemelisin. Bunun yanı sıra hem kolajen seviyeni hem de cildini koruyabilmek için güneş kremi kullanmayı da ihmal etmemelisin.

Kolajen Üreten Besinler

Kolajen miktarını artırabilmenin bir diğer yolu da diyetine kolajen üreten yiyecekler eklemektir. Örneğin kavun, kayısı, mango ve papaya gibi meyveler, A vitamini açısından oldukça zengin besinlerdir. Bu besinler içerdiği A vitamini sebebiyle kolajen artışına önemli ölçüde katkı sağlayabilir. 

Kolajen üreten besinler arasında et ürünlerinden sebze ve meyveye kadar birçok seçenek bulunuyor. Örneğin vegan ya da vejetaryen değilsen kemik iliği, yumurta, balık gibi hayvansal gıdalar sayesinde kolajen üretimini destekleyebilirsin. Bu yiyeceklerin yanı sıra antioksidan bakımından zengin kırmızı meyve ve sebzelere de yönelerek yine kolajen miktarını arttırmaya yönelik beslenebilirsin. Dilersen İyi Yaşa’da bulunan kırmızı smoothie tarifini deneyebilirsin.

Ciltte Kolajen Üretimi

cilt-bakimiSağlıklı bir cilt için kolajen olmazsa olmaz. Cilde esneklik ve dayanıklılık kazandıran kolajen, cildin yaşlanma sürecini yavaşlatırken aynı zamanda dış etkenlere karşı koruma sağlar. Kolajen; kuruluk, kırışıklık, donukluk gibi cilt sorunlarını önlemeye yardımcı olur. Ciltteki kolajen miktarını arttırarak cildini daha sağlıklı ve dış etkenlere karşı daha güçlü bir hâle getirebilirsin. 

Ciltte kolajen üretimi çeşitli durumlara göre değişiklik gösterir, beslenme alışkanlıkları da bu sürece doğrudan etki eder. Kolajen miktarını artıran besinleri, öğünlerine ekleyerek sağlıklı bir beslenme rutini oluşturabilirsin. Hayvansal kaynaklı gıdalar, turuncu ve kırmızı sebzeler kolajen üretimi açısından oldukça zengin besin maddelerine sahiptir. Takviye edici gıdalarla birlikte beslenme rutinini destekleyerek tam bir bakım yapabilirsin. Ciltte kolajen üreten besinler, sunduğu lezzetlerle farklı damak tatlarına hitap eder. Cildine bakım yaparken aynı zamanda lezzetli öğünler de yiyebilirsin. Domates, kemikli etler, sakatat çeşitleri, balkabağı, somon, avokado ve ceviz gibi farklı yiyeceklerle öğünlerinizi zenginleştirebilirsin.

Eğer kolajen üreten besinlerden faydalanıyorsan fakat senin için yeterli olduğunu düşünmüyorsan ve kolajenin cildindeki, vücudundaki etkilerini arttırmak istiyorsan Naturagen Collagen ile Sağlıklı Yaşam Serisi’ni inceleyebilirsin. Gençleştirici yüz masajı bu seride sevebileceğini düşündüğüm derslerden sadece biri. Dışarıdan alacağın takviye vücuduna içten etki edip kolajen üretimini desteklerken, sağlıklı yaşam serisiyle birlikte daha sağlıklı ve güçlü bir bedene sahip olabilirsin. 

Sağlıklı ve güzel bir cilt için sana yapabileceğim bir diğer tavsiye ise yüz yogası. Dışarıdan aldığın besinler ve takviyelerin yanı sıra yüz yogası yaparak da cildinin yaşlanmasının önüne geçebilir, daha sağlıklı ve ışıltılı bir cilde sahip olabilirsin. Dilersen Nihan Büyükaksu’nun Yüz Yogası derslerini inceleyebilirsin.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


Fitnessdan yogaya, meditasyondan farkındalığa alanında en iyi eğitmenlerin buluştuğu İyi Yaşa’ya hemen üye ol!

İyi Yaşa Bülten

İndirimlerden ve yeniliklerden haberdar olmak için bültenimize abone ol!