İyi Yaşa

spor öncesi ve sonrası

Spor Öncesi ve Sonrası Dikkat Etmen Gerekenler

fitnessYaptığın egzersizlerden daha etkili bir sonuç almak için spor öncesi ve sonrası dikkat etmen gereken bazı noktalar var. Üstelik, bunlar sadece beslenmeyle sınırlı değil. Dilersen yaptığın egzersizlerde fark yaratacak ve sakatlık yaşama ihtimalinin önüne geçecek bu maddelere birlikte bir göz atalım. İşte spor öncesi ve sonrası yapman gereken maddeler!

Dinlenmiş ve rahat bir beden için esneme egzersizlerini senin için derledim! Hemen tıkla.

Spor öncesi yapman gerekenler

– Egzersizine ısınma hareketleri ile başla

Ne seviyede spor yaptığının bir önemi yok. Spor yapan herkesin ısınma egzersizleri ile vücudunu yapacağı antrenmanlara hazırlaması gerekir. Bu hem olası bir sakatlığın önüne geçmen hem de daha iyi bir performans gösterebilmen için gerekli. Sen de spor öncesinde Adil Ayvaz ile Hareketlilik Odaklı Esneme videosunu uygulayabilirsin! Unutma, ayıracağın bu 10 dakika, spordan alacağın verimi maximize edecek! 

– Enerji veren besinler tüketmeye özen göster

Spor öncesinde hangi besinleri tükettiğin oldukça önemli. Bu süreçte özellikle mideni yormayacak ve sindirimi kolay yiyecekleri tercih etmen gerekir. Yüksek besin değerine sahip kompleks karbonhidratlar, proteinler ve düşük yağ oranına sahip besinler spor öncesinde tüketmen için ideal seçimler olacak. Dilersen hem lezzetli hem de spor öncesinde rahatlıkla tüketebileceğin Ev Yapımı Granola ve Çilekli Nice Cream tarifine bir göz atabilirsin! Bağımlılık yapabilir, şimdiden söyleyeyim! 

Konu beslenmeden açılmışken kahve tüketimiyle ilgili ne düşündüğümü de merak ediyorsun değil mi? Öyleyse birçok kişinin kafasını karıştıran bu konuya bir açıklık getireyim. Yapılan araştırmalara göre, antrenman öncesinde kahve içmek, performans üzerinde oldukça etkili. Bu nedenle metabolizma hızını artırmak için sen de egzersiz öncesinde kahve içebilirsin. 

saglikli-beslenme-onerileri

Uyarı: Eğer mide sorunun varsa veya kalp rahatsızlığı riski taşıyorsan spor öncesinde kahve içmemelisin! 

– Uykunu al

Uyku, en önemli biyolojik işlevlerin başında gelir. Bir kişiye ortalama 6 saat uyku önerilse de bu rakam spor yapan kişiler için ideal olarak 7-9 saat aralığındadır. Çünkü uyku, sadece vücudu yenilemekle ve dinlendirmeyle kalmaz; aynı zamanda kas büyümesi ve yaraların onarım süresi üzerinde de göz ardı edilemez bir etkiye sahiptir. Bu nedenle, daha etkili bir sonuç için yaptığın egzersizleri yeterli miktarda uyku ile desteklemelisin! Uyku konusuna gelince, geceleri uykuya dalmakta zorluk yaşıyorsan yatmadan önce Yin Yoga yaparak hem bedenini hem de zihnini rahatlatabilirsin. 

– Yeterince su tüketmeye dikkat et

Konu spor olduğunda su, daha kritik bir yere sahip. Çünkü su, egzersiz sırasında ter yoluyla vücuttan dışarı atılır. Vücudunda azalan bu suyun yerini doldurmadığın takdirde birçok sağlık sorunu açığa çıkacaktır. 

– Egzersiz yapmaya uygun kıyafetleri tercih et

Spor yaparken seçeceğin kıyafetler sadece rahatlık açısından değil, aynı zamanda seni spor yapmaya teşvik etmesi için önemli. Aşırı bol veya aşırı dar giysiler seçmediğin sürece seni iyi hissettiren kıyafetler giymelisin. 

Spor sonrası yapman gerekenler

spor öncesi ve sonrası– Soğumayı atlama

Birçok kişi pas geçse de soğuma egzersizleri, en az antrenmanın kendisi kadar önemli. Özellikle de kaslarının gerginliğini azaltan esneme hareketleri, egzersiz sırasında meydana gelebilecek sakatlanma riskini azaltır. Üstelik, bir sonraki antrenman için daha güçlü ve dinamik olmaya yardımcı olur. 

Sen de daha sağlıklı bir vücut için her antreman sonrası esnemeyi ve rahatlamayı unutma! Bunun için çeşitli Esneme Egzersizlerini uyguladığımız videolardan yararlanabilirsin! 

– Yediklerine dikkat et

İster kilo vermek için ister kas yapmak için spor yap, yediklerine dikkat etmen istediğin noktaya daha hızlı varmanı sağlar. Evet, özellikle spor öncesi neler tüketilebileceğine dair az çok bilgi var. Yukarıda da birkaç örnek ile bunu desteklemiştim. Peki ya spor sonrası? 

Yediklerine dikkat etme konusu hem spor öncesi hem de sonrası oldukça önemlidir. “Spor yaptım, çok yoruldum. Boşa gitmesin bari kalori açığı oluşturmak için az yiyim!” şeklinde düşünüyorsan bu düşünceden bir an önce kurtulmanı öneriyorum. Evet, belki az yiyerek kalori açığı oluşturabilirsin. Böylece hızlıca kilo da verebilirsin. Ancak verdiğin tüm kiloyu kasından vermiş olursun. Bağışıklığını düşürecek olması da cabası. Sürdürülebilir olmayan bu yöntemi geride bırakmanın vakti geldi! Şimdi sana yiyerek kilo verebileceğini söylesem? 

Spordan sonra protein, sağlıklı yağ ve karbonhidrat tüketmeni öneririm. Özellikle sporun bitiminden 45 dakika itibaren tükettiğin bu besin grupları, kas kütlesinin oluşumunu destekliyor. Bu nedenle kendini aç bırakarak eziyet etmektense temiz içerikli gıdaları tüketmeni öneriyorum. 

Dilersen spordan sonra yemek için klasikleşen tariflerden ziyade hem lezzetli hem sağlıklı hem de farklı tarifler deneyebilirsin. Bunun için, Ege Küçükfidan’ın senin için hazırladığı Somon Burger tarifine göz atmanı kesinlikle tavsiye ediyorum. Bu tariften kolay kolay vazgeçemeyeceksin biliyorum ama sitedeki birbirinden lezzetli diğer tariflere de şans vermelisin! İddia ediyorum, İyi Yaşa Mutfak ile sağlıklı beslenme senin için daha keyifli bir hal alacak.

– Ilık bir duş al

Egzersiz sonrasında alacağın duş, sadece hijyenik açıdan önemli değil. Aynı zamanda spor esnasında oluşan kasılmaları, krampları ve ödemi engellemek için de etkili bir yöntem. Üstelik, duş sırasında suyun sıcaklığını değiştirerek kan dolaşımını da hızlandırabilirsin. Suyun sıcaklığıyla bir sıcak bir soğuk olacak şekilde belirli aralıklarla oyna. Bu, vücudunda şok etkisi yaratarak bağışıklığını güçlendirecek, tansiyonu düzenleyecek ve hücrelerin yenilenmesini sağlayacak. 

Ee sporlar yapıldıysa duş almak için daha ne bekliyorsun? 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


Fitnessdan yogaya, meditasyondan farkındalığa alanında en iyi eğitmenlerin buluştuğu İyi Yaşa’ya hemen üye ol!

İyi Yaşa Bülten

İndirimlerden ve yeniliklerden haberdar olmak için bültenimize abone ol!