İyi Yaşa

duruş-bozukluğu

Tüm Gün Masa Başında Oturmanın Zararları

yoga-dersleri

İş hayatı bizleri yalnızca mental olarak değil fiziksel olarak da yoruyor. Öyle ki pek çok ofis çalışanı, masa başında geçirdiği uzun saatlerin sonunda sırt ağrısı çektiğini dile getiriyor. Sen de bu dertten yakınıyorsan, bu yazıyı okuyarak neler yapabileceğini öğrenebilirsin…

Uzun Süre Masa Başında Oturmak Nelere Sebep Olabilir?

Masa başında uzun saatler geçiren ofis çalışanlarının en sık karşılaştıkları sorunların başında duruş bozukluğu geliyor. Bu durum, pek çok zaman sırt ağrılarını da beraberinde getiriyor.

Hissetiğin ağrılar, hayat kaliteni olumsuz yönde etkilemeye başladıysa buna artık bir dur demenin vakti gelmiştir. Peki, bu konuda yapman gerekenler neler? İş saatleri dışında düzenli yapabileceğin esneme hareketleri, yoga ve egzersizlerin yanı sıra ofis içinde bulunduğun zamanlarda da uygulayabileceğin basit ve etkili ofis yogasıyla bu durumu çözüme kavuşturabilirsin. Hazırsan başlayalım…

ofis

Duruş Bozukluğu İçin Yapabileceğin Egzersizler

Duruş bozukluğu çeşitleri arasında skolyoz, kifoz, Scheuermann kifozu, sırt/boyun düzleşmesi ve lomber hiperlordoz adlı rahatsızlıklar yer alıyor. Eğer bu hastalıklardan birine sahipsen, bir doktora danışarak en doğru tedavileri elde edebilirsin. Ancak bunları önlemek ya da henüz başlangıç seviyesindeyken kontrol altına almak için yapabileceğin egzersizler bulunuyor.

Duruş bozukluğu için spor, vücudunda yer alan doğru bölgeleri, gerekli şekillerde hareket ettirerek yapılır. Uzun süre masa başında oturman sonucunda zedelenebilecek ya da deforme olabilecek bölgelerin; sırt, bel, boyun ve omuzların. Bedeninin bu bölgelerine öncelik vererek, orada yer alan kasları, eklemleri mobility ve esneme hareketleriyle güçlendirebilir, duruş bozukluğunun önüne geçebilirsin. Burcu Tunçok’un Sırt ve Bel Ağrıları için Etkili Egzersizler dersi tam da bu bahsettiğim bölgeleri çalıştırmaya ve postürünü düzeltmeye yönelik yönelik. 

Bel ve sırt kaslarını güçlendirmen de senin için faydalı olacaktır. Bu bölgelerdeki kasları çalıştıran hareketleri içeren bir egzersiz programını da tercih edebilirsin. ‘’Ters mekik’’ adı verilen egzersiz, özellikle sırt ve bel bölgesini hedef alan hareketlerden biri. Ayrıca yine bel ve sırt kaslarını esnetmek de senin için son derece önemli. Egzersiz öncesi ve sonrasında mutlaka bu bölgelerini esneterek rahatlatmalısın. 

postürBel ve sırt bölgendeki kaslar kadar, boyun ve omuz bölgendeki kaslarını da doğru şekilde çalıştırman oldukça önemli. Yine hem egzersiz öncesi hem de sonrasında bu bölgelerini esnetmeyi unutma. Farklı boyun egzersizleri, boyun kaslarını güçlenecek ve duruş bozukluğunun önüne geçmende sana büyük bir fayda sağlayacaktır. Aynı şekilde omuz bölgen için güçlendirme ve esnetme hareketleri içeren egzersizler de bu konuda son derece etkili olacaktır. Bu konuda da Müga Özkan’ın Omuz ve Sırt Odaklı Vinyasa Akışı dersini deneyebilirsin.

Dilersen gün içinde çalışmaya 10 dakika ara vererek Can Aksu ile  Ofis Egzersizi yapabilirsin veya diğer yönlendirmeler için İyi Yaşa’da duruş bozuklukları ve üst vücut için hazırlanan özel seri derslerine göz atabilirsin.  

Ofis Yogası

Ofis yogası, duruş bozukluğu ve sırt ağrılarının önüne geçmek için yapabileceğin bir diğer uygulama. Bu yoga türü; ofis içerisinde masanda otururken yapabileceğin hareketleri içerir. Genel yoga türlerine benzer şekilde, vücudunu çalıştıran ve güçlendiren bu egzersizlerin faydasını çok kısa bir zamanda fark edebilirsin. 

 Ofis yogası egzersizlerinde; sırt, bel, omuz ve boyun çevresini hedef alan çeşitli egzersizler yer alıyor. Bu egzersizler arasından, sırtını rahatlatmak için yapabileceğin  “oturduğun yerde yavaşça öne eğilme” hareketini deneyebilirsin. Bunu basitçe öne doğru kapanma olarak da düşünebilirsin. Bu hareket esnasında hem sırt kasların esner hem de kan dolaşımın dengelenir.

Dilersen gün içinde küçük molalar vererek İrem Ortaç ile  Pratik Ofis Yogası dersinde buluşabilir ve bu dersi ofis rutinin haline getirebilirsin.

Tüm bu hareketleri uygularken; bedenin rahatlayacak, kan dolaşımın dengelenecek ve stresini azaltmış olacaksın. 

Gün içinde bu egzersizleri 1-2 defa yaparak uzun süre sabit oturmanın negatif etkilerinden kurtulabilirsin.. Ancak uzun vadede daha kalıcı bir verim almak, tüm bedenini çalıştırmak ve dengelemek için düzenli olarak yoga yapmaya başlayabilirsin. Fırat Tosun’un  Yeni Başlayanlar için Yoga serisi ile bu serüvene başlamaya ne dersin?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


Fitnessdan yogaya, meditasyondan farkındalığa alanında en iyi eğitmenlerin buluştuğu İyi Yaşa’ya hemen üye ol!

İyi Yaşa Bülten

İndirimlerden ve yeniliklerden haberdar olmak için bültenimize abone ol!