İyi Yaşa

ça

Çakralar Nasıl Dengelenir?

meditasyon-yapmanin-faydalariKök Çakra, Sakral Çakra, Solar Plexus, Kalp Çakrası, Boğaz Çakrası, 3. Göz Çakrası ve Taç Çakra olmak üzere 7 ana çakra bulunur. Zaten bir önceki çakralar yazımda her birini detaylı bir şekilde ele almıştık. Eğer sen de bu esnada hangi çakranın bloke olduğunu gözlemleyebildiysen, şimdi sıra bu tıkalı çakraları nasıl açabileceğimizde. Kimi zaman ortak maddeler olsa dahi her birinin dengelenmesini sağlayacak farklı yöntemler de vardır. Bu yöntemleri keşfetmek ve tıkalı çakraları açmak için bir an önce yazıya geçelim!

Kök Çakra

Doğal taş ve kristaller: Kök çakranın dengelenmesi konusunda özellikle de kırmızı renkte kristallerden faydalanmak mümkün. Bunun için; yakut, lal, mercan ve kırmızı akik taşlarını kullanabilirsin. Bu taşlardan yapacağın bir takı, kristalleri gün içinde yanında taşıyabilmek adına iyi bir seçenek olacaktır. Ancak satın aldığın bu taşları 24 saat boyunca toprakta ya da denizde beklettikten sonra kullanmalısın.

Yağ ve tütsü: Kök çakra, koklama duyusu ile ilişkilendirilir. Özellikle sandal, sedir, karanfil ve gül yağları kök çakrayı dengeleme konusunda faydalı olacaktır. Bunun için yukarıda belirttiğim yağlarla vücuduna masaj yapmak ve odanda bu kokuları içeren mumlar ve tütsüler bulundurmak etkili bir yöntem olacaktır.

Kırmızı renk: Kök çakranın kırmızı renk ile sembolize edildiğinden bahsetmiştim. İster aksesuarında, ister giyiminde, istersen de yediklerinde kırmızı ve tonlarını kullanabilirsin. Hayatında kırmızıya daha çok yer vermen çakranın dengelenmesi konusunda fark yaratacak.

Yoga duruşları: Yoga yapmak kök çakrayı dengelemek konusunda oldukça etkilidir. Bunun için özellikle Tadasana, Utkatasana ve Setu Bandhasana gibi yoga duruşlarının faydalı olduğu biliniyor. Ancak yoga, bununla sınırlı bir alan değil. Sen de İyi Yaşa’daki yoga kategorisine göz atarak senin için en uygun olan derslere ulaşabilirsin. Eğer yoga konusunda yeniyim diyorsan çekinmene hiç gerek yok! İyi Yaşa’da bulunan Yeni Başlayanlar için Yoga serisiyle bu serüvene hemen başlayabilirsin!

Meditasyon: Meditasyon yapmak kök çakrayı dengeleme konusuna yardımcı olacak bir diğer etkendir. Daha önce hiç meditasyon yapmadıysan Zuhal Özyurt ile Meditasyon için Gün ve Süreler videosuna göz attıktan sonra tam da kök çakra ile ilişkili olan Endişe ve Kaygı için Meditasyon dersine geçebilirsin.

Olumlamalar: Olumlama yapmak her zaman işe yarar. Kök çakrayı dengelemek için ”yeterli kaynaklara sahibim!” ve “güvendeyim ve evren beni destekliyor!” şeklinde olumlamalar yapmak faydalı olacaktır.

Sakral Çakra

Su: Sakral çakranın su elementiyle ilişkili olduğundan bahsetmiştim. Şüphesiz, bu çakrayı dengelemek için yapabileceğin en etkili ve en basit yöntemlerden biri yeterli miktarda su içmek olacak. Bununla birlikte, deniz kenarlarında vakit geçirmek ve duş almak, yani su ile temasta olmak daima iyi gelecektir.

Çıplak ayakla toprağa basmak: Sakral çakrayı dengelemenin bir diğer yolu da çıplak ayakla toprağa basmaktan geçer. Bunun için sahilde yürümek de iyi bir seçenek olabilir.

Meditasyon: Meditasyon yapmak her zaman iyi bir seçenektir! Özellikle de sakral çakranı dengelemek için meditasyon yaparken; ylang ylang yağı, sandal ağacı tütsüsü, kırmızı akik, güneş taşı, mercan veya ay taşı gibi kristallerle temasta olmak aldığın bu olumlu etkiyi maksimize edecektir.

Yoga: Yoga yapmak kök çakrayı dengelemek konusunda oldukça etkilidir. Bunun için özellikle de trikonasana, natarajasana, ve baddha konasana gibi yoga duruşlarının faydalı olduğu biliniyor. Ancak yoga bununla sınırlı bir alan değil. Sen de İyi Yaşa’daki yoga kategorisine göz atarak kendine en uygun derse ulaşabilirsin.

Turuncu renk: Sakral çakranın turuncu renk ile sembolize edildiğinden bahsetmiştim. İster aksesuarında, ister giyiminde, istersen de yediklerinde turuncu ve tonlarını kullanabilirsin. Hayatında turuncuya daha çok yer vermen çakranın dengelenmesi konusunda fark yaratacak.

Solar Plexus Çakra (Karın)

Stresten kaçın: Stresin birçok olumsuz etkisi vardır. Ancak söz konusu çakralar olduğunda stresten en çok etkilenen karın çakrasıdır. Bu noktada tabii ki “stresten uzak bir yaşam sürmelisin” gibi bir öneriyle gelmeyeceğim. Çünkü bunun neredeyse imkansız olduğunu biliyorum. Yine de İyi Yaşa’da Merve Purde ile Stresten Arınma Meditasyonu’nu düzenli uygulamak stres seviyeni düzenleme konusunda oldukça işine yarayacaktır. Buna ek olarak, Stresten Arınmanı Sağlayacak 5 Yöntem yazıma da bir göz atabilirsin.

Yoga ve dans: Yoga yapmak karın çakrasını dengelemek konusunda oldukça etkilidir. Bunun için özellikle de dhanurasana ve navasana gibi yoga duruşlarının faydalı olduğu biliniyor. Ancak yoga bununla sınırlı bir alan değil. Fırat Tosun ile Günlük Yoga Pratiği 1 videosuna bir göz atabilirsin. Ayrıca, karın çakranın dengelenmesinde kalça ve göbek bölgesini çalıştıran danslar oldukça etkilidir. Gözde Yavuzyılmaz’ın kalça bölgesine odaklandığı 80’ler Aerobik 5 dersine mutlaka bir göz atmalısın.

Aromaterapi yağları: Karın çakrayı dengelemek için aromaterapi yağlarından faydalanabilirsin. Bunun için; bergamot yağı ile mide bölgesine masaj yapmak oldukça etkili olacaktır.

Sanatsal aktiviteler: Yaratıcılığını besleyecek aktivitelerde bulunmak karın çakranı dengeleyecektir. Fotoğraf çekmek, resim yapmak, tiyatroda yer almak veya müzikle ilgilenmek… Hangisi ilgini çekiyorsa o alana yönelebilirsin.

Sarı renk: Karın çakranın sarı renk ile sembolize edildiğinden bahsetmiştim. İster aksesuarında, ister giyiminde, istersen de yediklerinde sarı ve tonlarını kullanabilirsin. Hayatında sarıya daha çok yer vermen çakranın dengelenmesi konusunda fark yaratacak.çakra

Olumlamalar: Karın çakrayı dengelemek için ”kendimi olduğum gibi kabul ediyorum!” ve “güvendeyim!” şeklinde olumlamalar yapmak faydalı olacaktır.

Harekete geç: Eğer karın çakrası tıkalıysa aldığın kararları hayata geçirmek konusunda da sorun yaşıyor olabilirsin. Bu her konuda olabilir. “Artık sabah erken saatlerde uyanacağım” veya “yarın spora başlayacağım” deyip yapmıyor olabilirsin. Ama harekete geçme vakti geldi! Şu an, hem kendini sabote etmene neden olan hem de karın çakranın dengesini bozan bu ertelemeleri veya iradesizlik durumunu aşmanın tam sırası! Eğer spora başlamak istiyorsan İyi Yaşa uygulamasına göz atabilirsin. Yeni Başlayanlar için Fitness serisi tam da sana göre!

Güç gerektiren sporlar: Eğer halihazırda spor yapan biriysen dayanıklılığını zorlayacağın dersler ile karın çakranı dengeleyebilirsin. Bunun için Çiğdem Çakır ile Tüm Vücut Güçlenme dersine geçebilirsin.

Kalp Çakra

Açık hava: Açık havada vakit geçirmek ve doğayı hissetmek hem sana hem de kalp çakrana iyi gelecek basit ama etkili bir yöntem. Bunun için doğada geçireceğin vakti artırabilirsin. Mesela, sporunu evde veya salonda yapmak yerine matını alıp sahile gitmeyi deneyebilirsin. Can Aksu’nun açık havada yaptığı Etkili Karın Kası Egzersizleri bu konuda sana ilham olabilir.

Yeşil ve pembe: Kalp çakranın yeşil ve pembe renkleri ile sembolize edildiğinden bahsetmiştim. İster aksesuarında ister giyiminde istersen de yediklerinde bu rengi ve tonlarını kullanabilirsin.

Şükretmek: Her gün hayatında şükretmeye değer gördüğün beş şeye şükret. Bu sayıyı zamanla artırabilirsin. İlk etapta “şükredecek neyim var ki?” şeklinde düşünebilirsin. Ancak o kadar çok şey var ki… Sahip olduklarının “zaten olmak zorunda” olmadıklarını fark et ve şükret. Bu, kalp çakranı dengelemene ve uzun vadede olumlu olanı görmene yardımcı olacakır. Merve Purde’nin Şükran ve Şifa Meditasyonu ile entegre bir şekilde de ilerleyebilirsin.

Sarılmak: Kalp çakrası özellikle de dokunma duyusu ile eşleşir. Sevgi ve şefkat ile dengelenen bu çakra için en basit yöntemin sarılmaktan geçtiğini söyleyebilirim.

Affetmek: Geçmişte kırgınlıklar yaşamış biri olabilirsin. Ancak bu kırgınlığı sürdürmek ve geçmişe takılı kalmak kalp çakranın dengesini bozar. Ayrıca unutma ki affetmek, karşındaki kişiyle değil seninle ilgilidir ve asıl seni özgürleştirir. Üstelik affetmek, kalp çakrasını dengelemek için en etkili yöntemlerdendir.

Kristaller: Kalp çakranın dengelenmesi konusunda özellikle de pembe ve yeşil renkte kristallerden faydalanmak mümkün. Bunun için; aventurin, kalsit, kristal kuvars, yakut, zümrüt, malahit, pembe kuvars, yeşim taşı gibi kristallere başvurabilirsin.

Meditasyon: Meditasyon yapmak tıpkı diğer çakralarda olduğu gibi, kalp çakrasında da dengeleyici etkilere sahiptir. Bunun için Zuhal Özyurt ile Kalpten Yansıtma ve Korunma Meditasyonu tam sana göre!

Boğaz Çakrası 

Su ve gargara: Tuzlu suyla gargara yapmak ve sık sık su içmek boğaz çakrası için oldukça faydalı, basit bir yöntemdir.

Mavi: Sadece mavi renk aksesuarlar veya besinler tüketmek değil, mavinin en güzel hali olan doğada zaman geçirmek de boğaz çakrasını dengelemek adına etkili bir yöntem olacaktır.

Doğal taşlar ve yağlar: Lavanta yağını boğazınıza sürmek veya Aquamarin gibi mavi tonlarındaki taşlardan kolye yapmak bu konuda işinize yarayacaktır.

Duygular: Şimdiye kadar kendini ve duygularını bastırmış olabilirsin. Bu senin suçun değil, belki de sana öğretilen şey buydu. Ancak bunu düzeltmenin vakti geldi. Boğaz çakranı şifalandıracak bu yöntem için duygularının dışarı çıkmasına izin ver. Ne gözyaşlarını ne de kahkahanı tut.

Yaratıcılık: İşte yaratıcılığını konuşturmanın vakti geldi! Eğer hobin varsa daha sık yapabilirsin. Ancak “benim hiçbir yeteneğim yok!” diyorsan da bu bahaneleri bir kenara bırakma vakti geldi. Artık keşfetme zamanı. Dilersen işe İyi Yaşa Mutfak’daki birbirinden farklı ve lezzetli tarifleri denemeyle başlayabilirsin. Bunun için Ketojenik Risotto: Karnabahar&Kuşkonmaz&Mantar iyi bir seçenek olabilir! Üstelik yemek yapmak hem meditatif hem yaratıcı hem de alma verme durumunu dengeleyebileceğin bir süreç. Üstelik sevgini belli etmenin de başka bir yöntemi.

3. Göz Çakrası

Uyku: Gece saat 1.00 ila 4.00 arasında uyku uyumak 3. göz çakrası için yapabileceğin en büyük yatırımlardan biri. Bu nedenle uykuna özen göster ve yeterli miktarda uyu. Eğer uykuya dalmak konusunda zorluk yaşıyorsan İrem Ortaç ile Uyku Öncesi Yoga videosu senin için oldukça faydalı olacaktır.

Yağlar: Yasemin çiçeği yağı, lavanta, biberiye, adaçayı ve paçuli yağının 3. göz çakrası üzerinde olumlu etkileri bulunur. Bu yağları masaj yaparak kullanabilir veya buhurdanlığınıza damlatarak etkisinin tüm odaya yayılmasını sağlayabilirsin.

Diş macunu: diş macunun içindeki florürün 3. göz çakranın kireçlenmesine neden olduğundan bahsetmiştim. Ancak florürüz diş macunu bulmakta zorlanıyor veya tamamıyla organik bir tarif arıyor olabilirsin. Bunun için Emine Boyner’in Diş Macunu Yapımı atölyesine bir göz atabilirsin. Buna ek olarak florürlü diş macununun diğer olumsuz etkilerini de merak ediyorsan Diş Macunu Neden Doğal İçerikli Olmalı yazıma da bakabilirsin.vinyasa-yoga

Taç Çakra

Dua: Taç çakranın dengelenmesinin ana faktörü dua etmektir. Dua etmek için dini bir inanca sahip olmak zorunda değilsin. Tanrı, melekler veya evren… İnandığın şey her ne ise ona dua et. Bu taç çakran ile senin aranda enerjik bir bağ oluşturacaktır.

Saygılı ol: Taç çakrasının bloke olma nedenlerinin başında, başka görüşlere kapalı olacak kadar aşırı tutuculuk hatta kimi zaman onlarla alay etmek gelir. Aynı görüşe veya inanca sahip olmak zorunda değilsin, ancak saygı göstermelisin. En azından çakranın dengelenmesi için bunu deneyebilirsin.

Şükretmek: Manevi olandan çok maddiyata olan bağ nedeniyle tıkanan taç çakrayı şifalandırmada şükretmenin oldukça önemli bir yeri vardır. Bunun için her gün şükretmek iyi bir yöntem olacaktır. Üstelik karşılık beklemeden yapılan yardımlar da taç çakranın dengelenmesini sağlayacaktır.

Oruç: Şimdiye kadar bahsettiğim diğer 6 çakranın dengelenmesinde kendi renklerindeki besinlerin tüketilmesinin faydalı olduğundan bahsettim. Ancak taç çakranın belirli besinlerden oluşan bir listesi yoktur. Onu dengelemek için bol su içmek ve oruç tutmak önemlidir. Burada bahsettiğim orucun dini temele dayanma zorunluluğu elbette ki yok.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


Fitnessdan yogaya, meditasyondan farkındalığa alanında en iyi eğitmenlerin buluştuğu İyi Yaşa’ya hemen üye ol!

İyi Yaşa Bülten

İndirimlerden ve yeniliklerden haberdar olmak için bültenimize abone ol!