İyi Yaşa

stresten arınman

Stresten Arınmanı Sağlayacak 5 Yöntem

Stres, çağımızın sorunlarından biri. Evet, kaçınılması zor, ancak çözümsüz de değil. Kimileri yapısı gereği strese karşı daha fazla yatkınlık gösteriyor. Her an telaşlı ve kaygı halinde olan insanları bu gruba dahil edebiliriz. Ancak dış faktörlerin etkisi de yadsınamaz. Birçoğumuz günlük akışta strese maruz kalıyoruz. Kaldı ki bu, bir yere kadar olmalıdır da. Ancak bu sınırı aşan miktarda stre yaşamak birçok sorunu da beraberinde getirir. Çevresel faktörleri değiştirmek bizim elimizde olmasa da stresi yönetebilir ve etkileri en aza indirgemek için bir şeyler yapabiliriz. Bu yazımda stresten arınmanı sağlayacak birtakım yöntemlere değindim. Dilersen bu yöntemler neymiş bir göz atalım!

Enerjik bir gün için yeni bir sabah rutini oluştur!

meditasyon-yapmanin-faydalariMutlu ve enerjik bir başlangıç, günün geri kalanı için güzel bir temel oluşturacak. Sabah işe veya okula gideceğin zamana yakın bir saate uyanmak ve “yetişebilecek miyim?” telaşıyla hareket etmek başlı başına bir stres faktörü. Bunun yerine biraz daha erken kalkıp kahvaltı hazırlayarak, kahve içerek, yoga veya meditasyon yaparak kendine vakit ayırabilirsin. Göreceksin, bu seni günün koşuşturmasına hazırlayacak ve yapacakların için seni daha fazla motive edecek. Üstelik, kendini daha iyi hissetmen pozitif duygularını ön plana çıkararak şükretmeni kolaylaştıracak. Bu da gün içerisinde daha az stres yaşaman konusunda sana oldukça yardımcı olacak.

Nefes egzersizleri yap

Yapılan araştırmalar, yavaşça derin nefes almanın beyine “her şey yolunda” mesajı verdiğini ve parasempatik sinir sistemini harekete geçirdiğini gösteriyor. Sık ve sığ bir şekilde nefes almak ise tam tersi, sempatik sinir sistemini aktive eder ve stres hormonu olarak bilinen kortizolün salgılanmasını sağlar.* Eğer sen de stresin neden olacağı olası problemlerden kaçınmak istiyorsan nefes egzersizleri yapman bu konuda oldukça faydalı bir seçenek olacak. Düzenli olarak nefes egzersizi yapmak veya gergin hissettiğiniz anlarda bu yöntemi kullanmak stresten arınmanı sağlayacak. Bunun için, dönüşümlü burun nefes tekniğine veya 4-7-8 gibi nefes egzersizlerine başvurabilirsin. İyi Yaşa’da Zuhal Özyurt ile Temel Nefes Serisi’ne de göz atmayı unutma!

 meditasyon-yapmanin-faydalariMeditasyon yap

Meditasyonun sağladığı faydalardan biri de stresi yönetme yetisi kazandırabilmesi. Düzenli olarak meditasyon yapan kişilerde hem bedenen hem de zihnen bir rahatlama sağlar. Özellikle de olaylara karşı bakış açını da değiştireceğinden negatif duyguları daha az yaşamanı sağlar. Şükretme ve empati gibi pozitif duyguları tetikleyen meditasyon düzenli olarak yapıldığında önceden gerildiğin veya telaşlandığın durumlara karşı o kadar yoğun duygular beslemenin de önüne geçer. Bu yönüyle meditasyonun, stresten arınman açısından oldukça etkili bir teknik olduğu biliniyor. Peki ya meditasyonun başka ne gibi faydaları var? Bunun için İyi Yaşa’daki Düzenli Olarak Meditasyon Yapmanın 8 Faydası yazıma bir göz atmanı öneririm. 

Spor yap veya dans et!

stresten arınman

Stresi yenmenin en etkili yollarından biri de hareket etmekten geçer. Bu; açık havada bir yürüyüş, yoga, fitness veya dans şeklinde olabilir. Sen hangisini yaparken kendini iyi hissediyorsan onu yapabilirsin. Hangisi olursa olsun hareket etmen kaslarının esnemesini sağlayarak rahatlamanı sağlar. Üstelik bu sırada tüm odağın yaptığın aktivitede olacağından yaşadığın stresten de kolayca uzaklaşmış olacaksın. Dilersen bunun için İyi Yaşa’daki 80’ler Aerobik’ten Kardiyo HipHop’a kadar birbirinden farklı ve eğlenceli içeriklere de bir göz atabilirsin.

Kendini mutfağa at

Evet, yanlış duymadın. Mutfakta zaman geçirmek gerçekten de stresi azaltmak konusunda güzel bir seçenek olabilir. Üstelik bu sadece basit, kişisel bir öneri de değil. Bu konu “mutfak terapisi” veya “yemek terapisi” adıyla psikolojide bir teknik olarak da kullanılıyor. Bu, yemek yapmanın dikkat gerektiren bir iş olmasından kaynaklanıyor. Yemek pişirirken konsantrasyonunu bulunduğun ana getiriyorsun. Böylece, aklındaki tüm diğer sıkıntılar ve stres o esnada ortadan kalkıyor. Buna ek; yemek yapmanın depresyon, anksiyete, madde bağımlılığı gibi daha birçok psikolojik ve duygusal sorunun üstesinden gelmede etkili bir yol olduğu biliniyor. Bu etkili, basit ve keyifli aktivite ile sen de yaşadığın streslerden uzaklaşabilirsin. İstersen yeni tarifler deneyerek bu durumu daha da eğlenceli bir hale getirebileceğini de unutma. Eğer yemek pişirmenin sağladığı bu faydayı maksimize etmek istersen İyi Yaşa Mutfak’taki sağlıklı ve lezzetli tariflere de bir göz atabilirsin 🙂 

meditasyon-yapmanin-faydalari

*https://www.researchgate.net 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


Fitnessdan yogaya, meditasyondan farkındalığa alanında en iyi eğitmenlerin buluştuğu İyi Yaşa’ya hemen üye ol!

İyi Yaşa Bülten

İndirimlerden ve yeniliklerden haberdar olmak için bültenimize abone ol!