İyi Yaşa

çakra

Çakralar Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Çakra, Sanskritçede çark anlamına gelen bir kelimedir. Bu çarklar enerjiyi bedende yayma ve dağıtma işlevi görürler. Başın tepesinden kuyruk sokumuna kadar dikey sıralama ile bulunurlar. Kök Çakra, Sakral Çakra, Solar Plexus, Kalp Çakrası, Boğaz Çakrası, 3.Göz Çakrası ve Taç Çakra olmak üzere 7 ana çakra bulunur. Ancak Çin tıbbında uygulanan akupunktur bölgelerine denk gelen 21 küçük çakranın da var olduğu bilinmektedir.

Bedende olan her şey, ruhsal hayatta yaşadığın durumların yansımasıdır. Ancak bu sadece seninle ilgili değildir. Çakraların dengede olsa dahi başkalarının negatif enerjileri yüzünden dönemsel olarak çakran bloke olabilir. Bunun için bedenini izlemek ve sana anlatmak istediklerini dinlemek problemin nerede olduğu konusunda yol gösterecektir. Yine de ilk etapta bunu anlamak zor olabileceğinden, senin için bir nevi kılavuz görevi görecek bu yazıyı hazırladım. Böylece fiziksel ve duygusal dışavurumlarını artık daha rahat anlamlandırabileceksin. Üstelik hangi çakranın bloke olduğunu tahmin edebilmen da kolaylaşacak. 

Kök Çakra

Kök çakra kimliğimizdir. Hayata karşı güveni, ölüm korkusunu, varoluşu ve aileyle ilgili konuları temsil eder. Üstelik; istikrar, bereket, cesaret, sabır ve aidiyet gibi temalar hep bu çakranın konuları arasındadır. Vücutta omurganın alt kısmında yer alan bu çakra, toprak elementini temsil eder. Kırmızı renk ile de sembolize edilir. Sanskritçede adı, Muladhara olan bu çakranın mantrası “LAM” dır. 

Dengeli bir kök çakra, kişinin kendini güvende hissetmesini sağlar ve sağlıklı ilişkileri temsil eder.

Kök çakrası dengede olmayan kişiler ise, bu çakranın temaları ile bağlantılı sorunlar yaşayabilir. Üstelik, birtakım fiziksel problemlerle de karşılaşabilirler. Örneğin kronik bir yorgunluk hali, kişinin kök çakrasında tıkanma olduğu anlamına gelebilir. Hayata karşı güvensizlik, keyifsizlik, isteksizlik, kendini güzel şeylere layık görmemek, endişe ve kaygı hali de yine bu çakra ile ilgili bir problem olduğuna işareti olabilir. Ayrıca kıtlık, yokluk ve yetersizlik gibi konularla gün yüzüne çıkabilen kök çakra tıkanıklığı, beraberinde bereketsizliği de getirebileceğinden kısır döngüye girilmesine ve hayata karşı daha da güvensiz kişilere dönüşülmesine neden olabilir. Kök çakranın tıkalı olması halinde fiziksel problemler yaşanabileceğinden de bahsetmiştim. Bunlar; yeme bozuklukları, obezite ve cinsel sağlık problemleri şeklinde karşımıza çıkabilir. 

Kök çakradaki tıkanıklığın birçok sebebi olabilir. Ancak doğum esnasında yaşanan travmalar dahi bu tıkanıklığa sebep olabilir. Buna ek olarak; çocuklukta ve yetişkinlikte yeterli ilgi ve sevgi görmemek de bu çakrayı bloke edebilen başka bir etkendir. Toprak elementini temsil eden kök çakrandaki tıkanıklar için Element Yoga Serimizdeki Toprak Elementi Dersine göz atabilirsin. 

Sakral Çakra

Sakral çakra duygu merkezimizdir. Yaratıcılık, arzular, hareket, değişim, cinsellikle ilgili konular ile ilişkilendirilir. Vücutta göbek deliğinin iki parmak altında yer alan bu çakra, su elementini temsil eder. Turuncu renk ile de sembolize edilir. Sanskritçede adı, Svadisthana olan bu çakranın mantrası “VAM” dır.

Dengeli bir sakral çakra; sosyal anlamda başarılı olmayı, yaratıcılığı ve anda kalabilme becerisini de beraberinde getirir. Kişinin alma verme dengesinde sağlıklı bir hal hakimdir. Derin ilişkiler kurabilen, suçluluk hissinden uzak, hayattan keyif alan, kendisiyle barışık, adaptasyon konularında başarılıdır.

Sakral çakrası dengede olmayan kişiler ise, bu çakranın temaları ile bağlantılı sorunlar yaşayabilir. Üstelik, birtakım fiziksel problemlerle de karşılaşabilirler. Örneğin hayattan zevk almamak, harekete geçememek ve yaratıcılık konularında tıkanmışlık hissi kişinin sakral çakrasında blokaj olduğu anlamına gelebilir. Bu çakradaki dengesizlik; sırt ağrısı, üreme organlarında problemler, alerjiler ve regl düzensizliği ile de kendini gösterebilmektedir.

Sakral çakradaki tıkanıklığın birçok sebebi olabilir. Ancak bu dengesizliğin temelinde çoğunlukla toplumsal baskılar ve ailevi sorunlar yatar. 

Sakral çakranın bulunduğu bölge olan karın kaslarını aktive eden Astavakrasana Pozunu uygulayarak bu çakrandaki tıkanıklıkları açmaya yardımcı olabilirsin.

Solar pleksus (Karın Çakra)

Solar Plexus; ego ve kişinin görünen bütün alanıdır. İnsanlar üzerinde bırakılan etkiyi temsil eder. Kim olduğun, kişiliğin ve karakterinin görünen tarafı ile ilişkilidir. Üstelik; irade, öz saygı, öz güven bu çakranın konuları arasındadır. Vücutta göbek deliği ile göğüs kemiğinin arasında yer alan bu çakra, ateş elementini temsil eder. Sarı renk ile de sembolize edilir. Sanskritçede adı, Manipura olan bu çakra “karın çakra” olarak da bilinmektedir ve mantrası “RAM” dır.

Dengeli bir karın çakra, kişinin kendine güvenmesini sağlar. Ayrıca; sezgileri son derece kuvvetli, karar alabilen ve harekete geçen, güçlü, iradeli, merhametli, hoşgörülü ve kendilerini oldukları haliyle kabul eden kimselerdir. İstedikleri şeyi elde edebileceklerinden daima emindirler.

Karın çakrası dengede olmayan kişiler ise, bu çakranın temaları ile bağlantılı sorunlar yaşayabilir. Üstelik, birtakım fiziksel problemlerle de karşılaşabilirler. Örneğin iyi olduğunu bildiğin konuda bile aşırı güvensizlik duygusu hissetmek ve öz güvensizlik, karın çakrasında tıkanma olduğu anlamına gelebilir. Karın çakranın tıkalı olması halinde fiziksel problemler yaşanabileceğinden de bahsetmiştim. Bunlar; sindirim sistemi organlarında problemler, şeker hastalığı, kötü huylu kolesterol ve alerji şeklinde karşımıza çıkabilir.çakra

Karın çakradaki tıkanıklığın birçok sebebi olabilir. Ancak özellikle de ani üzüntüler, stres, bastırılmış duygular, öfke, aile sorunları (özellikle de aile içinde baskı ve kuralcılık) ve bağımlılıklar ana etkenler arasında yer alıyor. Bunun için karın çakra enerji merkezini dengeleyen Apana Prana Kriyası dersini uygulayarak bu çakrandaki tıkanıklıkları açabilir ve dengeleyebilirsin. 

Kalp Çakra

Kalp çakrası koşulsuz sevgidir. Merhamet, şefkat, şifa, uyum ve bir olma hali ile ilişkilendirilir. Vücutta, göğsün tam ortasında yer alan bu çakra, hava elementini temsil eder. Kimi zaman yeşil kimi zaman da pembe rengiyle sembolize edilir. Sanskritçe adı Anahata olan bu çakranın mantrası “YAM” dır.

Dengeli bir kalp çakrası, kişinin her şeye ve herkese karşı sevgi dolu olmasını sağlar. Ayrıca; empati yeteneği yüksek, şefkatli, güzellikleri görebilen (görmeyi seçen), başkalarını desteklemeyi seven kişilerdir. 

Kalp çakrası dengede olmayan kişiler ise, bu çakranın temaları ile bağlantılı sorunlar yaşayabilir. Üstelik, birtakım fiziksel problemlerle de karşılaşabilirler. Örneğin, süreki başkalarından onay alma ihtiyacı kişinin kalp çakrasında tıkanma olduğu anlamına gelebilir. Ayrıca; maneviyata önem vermemek, bağımlılıklar, korunmasızlık hissi, kıskançlık ve merhametsiz olmak yine bu çakra ile ilgili bir problem olduğunun işareti olabilir. Üstelik kalp çakrası bloke olmuş kişilerde yalnızlık ve aldatılmaktan korkma durumu da hakimdir. Nitekim, bu enerjiye girdikleri için de başlarına gelme ihtimali de yüksektir. Dış dünyanın maddi koşullarına kapılan bu kişilerde bloke olmuş kalp çakrası; nefes alma güçlüğü, alerjik reaksiyonlar, tansiyon, göğüs hastalıkları, bağışık sisteminde sorunlar, manik bozukluk ve depresyon ile kendini belli edebilir.

Kalp çakrasındaki tıkanıklığın birçok sebebi olabilir. Ancak özellikle de çocuklukta korkuyla yetiştirilmek, güvensizlik hissi, sürekli olarak insanların kötü olduğunun empoze edilmesi, sevgisiz, ilgisiz ve saygısız bir ortamda büyümenin bu tıkanıklığa sebep olabileceği bilinmekte. Bu gibi sorunlar yaşıyorsan Kalpten Yansıtma ve Korunma Meditasyonu ile kalp çakra enerji merkezini aktive edip geçmiş, gelecek ve şimdiyi hizalayarak bir denge kurabilirsin. 

Hava elementini temsil eden kalp çakrandaki tıkanıklar için Element Yoga Serimizdeki Hava Elementi Dersine göz atabilir ve kalp çakra enerji merkezini dengeleyen Apana Prana Kriyası dersini uygulayabilirsin. 

Boğaz Çakrası 

Boğaz çakrası ifade ve iletişim merkezimizdir. Dürüstlük, iletişim kurmak, kendini ifade edebilme, anlama yeteneği, saflık ve doğruluk gibi konular, bu çakra ile temsil edilir. Vücutta Köprücük kemiği ile gırtlak arasında bulunan bu çakra, mavi renk ile sembolize edilir. Sanskritçede adı, Vishuddha olan bu çakranın mantrası “HAM” dır. 

Dengeli bir boğaz çakrası, kendini korkusuzca ve özgürce ifade edebilme yetisi verir. Ayrıca; dürüstlüğü, karşıdaki kişinin sözünü kesmeden dinlemeyi ve gerektiğinde “hayır” diyebilmeyi de getirir.

Boğaz çakrası dengede olmayan kişiler ise, bu çakranın temaları ile bağlantılı sorunlar yaşayabilir. Üstelik, birtakım fiziksel problemlerle de karşılaşabilirler. Örneğin düşüncelerini ifade etmekten kaçınmak, utangaçlık veya tam tersine konuşkan olmak boğaz çakrasında dengesizlik olduğu anlamına gelebilir. Bedende ise; tiroit bezi rahatsızlıkları, astım, ses kısıklığı, diş problemleri, boğaz ağrısı, guatr şeklinde karşımıza çıkabilir. Psikolojik olarak da kekemelik ve depresyon şeklinde görülebilir. Bu gibi konularda sorun yaşıyorsan, depresyon, ruhsal ve zihinsel dengelenme gibi konularda faydası olan Kirtan Kriya Meditasyonunu deneyebilirsin.

Boğaz çakrasındaki tıkanıklığın birçok sebebi olabilir. Ancak; toplum tarafından onaylanmama korkusu, madde bağımlılıkları, aşırı yemek ve iradesiz olma, yalan ve dedikodu da uzun vadede dengeyi bozan olaylardır. Üstelik duyguları bastırmak ve iletişim bozukluğu da bu çakradaki blokajın en önemli sebeplerindendir.

3. Göz Çakrası

Üçüncü göz çakrası, bilgeliğin ve sezginin merkezidir. İçgörü, altıncı his, ruhani gelişim, rüya, sezgi ve maddi gerçekliğin ötesindeki konular üçüncü göz çakrasının konularıdır. Vücutta iki kaşın arasında yer alan bu çakra, indigo mavisi ve lacivert ile de sembolize edilir. Sanskritçede adı, Ajna olan bu çakra “alın çakrası” olarak da bilinmektedir ve mantrası “KSHAM(ŞAM)” dır.

Dengeli bir kök çakra; kuvvetli sezgileri, geniş bir hayal gücünü ve kuvvetli bir duygusal zekayı beraberinde getirir. Üstelik, maneviyatı maddi zevklerden üstün tutmak ve alçakgönüllülük ile de ilişkilendirilir.

3. göz çakrası dengede olmayan kişiler ise, bu çakranın temaları ile bağlantılı sorunlar yaşayabilir. Üstelik, birtakım fiziksel problemlerle de karşılaşabilirler. Örneğin maneviyatla ilişkinin kesilmesi, her şeyden şikayetçi olma hali, kibir ve gösteriş meraklılığı kişinin bu çakrasında tıkanma olduğu anlamına gelebilir. Bu gibi konularda sorun yaşıyorsan Şükran ve Şifa Meditasyonu yapmak vücudunu bu negatif enerjilerden arındırmana ve dengelenmene yardımcı olabilir. 

3. göz çakrasının tıkalı olması halinde fiziksel problemler yaşanabileceğinden de bahsetmiştim. Bunlar; baş ağrısı, halüsinasyon, aşırı stres, migren, uyku bozukluklari, öğrenmede yavaşlık, odaklanmada ve hafızada sorunlar şeklinde karşımıza çıkabilir.

3. göz çakrasındaki tıkanıklığın birçok sebebi olabilir. Ancak özellikle de kişinin katı tutumlarla büyütülmesi, tutuculuk, ego, hırs, çıkarcılık çakradaki dengeyi bozan durumlardır. Üstelik her gün kullandığımız diş macunundaki florür de 3. göz çakranın kireçlenmesine neden olduğundan bu çakrayı bloke edici bir etkiye sahiptir.

Taç Çakra

Taç çakra, evrenle bağımızın ana kaynağıdır. Bütün çakraların kontrol merkezidir. İlahi yaratıcıyla olan ilişkiyi, inanç sistemini, sorgulamayı, maneviyatı ve yüksek benliği temsil eder. Vücutta başın tepe noktasında yer alan bu çakra, mor veya beyaz renk ile sembolize edilir. Sanskritçede adı Sahasra olan bu çakranın mantrası “AUM(OM)” dur.

Dengeli bir taç çakra yüksek ve pozitif bir enerjiyi açığa çıkarır. Böylece kişi kendini huzurlu, dingin ve evrenle birlik halinde hisseder. 

Taç çakrası dengede olmayan kişiler ise, bu çakranın temaları ile bağlantılı sorunlar yaşayabilir. Üstelik, birtakım fiziksel problemlerle de karşılaşabilirler. Örneğin boşlukta olma hissi, hayattan keyif alamamak ve yönünü bulamamak kişinin taç çakrasında tıkanma olduğu anlamına gelebilir. Üstelik; yargılayıcı, materyalistlik, duygusuz, fanatik ve tutucu olmak şeklinde de karşımıza çıkabilir. Eğer sen de böyle sorunlar yaşıyorsan, meditasyon yapmanı tavsiye edebilirim. 

Taç çakranın tıkalı olması halinde fiziksel problemler yaşanabileceğinden de bahsetmiştim. Bunlar; kas ve iskelet sistemi problemleri, depresyon ve göz önünde canlandırmakta zorluk şeklinde karşımıza çıkabilir. Üstelik melatonin ve serotonin hormonlarında da sorunlar oluşabilir. 

Taç çakradaki tıkanıklığın birçok sebebi olabilir. Örneğin; egoya ve kibre yenik düşmek, aidiyetsizlik, sevgisiz bir çocukluk, aşırı maddiyatçılık, inançlarla dalga geçmek gibi konular, bu blokajın oluşmasına sebep olabilir.

yoga-dersleri

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


Fitnessdan yogaya, meditasyondan farkındalığa alanında en iyi eğitmenlerin buluştuğu İyi Yaşa’ya hemen üye ol!

İyi Yaşa Bülten

İndirimlerden ve yeniliklerden haberdar olmak için bültenimize abone ol!