İyi Yaşa

doğal diş macunu

Diş Macunun Neden Doğal İçerikli Olmalı?

atölyeMuhtemelen kendini bildin bileli dişlerini fırçalıyorsun. Kim bilir bunun ağız ve diş sağlığın için önemli olduğunu kaç kere duydun. Ancak marketlerden satın aldığın diş macununun faydadan çok zararının olduğunu söylesem?  

Henüz küçük yaşlardan itibaren kullanmaya başladığın diş macununu hep çürükleri önlediği, ağızda bakteri oluşumunu önlediği veya dişlerini beyazlattığı gibi olumlu özellikleri ile tanımış olabilirsin. Yine de diş macunu içerdiği kimyasallar nedeniyle düşündüğün kadar masum değil! Dilersen bu yazımda kimyasal içerikli diş macunlarının zararlarına bir göz atalım. Ardından buna alternatif bir doğal diş macunu tarifi vereceğim. Öyleyse yazının detaylarına geçelim.

Diş macunundaki zararlı madde

Piyasada farklı ihtiyaçlara yönelik birçok diş macunu mevcut. Kimisinin beyazlatıcı etkisi bulunurken kimisi de belirli hassasiyetlere yönelik üretiliyor. Sen, kullandığın bu diş macunlarının olumlu etkilerini görsen de bu ürünler vücudunda birçok soruna yol açabiliyor. Yine de değişik markalar, iddialı vaatler ve süslü ambalajlar ile sunulan bu diş macunlarının içeriğinde bulunan bir maddenin özellikle altını çizmek istiyorum: Sodyum Florür!

doğal-diş-macunuBiyobirikim kimyasallardan

Florür, diş macununun ana bileşenlerden biri. Çoğunlukla dişlerde çürüğe karşı koruma sağladığı gerekçesiyle kullanılan bu madde, yine de söylenildiği kadar yararlı değil. Florür, fazla kullanıldığı takdirde insan sağlığı için oldukça zararlı. Çünkü florürün vücutta birikme eğilimi vardır. Bu yönüyle biyobirikim kimyasallar arasında yer alır. Bu nedenle yarattığı tahribatı hemen görmek pek mümkün değil. Peki bu birikim nasıl mı oluyor? Diş macunu ağızla temas eden bir ürün. Belki de dişlerini fırçaladıktan sonra bu kimyasalın vücuduna yayılmayacağını düşünüyorsun. Ancak, yutmasan dahi ağızdaki emilimden vücuda florür girişi oluyor. Yetişkinler bu florürün %70’ini vücudundan uzaklaştırabiliyor olsa da bu sayı çocuklarda %20’lerde. Üstelik çocukların diş macununu yutma ihtimallerini de göz önünde bulunduracak olursak, florürün özellikle de çocuklar için çok ciddi bir sorun olduğunu fark etmek mümkün.

Epifiz bezine zarar verir

Florür maddesi beyinde bulunan epifiz bezinde lezyonlara (dokunun hasar görmesi) neden olur. Bu nedenle florürün epifizde en ufak soruna dahi yol açması birçok problemi de beraberinde getirir. Özellikle de melatonin ve serotonin hormonlarının salgılanmasında görev alan epifiz bezinde oluşacak bir hasar bu alanlarda sorunlara sebep olur. Örneğin az salgılanan serotonin depresyon temelli sorunlara yol açabilecekken; az salgılanan melatonin de kişinin uyku problemleri yaşamasına neden olabilir. Üstelik merkezi sinir sisteminde hasar, bunama, unutkanlık ve geç öğrenme gibi işlevlerde de problemler yaşanabilir. Çocuklarda ise bu kimyasala sıkça maruz kalındığında zeka geriliği görülmesi muhtemel.

Hitler’in gizli silahı!

Florürün beyinde bulunan epifiz bezine zarar verdiğinden bahsettim. Beyinde yarattığı hasar nedeniyle florür, özellikle de dozu aşıldığında oldukça tehlikeli bir silah. Günde iki kere kullandığın diş macunun içinde bulunan bu madde, Hitler’in gizli silahı! Bilinene göre birinci Dünya Savaşı sırasında Hitler halkı uyuşturmak için bu kimyasalı kullanmış. Özellikle de Nazi kamplarında yapılan deneylerde florürlü su içen kişilerin beyin fonksiyonlarında gerileme ve IQ seviyelerinde de düşüş gözlemlenmiş. Bununla birlikte, florür maddesinin sakinleştirici ilaçların %25’inde bulunduğunu söylersem sanırım durum daha da netleşmiş olur. 

Florürsüz diş macunu mümkün mü?

Satın aldığın birçok diş macununun içerisinde florür mevcut. Sana listelediğim bu zararlarından ötürür diş macunundan soğumuş olabilirsin. Ancak florürden kaçınmak yine de mümkün! Bunun için evinde bulunan veya dışarıdan kolayca temin edebileceğin birkaç ürün ile florürün neden olduğu sorunlardan etkilenmeden ağız ve diş sağlığını koruyabilirsin. Dilersen doğal diş macunu tarifimize geçelim.

Sadece birkaç malzemeden oluşan bu tarife Emine Boyner’in Diş Macunu Yapımı videosundan ulaşabilirsin. Üstelik, bu malzemelerle dilediğin gibi oynayabilirsin. Sana sunulan kimyasallarla dolu ürünlerdense kendi tarifini oluşturmak sence de daha havalı değil mi? 🙂

Tavsiyem: Eğer diş macunu yapımını ilk defa deniyorsan bu ürünü ilk etapta macun formunda kullanmanı öneririm. Dilersen toz formda da kullanabileceğin bu tarifi macun şeklinde kullanman senin için daha yumuşak bir geçiş olacaktır. Bunun için hindistan cevizi yağına veya bitkisel gliserine başvurabilirsin. 

Dilersen İyi Yaşa’nın atölye sayfasını ziyaret ederek doğal şampuan ve saç kremi yapımı gibi sağlığına iyi gelecek içeriklere ulaşabilirsin.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


Fitnessdan yogaya, meditasyondan farkındalığa alanında en iyi eğitmenlerin buluştuğu İyi Yaşa’ya hemen üye ol!

İyi Yaşa Bülten

İndirimlerden ve yeniliklerden haberdar olmak için bültenimize abone ol!