İyi Yaşa

Kolajen Hakkında Tüm Merak Edilenler

Kolajen, vücudunda doğuştan olan ve en fazla bulunan protein türü. Sen de bu proteini yaşlanmayı geciktirici etkisiyle ve cilt sağlığı açısından önemli olduğuyla duymuş olabilirsin. Ancak, kolajen bundan çok daha fazlası! 

Vücudunu bir arada tutan bu protein; kemiklerde, kaslarda, deride ve tendonlarda bulunur. Ancak, vücutta %95 oranında bulunan bu seviye yaş ilerledikçe azalır. Vücudun üretse de bu üretim süreci gittikçe yavaşlar. Bu da sarkmalar ve kırışıklıklar başta olmak üzere birçok soruna neden olur. 

Kolajenin cildindeki etkisini artırmak istersen Naturagen Collagen ile Sağlıklı Yaşam Serisi’ne göz atabilirsin. Bu takviye vücuduna içeriden etki ederken düzenli olarak uygulayacağın yüz yogasıyla da dışarıdan bir etki gözlemleyebilir, “Alın Çizgileri İçin Yüz Masajı” ve “Gençleştirici Yüz Masajı” dersleri ile cildinde oluşabilecek kırışıklıkların önüne geçebilirsin.

Kolajen Türleri

Birçok farklı kolajen türü var. Ancak, bunları büyük bir çoğunluğu Tip1, Tip2 ve Tip3’e ait. Her bir tipin farklı yapıları ve işlevleri bulunuyor. Dilersen güçlü ve esnek yapıda bulunan ve vücuda elastikiyet kazandıran bu proteinin türlerine bir göz atalım.

Tip 1 Kolajen: Vücutta bulunan en yaygın türüdür. Bu türün azalması; sarkmış bir cilt, ince çizgiler, kolayca kırılan tırnaklar ve saç seyrelmesi şeklinde kendini gösterir.

Tip 2 Kolajen: Eklem ve kıkırdaklardaki kolajenin %60’ını oluşturur. Özellikle eklem ağrılarının önüne geçmede etkili bir rol oynar.

Tip 3 Kolajen: Kanda pıhtılaşmayı sağlayan trombosit hücreleri ile bağlantılıdır. Vücutta yeterli miktarda bulunduğunda iyileşme sürecini hızlandırıcı etkiye sahiptir. Ayrıca; kaslara, organlara ve damarlara da elastikiyet sağlar.

Kolajenin azalmasına neden olan faktörler

Kolajen, yaşlandıkça vücutta doğal olarak azalır. Ancak bunun dışında azalmasını hızlandıran birtakım etkenler da bulunuyor. 

Sigara Tüketimi

Sigara, vücuttaki kolajenin azalmasını fazlasıyla hızlandırır. Eğer sen de cildinin parlamasını ve esnekliğini korumasını istiyorsan o sigarayı içmeden önce bir daha düşünmelisin.

Doğrudan güneşe maruz kalmak

Güneş ışığındaki ultraviyole ışınları, kolajenin daha hızlı parçalanmasına neden olur. Bu da kolajen liflerine zarar verir. Bu nedenle, özellikle güneş ışınlarının dik geldiği öğle saatlerinde güneşe doğrudan maruz kalmamaya özen göstermelisin. Cildini korumak için güneş kremi kullanmayı da ihmal etmemelisin. 

Yüksek miktarda şeker tüketimi

Yüksek miktarda şeker tüketimi, glikozun protein ile birleşmesine, yani glikasyona neden olur. Bu da kırışıklık oluşumu hızlandırır. Yaşlılık belirtilerini geciktirmek istiyorsan şeker tüketimini azaltmalısın. Sana bu konudaki tavsiyem; tatlı krizinin tuttuğu zamanlarda, dikkatini başka şeylere yönlendirmen olacaktır. Örneğin, Çiğdem Çakır ile 30 dakikalık bir yağ yakıcı HIIT workout dersi yaparak hem kalori kaybetmiş hem de şeker tüketiminden kaçınmış olursun. Antrenman sonrası İyi Yaşa‘da senin için hazırlanmış sağlıklı smoothie tarfileri ile de kendini ödüllendirebilirsin…

Kolajen takviyesi

kolajen

Yaşlandıkça kolajenin üretimi de paralel olarak yavaşlar. Bu, birçok problemi de beraberinde getirir. Sen bu sorunları yaşama diye sana birkaç öneri hazırladım. Bunu hem belirli besin grupları aracılığıyla hem de kolajen takviyesi ile dengeleyebilirsin. Böylece yaş alsan dahi daha canlı bir cilt görünümüne sahip olacaksın. 

Kolajen üretimini destekleyen besinler

  • A vitamini (ıspanak, brokoli)
  • C vitamini (portakal, havuç, ananas)
  • Omega-3 içeren besinler (somon, ceviz, avokado, keten tohumu)
  • Kırmızı meyve ve sebzeler
  • Antosiyanin bakımından zengin besinler (ahududu, yaban mersini)
  • Beyaz çay
  • Kemik iliği
  • Dilersen İyi Yaşa’daki sağlıklı yemek tariflerine göz atabilir, kolajen takviyesi alabileceğin besinleri seçebilirsin.

 Kolajen takviyesi

Kullanacağın takviyeden maksimum verim alabilmen için kolajenin hidrolize (peptit) formda olmasına dikkat etmelisin. Böylece vücudun, hidrolizasyonun ardından daha küçük moleküller haline getirilen kolajeni daha rahat kullanabilecek.

Kolajenin cildindeki etkisini daha da arttırmak istersen Naturagen Collagen ile Sağlıklı Yaşam Serisi’ne göz atabilirsin. Bu takviye vücuduna içeriden etki ederken düzenli olarak uygulayacağın yüz yogasıyla da dışarıdan bir etki gözlemleyeceksin!

1 Comment

  • Kolajenle ilgili herkes farklı bir şey söyleyince kafam karıştı ve araştırmaya başladım. Sayfanızda verdiğiniz bilgiler çok hoşuma gitti. Emeğinize sağlık.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


Fitnessdan yogaya, meditasyondan farkındalığa alanında en iyi eğitmenlerin buluştuğu İyi Yaşa’ya hemen üye ol!

İyi Yaşa Bülten

İndirimlerden ve yeniliklerden haberdar olmak için bültenimize abone ol!