İyi Yaşa

2023 fitness trendleri

2023 Wellness Trendleri

2023 wellness trendleri Nelerdir? Her sene olduğu gibi 2023’te de birçok alanda yaşanacak değişimler bizleri bekliyor. Moda ve güzellik alanlarında olduğu gibi sağlık alanında da pek çok farklılığı gözlemlemek mümkün. Bu yazımda; beslenme alışkanlıklarından spora, hatta yaşam alanında yapabileceğin iyi yaşam tüyolarına kadar wellness alanındaki yenilikleri senin için derledim. Eğer bu yıl bütünsel sağlığın konusunda seni nelerin beklediğini merak ediyorsan okumaya devam edebilirsin…

Beslenme

Vücudunun sesini dinle

Bugüne dek pek çok diyet türünü uygulamış olabilirsin. Bu süreç yıpratıcı geçmiş olsa da kimi zaman işine yaramış olabilir. Ancak bu satırları iç çekerek okuyorsan pek de sürdürülebilir olmamış diyebiliriz. Bu noktada seni çok daha etkili, yasaksız ve uygulanabilir bir beslenme türü ile tanıştırmak istiyorum. İçgüdüsel Beslenme! Bu beslenme türü, hiçbir besinde kısıtlama yapmıyor. Evet, fast foodlar da dahil 🙂

İçgüdüsel beslenmenin sadece birkaç detayı var. Öncelikle bunun bir diyet türü olmadığının farkına varmalısın. Buradaki mantık, en iyi beslenme düzenine ancak vücuduna kulak verdiğin zaman sahip olabileceğin ile ilgili. Vücudun sana aç veya tok olduğun zamanları zaten söylüyor. Bu zamanlara ek olarak, canın gerçekten tatlı istiyorsa onu da tüketmelisin. Burada herhangi bir yasak yok. Sadece, bunun duygusal açlıkla karıştırmamaya dikkat etmelisin. Moralin bozukken veya çok mutluyken canının istediği atıştırmalıklara gerçekten ihtiyacın var mı mesela? Evet, olmadığını sen de biliyorsun. Ancak bunun bir bağımlılığa dönüştüğünü düşünüyorsan İyi Yaşa’da Diyetisyen Gülçin Işık’ın Tatlı Bağımlılığından Nasıl Kurtulabilirim? videosuna göz atabilirsin. Tatlı bağımlılığı gibi sorunlarını fark edip bu konuda değişiklikler yapmaya başladığın an bu beslenme türünün sana iyi geldiğini fark edeceksin!

Bitkisel bazlı beslenme yemek-tarifleri

Bitkisel bazlı beslenme tabiii ki de sadece 2023’e ait bir trend değil. Hatta bir trend olmaktan çok daha fazlası! İster yaşam tarzı olarak benimseyen bir vegan ol, ister hayvansal gıdaların vücuduna iyi gelmediğini hisseden biri. bitkisel beslenmenin iyi bir yaşam üzerinde oldukça etkili olduğu su götürmez bir gerçek. “Hayvansal protein almayan kişiler yetersiz besleniyor” sözünün mite dönüştüğünü ise söylememe gerek yok herhalde. Bunun için bitkisel bazlı proteinlerin oldukça faydalı ve yeterli olduğu aşikar. Evet, yeterli proteini alabilmeniz için brokoli tek başına yeterli olmayacaktır. Ancak evinde filizlendirme işlemi uygulayarak brokolinin besin değerini elli beş kat daha artırabilirsin. Bu sayede günlük olarak ihtiyacın olan proteini çok rahat bir şekilde karşılayabilirsin! Bu konuda işine yarayacak bilgilere, enfes tariflere ve beslenme türleri hakkında daha fazla bilgiye sahip olmak için İyi Yaşa’ya göz atabilirsin.

Sürdürülebilir tabaklar

Son zamanlarda sürdürülebilirliğin hayatımızın pek çok alanına dahil olduğunu görüyoruz. İşte bu alanlardan biri de şüphesiz, mutfaklarımız. Aslında bu yeni bir şey değil, ancak israf yapma lüksümüzün olmadığı bugünlerde daha fazla önem kaznadı. Siz de önceki günden kalan malzemelerinizi ve yemeklerinizi birleştirmek farklı ve lezzetli bir tabak oluşturabilirsiniz. 

Egzersiz

Kısa süreli antrenmanlar

Uzun uzadıya yapılan egzersizler, spora karşı verimini ve motivasyonunu düşürüyor olabilir. Tam da bu amaçla her gün saatler süren egzersizlerin yerini şimdilerde “movement snacks” olarak da bilinen antrenmanların aldığını görüyoruz. buradaki temel amaç, az da olsa her gün düzenli bir şekilde spor yapmak ve hareket halinde olmayı bir yaşam tarzı haline getirmek. Bu noktada İyi Yaşa’da bulunan egzersiz videoları ise vazgeçilmeziniz olacak. Kısa ve birbirinden farklı videolar sizi her gün spor yapmaya daha da motive edecek. Üstelik, ihtiyacınıza uygun kompakt içerikleri de sizi oldukça memnun edecek. Örneğin; üst vücuda yönelik bir ders arıyorsan Can Aksu ile Etkili Üst Beden Egzersizleri videosuna, tüm vücuda yönelik ders arıyorsan da Özkan Türkoğlu ile Yüksek Nabız Tüm Vücut Antrenman videosuna göz atabilirsin. Buna ek olarak, Ercan Tepe ile 30 Dakikada 220 Kalori şeklinde videoların da ilgini çekeceğine eminim 🙂 

 

Eğlenirken kalori yak

Zorlu egzersiz videoları bir yana, eğlenirken de kalori yakabileceğini söylesem? Evet, şaka değil. İyi Yaşa’da dans ederek de kilo verebileceğin dersler var! Bunun için Mine Yılmazbilek ile Kardiyo Dans , Gözde Yavuzyılmaz ile 80’ler Aerobik veya ekipmanlı bir egzersiz olan Mine Yılmazbilek ile Hulahop ile Eğlenceli ve Fit videosu ve dahası mevcut. Peki senin seçimin hangisi?  

Daima hareketfitness

Artık spor yapmak için spor salonuna gitmeye ihtiyacın yok. Kaldı ki trafiğe ayıracak zamanın, hijyeninden emin olmadığın yerlerde geçireceğin bir saniyen bile yok. Bunun için, evden çalışıyorsan molalarında 10 dakikalık bir video ile, iş yerine gidiyorsan da oturduğun yerden uygulayabileceğin videolar ile kendin için bir şeyler yapabilirsin. 2023; pandeminin hayatımıza kattığı değişiklikler ve modern hayatın koşuşturması arasında bahanelere sığınmamamız gereken bir sene olduğunun sinyallerini vermeye devam ediyor. Artık spor işte, evde; olduğumuz her yerde! 

Sanal topluluklar

Artık pek çok şeyin sanal ortama kaydığını biliyoruz. Bunlardan biri de sanal spor toplulukları. Grupça spor yapabileceğin bir alanın oluşturulması kulağına nasıl geliyor? Birlikte antrenman yaparak birbirinizi daha da motive edebileceğiniz bir ortamı hayal et… Bunlar fitness, yoga ve meditasyon gibi daha pek çok alanda uygulanabilir. Eğer interaktif uygulamalar seni heyecanlandırıyorsa İyi Yaşa’nın instagram hesabını takip ederek belirli dönemlerde gerçekleştirilen İyi Yaşa festivallerini yakalayabilirsin! 

Beden ve zihin bütünlüğü

Sadece spor yaparak iyilik halini gerçekleştiremezsin. Bunun için beden sağlığına ek, zihin sağlığına da gereken özeni vermelisin. Bu noktada yoga ve meditasyon gibi uygulamalar ikisi arasındaki dengeyi kurmanda oldukça faydalı olacaktır. Bunun için ihtiyacın olan yüzlerce içeriğe İyi Yaşa’da bulunan Yoga ve Farkındalık kategorilerinden ulaşabilirsin. Üstelik mindfulness gibi yaklaşımlar da İyi Yaşa Blog’da!

Yaşam

Sirkadiyen ritm

Sirkadiyen ritmi beslenme konusunda duymuş olabilirsin. Ancak bu başlık, 2023’te yaşam alanında yapabileceğin değişiklikler konusunda da fazlasıyla destekleyici bir trend olarak konumlanıyor. 

Gündüzleri bile iç karartan puslu havalar, yaz-kış saati uygulamasının kaldırılması, uyku saatindeki dengesizlikler gibi düzen dışı durumlar sirkadiyen ritimi bozabiliyor. Ancak sirkadiyen ritim ile uyumlu dekorasyon trendiyle bu durumu lehine çevirmek de mümkün. Bunun için odanda; gündüzleri tepeden gelen aydınlatmalara, akşam üzerleri loş ışıklara ve geceleri tamamen karanlık ortama dönüşebilecek bir düzen kurabilirsin.

Stres her zaman zararlı değil

Stres kelimesi sende olumsuz bir çağrışım yapıyor olabilir. Haklısın da.Yüksek miktarda maruz kalındığında stres oldukça zararlı. Ancak bu her zaman öyle olduğu anlamına da gelmiyor…

Belirli bir miktarda stres, daima iyidir. Dinç tutar, daha da iyisine ulaşabilmemiz konusunda bizi destekler. Yine de şimdi strese bakış açını değiştirecek bir uygulamayla tanıştıracağım. Hormetik stres! Vücuda belirli bir süre için bilinçli olarak stres uygulanması olarak da açıklanabilen bu tür, hem bedenen hem de ruhen bir iyileşme sağlıyor. Üstelik vücudun toksinlerden arınmasını destekliyor ve uyku kalitesini artırıyor. Bunun için soğuk duş almak, saunaya girmek ve kriyoterapi oldukça etkili olacaktır. 

Doğal içerikler atölye

Kullandığımız pek çok ürünün içerisinde katkı maddesi mevcut. Bu da çoğu zaman iyi bir şey yaptığımızı sanarken, başka bir yerde tahribata yol açmamıza neden oluyor. Bunun en net örneklerinden biri, diş macunu. Her gün dişlerimizi diş macunu ile temizlerken içeriğinden habersiziz. Çürümenin önüne geçtiği için kullanılan sodyum klorür düşünüldüğü kadar masum değil. Vücutta birikme eğilimi gösteren bu madde, epifiz bezine de zarar vermekte. Maalesef günlük olarak kullandığımız daha pek çok ürünün içeriği de bu şekilde. Bu senenin de trendleri arasında olacak doğal içerikli ürünler işte tam da bu sebepten popülaritesini artıyor. Sen de Emine Boyner ile Diş Macunu Yapımı başta olmak üzere, evde kolayca yapabileceğin pek çok ürünün tarifine İyi Yaşa Atölye’den ulaşabilirsin.

 

 

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


Fitnessdan yogaya, meditasyondan farkındalığa alanında en iyi eğitmenlerin buluştuğu İyi Yaşa’ya hemen üye ol!

İyi Yaşa Bülten

İndirimlerden ve yeniliklerden haberdar olmak için bültenimize abone ol!