İyi Yaşa

Uyumadan Önce Yoga Yapmanın Faydaları

yoga-dersleriUyumadan önce yoga yapmanın faydaları nelerdir? Yoganın uyku üzerindeki etkilerini bilimsel veriler ile açıkladığımız bu yazıyı okuduktan sonra, İyi Yaşa’da bulunan bir Yin Yoga dersini yapmaya ne dersin?

Uyumadan önce yoga yapmanın bedensel ve zihinsel etkileri üzerine yapılan bilimsel çalışmalar, bu pratiklerin uyku sürecini iyileştirme ve yaşam kalitesini artırma potansiyelini göstermektedir. İşte uyumadan önce yoga yapmanın bedendeki ve zihindeki etkilerine dair bilimsel veriler:

Stres ve anksiyetenin azalması: Yoga, stres hormonu kortizol düzeylerini azaltarak stres ve anksiyeteyi hafifletmeye yardımcı olur (Pascoe et al., 2017). Bu gevşeme, uyumadan önce rahatlamayı kolaylaştırarak uyku sürecini hızlandırır. Spesifik olarak Stresten Arınma Yoga pratiği yapabilirsin. Dilersen rutinine meditasyon yapmayı da ekleyerek rahatlayabilirsin.

Sempatik sinir sistemi aktivasyonunun azalması: Yoga, sempatik sinir sistemini (savaş ya da kaç tepkisi) yavaşlatarak ve parasempatik sinir sistemini (rahatlama ve yeniden enerji toplama) aktive ederek bedeni ve zihni sakinleştirir (Tyagi & Cohen, 2016). Rahatlatıcı yoga pratiklerine buradan ulaşabilirsin.

Kalp atış hızı ve kan basıncının düşmesi: Yoga yapmak, kalp atış hızını ve kan basıncını düşürerek rahatlama sürecini destekler (Hagins et al., 2013).

Uyku süresi ve kalitesinin artması: Yoga, uyku süresini ve kalitesini artırarak, uyandırıcı etkenlerin azalmasına ve daha derin bir uyku deneyimi yaşanmasına yardımcı olur (Harvard Medical School, 2015).

Esneklik ve kas gevşemesi: Yoga, bedendeki gerginlikleri azaltır ve kasların esnekliğini artırarak rahatlama sürecine katkıda bulunur (Woodyard, 2011).

duzenli-uykuBu bilimsel veriler, uyumadan önce yoga yapmanın bedendeki ve zihindeki olumlu etkilerini göstermektedir. Uykudan önce gerçekleştirilen yoga pratikleri, daha iyi bir uyku süreci ve genel yaşam kalitesinin artması için önemli bir araç olabilir.

Kaynaklar:
Pascoe, M. C., Bauer, I. E., & Anestis, M. D. (2017). A meta-analysis of randomised control trials on the effects of yoga on stress measures and mood. Journal of Psychiatric Research, 95, 156-162.
Tyagi, A., & Cohen, M. (2016). Yoga and heart rate variability: A comprehensive review of the literature. International Journal of Yoga, 9(2), 97-113.
Hagins, M., Rundle, A., Consedine, N. S., & Khalsa, S. B. (2013). A randomized controlled trial comparing the effects of yoga with an active control on ambulatory blood pressure in individuals with prehypertension and stage 1 hypertension. Journal of Clinical Hypertension, 16(1), 54-62.
Harvard Medical School. (2015). Yoga for better sleep. 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


Fitnessdan yogaya, meditasyondan farkındalığa alanında en iyi eğitmenlerin buluştuğu İyi Yaşa’ya hemen üye ol!

İyi Yaşa Bülten

İndirimlerden ve yeniliklerden haberdar olmak için bültenimize abone ol!