İyi Yaşa

disil-enerji

Dişil Enerji Nedir, Nasıl Yükseltilir?

Her insanda hem eril hem de dişil enerji bulunur. Önemli olan bunların eşit oranda olması değil dengede olması durumudur. Bunu yin ve yang olarak düşünebiliriz. Bu dengenin bozulması sadece ilişkilerde değil hayattaki bir çok alanda zorluk yaşamana neden olur. Rekabetçi ortam, çalışma hayatı, anda kalamamak, anne ve baba ile ilişkideki sorunlar gibi nedenler bu dengenin bozulmasına neden olabilen faktörler arasında yer alır. 

Öncelikle dişil enerjinin sadece kadınlarda değil erkeklerde de bulunduğunu söylemekle başlamak istiyorum. Bu özellikle toplumda çok fazla karıştırıldığından vurgulamakta fayda olduğunu düşünüyorum. Dişil enerjiyi kadın veya erkek olarak ayırmak değil, belirli özellikler ve davranışlarla ilişkilendirmek anlamlandırabilmen adına daha yardımcı olacaktır.

Dişil enerji; naif, yaratıcı, sezgisel, duygusal, üretici, uyumlu, affedici, empati yapan gibi özellikler taşır. Çoğunlukla daha edilgen bir yapıda bulunan bu enerji; sanat, estetik, aşk, tutku, duygular, müzik ve dans gibi kavramlar ile eşleşir.

Sağ beyni büyük bir oranda etkileyen dişil enerji estetik, duygular, yaratıcılık, dans ve müzik gibi konularda hakimiyeti getirir. Aynı zamanda vücudunun sol tarafını temsil eder. Anneyle olan bağ, geçmişle olan ilişki ve bırakamamak gibi konular ile de bağlantılıdır.

Dişil enerjinin düşük olduğunu nasıl anlarsın?

Dişil enerjinin çok yüksek veya çok az olması istenilen bir durum değildir. Eğer seni mutsuz eden benzer motiflerdeki olaylarla, durumlarla veya kişilerle sürekli olarak karşılaşıyorsan bu, enerjilerindeki dengesizliğe işaret ediyor olabilir. Böyle durumlarda (ve her zaman) kendine daha da dikkatli bakman gerekir. Enerjilerindeki dengesizlik yukarıdaki temalarla zaten kendini belli ediyordur. Mesela dişil enerjisi düşük olan kişiler için; duygularıyla hareket etmeyi zayıflık olarak görebilen, sonuç odaklı, hırslı, empati kurmaktan ve affetmekten uzak olan kimseler diyebiliriz. Bu kişiler genellikle güvenmekte sorun yaşıyor ve kendi duygu ve düşüncelerine pek de dönüp bakmıyor diyebiliriz. Daha “gerçek”, pragmatik olarak düşünülebilirler. Aslında bir nevi modern hayatın yarattığı rekabetçi ve hayatta kalmaya çalışan insan tiplemesi olarak betimlenebilir. Ancak tüm bu hengamede duygulara, güzelliğe ve durup bir öz’e bakabilmek de oldukça önemlidir ve bu dengeyi kurabilmek gerekir.

Peki ya, dişil enerji nasıl yükseltilir?

Dişil enerjiyi artırmanın birçok yolu var. Dilersen, dişil enerjini yükseltmek için uygulayabileceğin bu yöntemlere bir göz atalım!

Su ile temas et

Dişil enerji, su elementini temsil eder. Su ise akışta olmayı ve direnmemeyi. Bu nedenle dişil enerjini yükseltmek için suya başvurabilirsin. Bu süreçte özellikle bol su içmek önemlidir. Ancak, su ile temas etmek, sahil kıyısında yürümek veya yüzmek şeklinde bu örnekleri çoğaltmak mümkün. 

Duş almak da su ile temas etmenin en bilinen örneklerinden biri. Dilersen duş alacağın zaman su dolu küvetin içerisine yarım bardak tuz ilave edebilirsin. Buna ek olarak, duş alırken suya aromaterapi yağları eklemek de etkili yöntemlerden. Özellikle de lavanta, gül, misk ve bergamot yağları dişil enerjinin yükselmesine katkıda bulunan yağlar arasında yer alır. Dilersen Su Elementi Yogası yaparak da dişil enerjini dengeleme üzerine çalışabilirsin.

suen

Hareket et

Hareket halinde olmak, yürüyüşe çıkmak, yoga yapıp esnemek ve özellikle de dans etmek dişil enerjinizi yükseltecek etkilere sahiptir. Bunun için ders alabilir, İyi Yaşa’daki yüzlerce ders arasından sana en uygun olanını seçebilir veya canının istediği şekilde harekete geçebilirsin. Bu noktada sana önerim, Merve Purde’nin Dans Meditasyonu serisine göz atman. Dilersen daha fazla zaman kaybetmeden serinin ilk dersine geçebilirsin!

Kendinle ilgilen

Kadın veya erkek fark etmeksizin kendine bakmak, bedenine ve cildini özen göstermek dişil enerjiyi artıran unsurlar arasında yer alır. Akşam yatmadan önce bir cilt bakımı yapmak, Yüz Yogası ile güne başlamak, içerisinde iyi hissedeceğin giysileri giymek ve kendine nasıl hissettiğini sormak. İşte bu gibi küçük davranışlar ile dişil enerjini yükseltebilirsin. 

Burada önemli olan; iş hayatı, okul veya ev işleri ne kadar yoğun olursa olsun kendin için bir zaman ayırman. Ne hissettiğini, ne istediğini fark etmen ve kendini görebilmen.

Anda kal

Günlük hayatın koşuşturmasında anda kalabilmeye çalışmak zor olabilir. Her şeyin hızlıca çözülmeye çalıştığı, aynı anda birçok şeyi yapabilmenin övüldüğü ve rekabetin üst düzeye çıktığı bugünlerde durup bir nefes almak bile zorlaştı. O kadar makineleştik ki kendi hislerimize yabancılaştık. Bu durumun fiziksel ve psikolojik birçok etkisi olsa dahi dişil enerjini düşüren bir etkisi olduğunu söylemem gerekir. Anda kalabilme becerisi için pratiklik kazanmanın ilk etapta güç olması muhtemel. Ancak bu aşamada sana birkaç tavsiyem olacak. Öncelikle; dikkatinin başka yerlere kaydığını fark ettiğin anlarda bir dur. Nefes alıp vererek farkındalığını nazikçe bulunduğun ana getirmeye çalış. Bu durumlarda Nefes Çalışması yapabilir veya kısa bir Stresten Arınma Meditasyonu ile rahatlayabilirsin. Bunu birçok örnekle çoğaltabilirim. Dilersen daha fazla bilgi için, İyi Yaşa Blog’daki Yeni Trend: Mindfulness yazıma bir göz atabilirsin.

Turuncu rengini kullan

Turuncu; canlılığın, yaratıcılığın ve üretkenliğin rengi! Bu rengi gözünde canlandırdığında dahi enerjik ve mutlu hissetmiş olabilirsin. Dişil enerji özellikle de ikinci çakra olan Sakral Çakra ile ilişkilidir. Bu çakra turuncu renk ile temsil edilir ve yaratıcılık, duygusallık, üretkenlik ve doğurganlık gibi dişil enerji temalarıyla birleşir. Bu nedenle dişil enerjini artırması ve Sakral Çakra’yı da açması adına turuncu rengine başvurabilirsin. Burada bahsettiğim şey sadece turuncu renginde bir üst giymek veya oje sürmek değil; turuncu aksesuarlar kullanmak veya turuncu renkte meyve ve sebze yemek şeklinde dahi olabilir. 

Yaratıcılığını konuştur

Konu ne olursa olsun yaratıcı işler yapmak dişil enerjini yükseltmen için oldukça faydalı bir yöntemdir. Bu; bir şiir yazmak, tablo yapmak, tasarım oluşturmak veya yeni tarifler denemek bile olabilir. Yaratıcı olabileceğin her alanda farklı şeyler denemeye açık ol. Dilersen buna İyi Yaşa Mutfaktaki lezzetli tarifleri deneyerek başlayabilirsin. Sence de Orman Meyveli Cheesecake mutfakta vakit geçirmek için güzel bir tarif gibi durmuyor mu? Mutfakta olmak yerine başka bir şey denemek istersen Atölye derslerine göz atabilirsin. 

Dolunay’ları kaçırma

Ay, dişil enerjiyi temsil eder. Sezgiler ve duygular ile ilişkilendirilmeleri de ayın ve dişil enerjinin arasındaki ilişkiyi temsil eder. Bu nedenle ay ile temasta olmak bu süreçte önemlidir. Özellikle de ay, Dolunay evresindeyken cam bir kavanoz içerisine su doldurup gün doğumuna dek beklettikten sonra o suyu kullanmak gibi yöntemlere başvurabilirsin. Dolunay hakkında daha fazla bilgi sahibi olup bu dönemde uygulayabileceğin ritüel hakkında daha detaylı bilgi almak için, İyi Yaşa Blog’daki Dolunay Nedir, Dolunay Etkileri Nelerdir? yazıma göz atabilirsin.

Alma verme dengesini kurabil

Kimileri fedakarlığı ve alçak gönüllü olmayı daima iyi bir şey sanır. Çünkü, geçmişte birçoğumuza bunun doğru olduğu  öğretilmiştir. Ancak daima alttan almak, kötü durumları görmezden gelmek, ödün vermek iyi bir şey değildir. Alma – verme dengesini iyi bir şekilde kurman gerekir. Daima verici taraf sensen bu durum enerjine de olumsuz bir şekilde yansır. Eğer sen de sürekli verici taraf olduğunu fark ettiysen bunu bir an önce azaltmalısın. Bir diğer seçenek ise çevrendekilerden yardım isteyebilmenden, hatta iltifat almayı kabul etmeyi öğrenmenden geçiyor diyebilirim. Unutma, bu dengeyi kurmak senin elinde.  

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


Fitnessdan yogaya, meditasyondan farkındalığa alanında en iyi eğitmenlerin buluştuğu İyi Yaşa’ya hemen üye ol!

İyi Yaşa Bülten

İndirimlerden ve yeniliklerden haberdar olmak için bültenimize abone ol!