İyi Yaşa

fit-kardiyo

fitnessVücudun dolaşım sistemi kardiyovasküler sistem, bugün sen de dahil pek çok kişinin ilgi duyduğu kardiyo egzersizi ile ilgili. Yani kalp, damar ve akciğeri en yoğun biçimde çalıştıran ve güçlendiren egzersiz grubu kardiyovasküler egzersizler. Nefes alışverişlerinin hızlandığı ve kalp ritminin yükseldiği yürüyüş, koşu, ip atlama, yüzme, voleybol, tenis ve futbol gibi birçok egzersiz bu gruba dahil. Ve elbette ki kardiyo zayıflama konusunda da son derece etkili. Ancak bir de kardiyo yapmadan yağ yakılır mı sorusunu soranlar var. 

İyi yapılmış bir kardiyo programı ile yağ yakmak zayıflamaya destek olur. Bunun yanı sıra akciğer ve kalp – damar üzerinde olumlu etkiler de gösterir. Ancak tabi ki kardiyo yapmadan yağ yakmak da mümkündür. Nasıl mı? Yazıyı okumaya devam et! fit-kardiyo

Yağ Yakmak için Ne Yapılmalı?

Modern dünyada her 10 kişiden 8’i yağ yakmak için ne yapmalı sorusunu soruyor. Hızlı beslenme kültürü ve hareketsiz yaşam gibi birçok etken, bu soruyu sormamızın sebepleri arasında. Ancak küçük yaşam değişiklikleri ile kolayca yağ yakabilir ve fit bir vücuda sahip olabilirsin. Bu konuda yapman gereken üç adım var. Öncelikli olarak yağ moleküllerinin metabolize edilmesi için elverişli ortamı yaratmalısın. Bunun için; 

  • İlk olarak işe kalori açığını bulmak ve bu konuda bir denge sağlamakla başlamalısın.
  • Bunu yaparken metabolizma hızını da yüksek seviyede tutman gerektiğini unutma.
  • Son olarak kas fiberlerini düzenli olarak yeterli derecede uyarmalısın. 

Kardiyo yapmadan kilo verilir mi sorusunu yönelten birçok kişi var. Bunun sebepleri altında elbette zaman yoksunluğu, gündelik meşguliyetler, sosyal ve ekonomik sebepler yatıyor olabilir. Bazı zamanlarda, vücut fonksiyonlarının elverişsiz olması da kişileri kardiyo egzersizlerinden uzaklaştırabiliyor. Ancak böyle bir durumda da kilo vermek mümkün. 

Yağ Yakmak için Nasıl Beslenilmeli?

Kalori açığı yaratmanın yağ yakmak için tavsiyeler listesinde başta olmasının bir sebebi var. Çünkü günlük hayatta kalori açığı yaratmadığında ya sabit kilonda kalırsın ya da daha fazla kilo alırsın. Kalori açıklığı yaratabilmek için ise iki yol deneyebilirsin. Bunlardan biri beslenme, diğeri ise harcanan enerjiyi artırmak. Harcanan enerjiyi artırabilme konusunda en güzel yol egzersiz yapmak. Ancak biz şimdilik sana nasıl beslenmen gerektiğinden bahsedeceğiz. 

Günümüzde yağ yakmak için beslenme programları çok çeşitli. Özellikle de son dönemlerde popüler hale gelmiş ketojenik diyet, aralıklı oruç, düşük yağlı diyet, yüksek proteinli diyet ve düşük karbonhidratlı diyet gibi planlar görmek mümkün. Ancak senin için en uygun olanını genel kanılar değil beslenme uzmanın bilir. Bir kişide etkili olan beslenme yöntemi diğerinde etkili olmayabilir. Çoğunlukla diyetlerin başarısız olmasının altında bu sebep yatar. Bu yüzden öncelikli olarak bir beslenme uzmanına başvurmalısın. 

Egzersiz yapmadan yağ yakmak elbette mümkün. Bazal metabolizma hızının altında kalan bir günlük kalori dengesiyle bunu başarabilirsin. Gün içinde hazırladığın tabakların sebze + yeşillik + protein içeren sebzelerden ve sağlıklı karbonhidratlardan oluşması gerekir. Burada spesifik olarak bir besinin yağ yakacağını söylemek ve yalnızca onunla beslenmeni tavsiye etmek yanlış olacaktır. Her bünyeye göre farklı olsa da, günlük aldığın kalori, verdiğin kaloriyi geçmedikçe kilo almazsın. Birbirine yakın olduğunda da kilon sabit kalır. Yağ yakmak için ise normalde aldığından daha az kalori almalısın. Bunun için beslenme düzenini aç kalmadan sağlıklı tabaklar ile yeniden düzenlemen de fayda var. Bu konuda fit, pratik ve lezzetli tarifler arıyorsan İyi Yaşa Mutfak‘a göz atabilirsin!

Yağ Yakmak için Hareketli Yaşamın Önemi

kardiyo-yag-yakimiSpor yapmadan yağ yakmak mümkün demiştik. Ancak kalori açıklığı yaratmada beslenme kadar egzersizin de önemli olduğunu bir kez daha vurgulayalım. Birim zamanda kalori açıklığı yaratabilmek için en etkili egzersizlerden biri kardiyo egzersizleridir. Kardiyoya ek olarak, zaman zaman ağırlıkeklemek de sana fayda sağlayacaktır. Gün içinde fırsat bulamıyorsan, tempolu yürüyüşlerin bile kardiyo egzersizi sınıfında olduğunu hatırlatalım. Beslenme düzenine ek olarak en az bir saat tempolu yürüyüş bile yağ yakımında etkili olacaktır. Sana tavsiyem günde sadece 30 dakikanı ayırarak tüm vücut egzersizleri yapman olacaktır. Unutma, günün sonunda verdiğin kalori, aldığından yüksek olmalı. Böylece vücutta yağ yakımı başlar ve fit görünmek için bir adım daha atmış olursun.

Kilo kontrolünde ve yağ yakımında en büyük anahtarlardan biri düzenli egzersiz. Hareketsiz bir yaşam zaman içinde seni uyuşturacaktır. Sağlıklı bir yaşam sürdürmek, mutluluk seviyeni korumak ve yağ yakımını sağlayabilmek için günlük rutinine küçük de olsa bazı egzersizleri eklemelisin. Fitness gibi tempolü egzersizlerin başlangıçta seni zorlayacağını düşünüyorsan yoga derslerini de deneyebilirsin. Yeni başlayanlar için yoga serisi eminim seni fazla yormayacaktır. Markete yürüyerek gitmek, asansör yerine merdiveni tercih etmek, ev işlerini günlük hayatına entegre etmek gibi rutin hayat değişikliklerinden her biri aslında kalori yakımına destek oluyor. Marketten eve döndüğünde bir şey almayı unutuyorsan vaktin olduğunda geri dönebilir ve bu yolu keyifli hale getirebilmek için müzik dinleyebilirsin. Unutma ki kilo vermenin en önemli yolu, hareketli bir yaşamdan geçiyor. Sağlıkla kal..

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


Fitnessdan yogaya, meditasyondan farkındalığa alanında en iyi eğitmenlerin buluştuğu İyi Yaşa’ya hemen üye ol!

İyi Yaşa Bülten

İndirimlerden ve yeniliklerden haberdar olmak için bültenimize abone ol!