İyi Yaşa

yoga-cinsel-yasam

Yoganın Cinsel Yaşama 6 Faydası

yoga-dersleriBilinen en eski öğretilerden biri olan yoga; bedeni, zihni ve ruhu eğitmeye yardımcı olan, 5000 yıllık bir zihin ve beden pratikleri bütünüdür.

Yoga yapmanın; kasları güçlendirdiği, esnekliği arttırdığı, akciğer ve kalp sağlığını desteklediği, depresyon, stres gibi sorunların aşılmasına yardımcı olduğu pek çoğumuz tarafından uzun yıllardan bilinen bir gerçek.

Peki yoganın faydaları yalnızca bunlarla mı sınırlı? Ebetteki değil. Son zamanlarda daha da çok duymaya başladığımız “yoga ve cinsellik” ilişkisini de bu listeye eklememiz gerekir diye düşünüyorum.

Cinsel yaşamda karşımıza çıkan sorunların gerek fiziksel gerekse ruhsal olarak pek çok sebebi vardır. Giderek daha da fazla araştırmaya konu olan yoganın ise hem bedensel hem de zihinsel bir pratik olması, bu konuda kapsayıcı bir özellik taşıyor.

Dilersen bu konuya biraz daha yakından bakalım ve yoganın cinsel yaşamda  karşımıza çıkan sorunlara ne gibi çözümler ürettiğini inceleyelim. 

Stres Seviyeni Azaltır:

Cinsel yaşam, yalnızca fiziksel bir durum olarak değerlendirilmemelidir. Bu konuyu bir bütün olarak ele almalı ve olayın ruhsal boyutunu da görmezden gelmemeliyiz.

Yapılan araştırmalar; stresin, cinsel sorunların ortaya çıkışındaki en önemli etkenlerden biri olduğunu gösteriyor.

Stresin bu konuda sebep olduğu başlıca problemler; erkeklerde sertleşme ve erken boşalma, kadınlarda ise uyarılma ve orgazm sorunları.

Bilimsel çalışmalar, yoganın başlıca stres hormonu olan kortizon hormonunun salgılanmasını azalttığını gösteriyor. 

Ayrıca yoga, zihnin ve bedenin arasındaki uyumu keşfetmene ya da dengelemene yardımcı oluyor. Yoga yaparak doğru nefes teknikleri ile hem zihinsel hem de bedensel hareketlerini düzenleyebilirsin. Dilersen bu konuda İyi Yaşa’da bulunan Stresten Arınma Yogasıdeneyebilirsin. 

Duygu Kontrolünü Sağlar:

Yazımın başında da belirttiğim gibi cinsel yaşam sadece fiziksel olarak değerlendirilebilecek bir şey değildir. Partnerinle arandaki duyguların cinsel yaşamınıza doğrudan etkileri vardır ve yaşanan olumsuz duygu akışları bu ilişkiyi olumsuz etkileyebilir.

Düzenli yoga yapmak, bedenimizde olduğu gibi zihnimizde ve ruhsal durumumuzda da dengelenmelere yardımcı olur. Yoga, parterinle kurduğun ilişkinin ruhsal açıdan çok daha sağlıklı olmasına yardımcı olacak ve bu da cinsel yaşamınıza dolaylı olarak katkı sağlayacaktır. İyi Yaşa’da bulunan meditasyon ve yoga derslerine bir göz atman sana bu konuda yardımcı olabilir.

Bedenini Kuvvetlendirir:

Bedeninizi ve kaslarınızı güçlendirmek, cinsel yaşamınızdaki performansınızı da etkileyecektir.

Düzenli yoga yapmak, kaslardaki gerginliği azaltır ve kasların daha güçlü bir hale gelmesine yardımcı olur. Özellikle belirli yoga hareketleri kas inşasına yöneliktir.

Vinyasa ve Asthanga yoga bu yoga türlerindendir. Dilersen iyi Yaşa’da bulunan Stüdyo Vinyasa Akışı dersini deneyebilirsin. 

Esneklik Kazandırır:

Kaslarının fazla kasıldığı ya da gergin olduğu durumlar, cinsel yaşamı olumsuz yönde etkileyebilir. Statik, dinamik ve pasif esneklik formlarını birleştiren yoga, kasların uzamasına yardımcı olur ve bedenimizdeki pek çok kas grubunun esnekliğini arttırır. Yani düzenli yoga yaparak vücuduna daha geniş bir hareket alanı sağlamış olursun. Bu noktada özellikle kadınlar, pelvik, kalça ve iç bacak bölgelerini güçlendiren yoga pozlarını uygulayabilirler. Vinyasa Yoga: Kalça Açıcılar dersine bir göz at istersen.

Bu noktada bağ dokularının gelişmesine ve kasların gevşemesine yardımcı olan Yin Yogayı da uygulaman da fayda var.  Dilersen İyi Yaşa’da bulunan Yin Yoga derslerine bakabilirsin.

Özgüveni Arttırır:

Yoganın az bilinen faydalarından biri de özgüveni arttırmasıdır. Pek çok insan bedeni ile yeterince barışık olmadığı için cinsel hayatında da sorunlar yaşayabiliyor. Yoga fiziksel olarak seni daha güçlü ve sağlıklı bir yapıya soktuğu gibi zihinsel olarak da kendinle barışmana yardımcı olacaktır. Bedenini ve kendini olduğun gibi kabullenerek Şükran ve Şevkat Yogası yapmak eminim ki kendini çok daha iyi hissettirecek. Bu noktada sana yardımcı olacak bir diğer şey ise Meditasyon yapmak olacaktır. Endişe ve kaygılarından arınman için hazırlanmış meditasyon dersimizi deneyebilirsin.

Kök Çakrayı Dengeler:

Muladhara yani Kök Çakra, kuyruksokumunun bulunduğu bölgede bulunur ve cinsel organları doğrudan etkiler. Bu çakrada bir tıkanma olduğunda cinsel yaşamında da aksaklıklar ortaya çıkabilir. Böyle bir sorunun olduğunu düşünüyorsan, belli başlı yoga türleri, bu çakralardaki tıkanıkları açmaya yardımcı olabilir. 

Moola bandha (Kök Kilidi Pranayama) Çalışması bu türlerden biri. Bu çalışma cinsel enerjinin kontrolünü sağlar.

Kök çakra olan Muladhara, cinsel yaşama dair enerjiler barındırır.

Moola bandha ( kök kilidi) tekniği ise pelvik bölgedeki duyusal motoru aktifleştiren bir perineal kasılmadır. iyi yaşa app nedir

Kök kilidi, pelvik taban kaslarının yukarı çekilmesidir. Yani pelvisteki enerjiyi yukarıya doğru itip omurga üzerinde yükseltmek amaçlanır. Peki nasıl yapılır?  Cinsel organla anüs arasındaki bölgede bulunan kasların içeriye doğru çekilmesi ile bu bölgede bulunan enerjilerin daha yüksek bilinç seviyelerindeki enerjilere dönüşmesi sağlanır. Cinsel yaşamını etkileyen sorunun ya da sorunlardan birinin kök çakrandan kaynaklandığını düşünüyorsan bu tekniği deneyebilirsin.

Dilersen toprak elementini temsil eden kök çakrandaki tıkanıklar için Element Yoga Serimizdeki Toprak Elementi Dersine de göz atabilirsin.

Çakralar hakkında faha fazla şey öğrenmek içinse Çakralar Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey ve Çakralar Nasıl Dengelenir yazıma göz atmanda fayda var. 

Yazımı beğendin mi? Daha birçok içeriğe istediğin yerde, istediğin zaman ulaşmak için mobil uygulamamızı indirmeyi unutma! İyi yaşam dair yüzlerce bilgilendirici içeriklerimiz; App Store, Google Play ve Huawei App Gallery’de seni bekliyor. Hem de bir çoğu ücretsiz!

App: www.bit.ly/iyiyasaapp

Web: https://www.iyiyasa.com/

Instagram: https://www.instagram.com/iyiyasa.app/

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


Fitnessdan yogaya, meditasyondan farkındalığa alanında en iyi eğitmenlerin buluştuğu İyi Yaşa’ya hemen üye ol!

İyi Yaşa Bülten

İndirimlerden ve yeniliklerden haberdar olmak için bültenimize abone ol!