İyi Yaşa

uyku

Uyku ve Stres Arasındaki İlişki

 

Günlerimizin, haftalarımızın, yıllarımızın, dolayısıyla hayatımızın önemli bir bölümünü uyuyarak geçiriyoruz – peki sağlıklı ve verimli bir uyku uyumanın günün geri kalan kısmı için tam ne kadar önemli olduğunun farkında mıyız? 😴

duzenli-uykuUyku, psikolojik ve fiziksel olarak yenilenmemize imkan tanımakta ve yeni güne çok daha etkili bir şekilde başlamamıza yardımcı olmaktadır. Uykunun insan sağlığı ve psikolojisi üzerindeki etkisinin önemi yakın tarihte gerçekleştirilen bir çalışma ile belki de daha etkili bir şekilde açıklanabilir: Yapılan araştırmalara göre 1 hafta boyunca günde ortalama en az 7 saat uyku uyumayan insanların gün içerisinde yaşadıkları olaylara verdikleri tepkilerin boyutu, 7 saat ve daha fazla uyku uyuyanlara göre oldukça negatif olmakta ve bu onların tüm hayatını etkilemektedir! 

 

Yani uyku, senin ve hayatındaki herkesin gününün nasıl şekilleneceğini etkileyen süreçlerin belki de en başında geliyor! 

Dolayısıyla anlaşılıyor ki sağlıklı ve etkili bir uyku uyumak günün geri kalan kısmına daha sıkı sarılmamızı ve hayatın önümüze atacağı stresli anlar ile daha etkili mücadele etmemizi sağlayacaktır. Aynı şekilde kaliteli bir uykuya erişememek ise stres seviyelerimizi tavana çıkaracak, seni belki de olmak istemediğin kadar öfkeli ve gergin bir insan haline dönüştürecek. 

Peki uyku ve stres arasında tam olarak nasıl bir ilişki var – ve stresli bir hayat uyku kalitemizi nasıl etkileyebilir? İşte bugünkü yazımda bu ilişkiyi detaylandıracak ve nasıl daha keyifli bir uyku düzenine sahip olabileceğine dair ufak ipuçları vereceğim. Ayrıca uyku ile ilgili tüm videolara göz atmak istersen buraya tıkla!

Uyku ve Stres Arasındaki İlişki Nedir?

Tahmin edebileceğin üzere uyku ve stres, yakından ilişkilidir – stresli bir insan daha az verimli bir uyku düzenine sahip olabilmekte, bu da günlük hayatta vahşi bir döngü yaratabilmektedir. Dolayısıyla yeterli ve verimli bir uyku düzenine sahip olmak ve her gün 6 ila 8 saat arası uyumak hem stresin kaynağını ortadan kaldırabilir, hem de stres ile mücadele etmeni sağlayabilir. 

Yani uyku ve stres arasında iki taraflı bir neden sonuç ilişkisi bulunuyor!

uyku ve stres

Yeterli uyku ayrıca konsantrasyonu ve üretkenliği artırmaya yardımcı olarak stres düzeylerini daha da azaltabilir. Bu nedenle, genel bir stres yönetimi planını

n bir parçası olarak yeterince kaliteli uyku almaya öncelik vermek önemlidir. Haydi bu durumun nedenini biraz daha derinden inceleyelim!

Düşük uyku kalitesi, vücut stres altındayken salgılanan bir hormon olan daha yüksek kortizol seviyeleri ile ilişkili. Kronik uyku yoksunluğu anksiyete, depresyon, sinirlilik ve konsantrasyon güçlüğünün artmasına neden olmakta. Bu semptomlar da kişinin stres seviyesini daha da artırıyor!

Öte yandan, istenilen kalitede uyku uyumak bedenin ve zihnin stresin etkilerinden kurtulmasına yardımcı oluyor ve bu, zorlu durumlarla başa çıkmayı kolaylaştırıyor. 

Peki bu döngüyü kırmak için nasıl daha sağlıklı bir uyku uyuyabiliriz? Senin için derlediğimiz Uyku Kalitesini Arttırmanın 6 Yolu yazımıza da göz atabilirsin! 

Yaşam tarzı değişiklikleri uyku kalitesini ve süresini iyileştirmeye yardımcı olabilmekte, bu da stres azaltmada etkili rol üstleniyor. Düzenli bir uyku programı oluşturmak, günün geç saatlerinde kafein ve diğer uyarıcılardan kaçınmak, yatma saatine yakın büyük öğünlerden kaçınmak, ancak yatma saatine yakın olmamak kaydıyla düzenli egzersiz yapmak, rahat bir uyku ortamı oluşturmak ve yatmadan önce televizyon, cep telefonu veya bilgisayar ekranlarına uzun uzun maruz kalmaktan kaçınmak uyku kalitesini artırmaya yardımcı olan etkenlerin başında gelmekte. Ayrıca son zamanlarda giderek popülerleşen yoga ve meditasyon gibi rahatlama teknikleriyle stres ve kaygıyı yönetmek de uyku kalitesini artırmaya yardımcı olabilir. Yoga ve meditasyon arasından hangi aktivitenin sana daha uygun olacağını anlamak için ikisi arasındaki farkları, benzerlikleri tartıştığımız ilgili yazımızı okuyabilirsin!

iyi yaşa app

Kabul ediyoruz, zorlaşan hayat şartları ve artan stres ile beraber verimsiz uyku ve yüksek stresin yarattığı olumsuz döngüye girmek oldukça kolay – fakat bu döngüyü kırmak da bir o kadar mümkün! Siz de iyi yaşa platformunda yer alan egzersiz, meditasyon ve diyet planlamaları ile stressiz ve sağlıklı bir uyku düzenine sahip olmaya yönelik ilk ve en önemli adımı atabilir, profesyonel ve kişisel hayatınız için gerçekleştirebileceğiniz en büyük yatırımlardan birisini hayata geçirebilirsiniz! 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


Fitnessdan yogaya, meditasyondan farkındalığa alanında en iyi eğitmenlerin buluştuğu İyi Yaşa’ya hemen üye ol!

İyi Yaşa Bülten

İndirimlerden ve yeniliklerden haberdar olmak için bültenimize abone ol!