İyi Yaşa

Uyku Hijyeni Nedir?

Uyku hijyeni, uyku kalitesini ve süresini optimize etmek amacıyla uyumadan önce ve uyuma sürecinde alınan sağlıklı alışkanlıklar ve çevresel faktörlerin düzenlenmesidir. Uyku hijyenine dikkat etmek, daha iyi bir uyku deneyimi yaşamamıza yardımcı olur ve uykusuzluğun önlenmesine katkıda bulunur. Uyku hijyenine ilişkin bilimsel veriler ve öneriler senin için bu yazıda toparladık:

1- Düzenli uyku düzeni: Araştırmalar, düzenli bir uyku düzeni oluşturmanın uyku kalitesini ve süresini artırdığını gösteriyor . Her gün aynı saatlerde yatıp uyanmak, bedenin biyolojik saatine (sirkadiyen ritim) uyum sağlamasına yardımcı olur.

2- Elektronik cihaz kullanımını azaltma: Mavi ışık yayarak melatonin salgılanmasını engelleyen elektronik cihazların (akıllı telefonlar, bilgisayarlar ve televizyonlar) uyumadan önce kullanımının azaltılması, uyku kalitesini artırır.

3- Yatak odası ortamının iyileştirilmesi: Yatak odası sıcaklığının 18-21°C arasında tutulması, odanın karanlık ve sessiz olması, uyku sürecinde rahatlatıcı bir ortam yaratır.

4- Kafein ve alkolden kaçınma: Kafein ve alkol tüketiminin azaltılması veya uyumadan önce tüketilmemesi, uyku kalitesini ve süresini olumlu etkiler. Kahve tüketiminin uyku üzerinde ki etkilerini bu videodan öğrenebilirsin.

5- Uyumadan önce rahatlatıcı aktiviteler: Meditasyon, sıcak bir banyo, hafif bir okuma veya yoga gibi rahatlatıcı aktiviteler gerçekleştirmek, uyuma sürecini kolaylaştırır ve uyku kalitesini artırır. Uyku hijyeni, düzenli meditasyon pratikleri ile desteklenebilir.

Uyku hijyenine dikkat ederek, uyku süresi ve kalitesi üzerinde olumlu etkiler sağlamak mümkündür. Bu alışkanlıkları günlük yaşamına entegre ederek daha iyi ve daha sağlıklı bir uyku rutini yaratabilirsin.

Uyku ile ilgili birbirinden faydalı bilgi ve içeriklere İyi Yaşa Uyku Kategorisinden ulaşabilirsin.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


Fitnessdan yogaya, meditasyondan farkındalığa alanında en iyi eğitmenlerin buluştuğu İyi Yaşa’ya hemen üye ol!

İyi Yaşa Bülten

İndirimlerden ve yeniliklerden haberdar olmak için bültenimize abone ol!