İyi Yaşa

Toprak Elementi Nedir?

Soyut olanı anlamlandırmak çoğu zaman zordur. Bunun için elementleri somut olarak örneklendirebilmek; duygular ve tutumlar üzerinden açıklayabilmek oldukça önemlidir. Bu yazımda dört elementten ikincisi olan toprak elementini sana daha yakından tanıtmaya çalışacağım. Eğer ilk element olan ateşi okumadıysan öncelikle Ateş Elementi Nedir?’e bir göz atmanı öneririm. Eğer sen de hayatın elementler aracılığıyla sana neler anlatmak istediğini merak ediyorsan okumaya devam edebilirsin…

Öncelikle her elementin, her insanda belirli bir oranda bulunduğunu bilmelisin. Başlatan, sürdüren, ileten ve tamamlayan olarak betimlersek bu sıra; ateş, toprak, hava ve sudur. Ancak sen hangi elementinin dengesiz olduğunu düşünüyorsan pratiklerine o element üzerinde çalışarak başlayabilirsin. Bu noktada sana tavsiyem; sürekli bir şekilde pratiklerini sürdürmen ve aynı anda iki element çalışmaman. Öyleyse, toprak elementini daha yakından tanımak için yazıya geçebiliriz! 

Demet Yoruç’un hazırladığı Element Yoga Serisine buradan göz atabilirsin.

Toprak Elementi

Toprak elementi; ölüm, doğum, yaşam, kader ve kökler ile bağlantılıdır. Bu nedenle hem çok geniş bir alana sahiptir hem de kolay kolay değişim göstermez.

Süreklilik ve kararlılık toprak elementinin ana konularındandır. Eğer bu element vücudunda dengeli bir oranda mevcutsa başladığın her işi sürdürebilecek enerjiye sahipsindir. İşlerin devamını getirmek sana zor gelmiyordur. Bunu, ateş enerjisiyle başladığın sporun devamını getirebilmek şeklinde düşünebilirsin. Ayrıca; kıskançlık, sahiplenme, aidiyet, korku ve güven bu elementin temalarıdır. Toprak elementi üzerine çalışmak için 4 dersten oluşan Ayşe Aşcı’nın yarattığı Detoks Yoga serisini uygulayabilirsin. 

Sabitliği barındıran toprak; girilen işte yıllar boyu çalışmak, uzun süren evlilikler veya arkadaşlıklar şeklinde de örneklenebilir. Ancak dengede olmayan bir toprak elementi; çağa ayak uyduramama, tekdüze bir yaşam, aidiyetsizlik, güvensizlik, alışkanlıklara bağlı kalma, düşüncelere veya kişilere takılı kalmak anlamına da gelebilir. Yatağından çıkamamak, her şeyin rutine bağlanması, hep aynı tatları aramak, aynı müzikleri dinlemek, koyu bir taraftar olmak yine toprağın konusudur. Aslında toprak ile ilişkili olan bu durumlar işin özünde bir yere veya birine ait olmak ve güvende hissedip hissetmemek ile ilgilidir. Bu nedenle yeni bir şeye başlamak, birilerini tanımak, farklı lezzetleri keşfetmek kestirilebilir olmadığından toprağı yüksek olan kişiler için çoğu zaman zor gelebilir.

Vücutta saç, deri, tırnak ve cinsel organda sorunlar ile ilişkilendirilir. Toprak elementinin az olması; kısırlık, saç ve kirpik dökülmesi, kepek oluşumu ve tırnak kırılmaları şeklinde karşımıza çıkar. Bunlara ek, bir yerde sabit durup duramadığın da bu konu ile ilişkilidir. Örneğin; bir arkadaşınla sohbet ederken farkında olmadan ayağını oynatıyor veya sürekli pozisyon değiştiriyor musun? Bunlar topraklanamayışının sinyalleridir. Eğer sen de bu alanlarda sorun yaşıyor, başladığın işte sürekliliği sağlayamıyorsan bu durum, toprak elementinde dengesizlik olduğuna işaret ediyor olabilir. 

Peki ya toprak elementini nasıl dengeleyebilirsin? 

Her element önce kendiyle dengelenir. Bu nedenle, toprak elementini dengelemek için onun temaları üzerinden ilerlemek gerekir. Bitki yetiştirmek, doğayla olabildiğince iç içe olmak bu elementi dengelemeye yardımcı olacak etkilere sahiptir. Bunun için dışarı çıkıp çıplak ayak çimlerin üstünde yürümek senin için iyi bir seçenek olabilir. Buna ek, dışarıda doğa ile temastayken aktiviteler yapmanın da faydasını görebilirsin. Örneğin, sahilde İyi Yaşa’da Can Aksu ile 10 Dakika Kardiyo veya Etkili Karın Kası Egzersizi ile spor yaparak doğada vakit geçirebilirsin. Böylece iyi olma halini de maksimize etmiş olursun.

Para ile ilgili konular da yine toprak elementi ile ilişkilidir. Bu nedenle para biriktirmek ve ihtiyacı olan kişilere destek olmak dengeyi sağlamana yardımcı olacak durumlardandır. Finansal konular ile ilgili endişelerin varsa Endişe ve Kaygı Meditasyonu veya Stresten Arınma Meditasyonu yaparak daha dengeli bir enerji yaratabilirsin. Tüm bunlara ek, İyi Yaşa’daki Toprak Elementi Yogasını 7 gün boyunca uygulaman da bu konuda sana oldukça destek olacak.

*Eğer toprak elementin vücudunda çok yüksek bir orana sahip ise bunu dengelemenin bir diğer yolu da bu yüksek enerjiyi ateş elementi çalışarak dengelemekten geçer. 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


Fitnessdan yogaya, meditasyondan farkındalığa alanında en iyi eğitmenlerin buluştuğu İyi Yaşa’ya hemen üye ol!

İyi Yaşa Bülten

İndirimlerden ve yeniliklerden haberdar olmak için bültenimize abone ol!