İyi Yaşa

su-icmek

Su İçmenin Kilo Vermeye Etkisi

yemek-tarifleriİki hidrojen ve bir oksijenden oluşan; tadı veya kokusu olmamasına rağmen insanlık için hayati öneme sahip renksiz, tatsız ve doğal bir sıvı kaynağı: Su… Peki, su içmenin önemi nedir? Günde kaç litre su içilmelidir? Bol su içmek gerçekten de faydalı mıdır? Su içmek kilo vermeye yardımcı olur mu? Sporcular, gün içerisinde kaç litre su tüketmelidir? Dilersen bütün bu soruların cevaplarını yanıtlayacağımız yazıma hemen başlayalım. 

Kısaca su; vücudumuzun ve yaşadığımız dünyanın %70’i… Sadece bunu bilerek bile suyun hayatımız için ne denli önem arz ettiğini anlayabiliriz. Bu tatsız ve kokusuz sıvının içermiş olduğu potasyum, sodyum, kalsiyum, fosfat vb. saymakla bitmeyecek mineraller, hayatımızın devamlılığı için büyük önem arz etmektedir. Öyle ki kanımızda, kaslarımızda, beynimizde ve hatta kemiklerimizde bile bulunan su, oksijenden sonra ikinci hayati ihtiyaç olarak kabul edilir.

Suyun Faydaları

Kısaca suyun faydalarını anlatmadan önce dilersen bir insanın gün içerisinde içmesi gereken asgari su miktarını inceleyelim. Yetişkin bir insan, günde ortalama 2 litre su tüketmelidir. Tabii bu miktarı, en az iki litre olarak algılamalıyız. Uzmanlar, gün içerisinde 2.5 – 3 litre su tüketiminin en doğru miktar olacağı konusunda hem fikir. Unutulmamalı ki bu miktar, ortalama bir yetişkin insanın günlük temposu baz alınarak sunulmuştur. 

Sporcuysanız, efor gerektiren bir işte çalışıyorsanız veya gün içerisinde fazla kalori harcıyorsanız içmeniz gereken miktar da o oranda artacaktır. Suyun yerini, diğer hiçbir sıvı madde tutmamaktadır. Çay, meyve suları, kahve vb. gün içerisinde tüketilen sıvılar; suyun sağlamış olduğu mineral ve besin değerlerini karşılamaz. Bundan dolayıdır ki günde en az iki litre suyu, diğer sıvıların haricinde düşünmemiz gerekir. Geçelim faydalarına. Suyun faydaları haliyle saymakla bitmez ancak bu konuyu çoğunlukla spor, egzersiz ve sağlıklı bir yaşam perspektifinden incelemeye çalışacağız.

  • Yapılan araştırmalar, ortalama bir insanın gün içerisinde 2.5 litreye yakın su kaybettiğini göstermektedir. Bir sporcuysanız haliyle bu miktar çok daha fazla olacaktır. Her sporcu, özellikle spor ve egzersiz yaptığı günlerde, normal günlere nazaran daha fazla su almalıdır. Bu sayede kas ağrıları ve sakatlıklar önlenir ayrıca spor sonrası oluşan yorgunluğun da önüne geçilmiş olur.
  • Su demek daha sağlıklı bir kalp demektir. İçermiş olduğu magnezyum ve kalsiyumla su, damar sağlığınızı destekler; kan hacmini artırarak kalbinizin daha sağlıklı çalışmasını sağlar.
  • Gelelim asıl konumuza: Su içmek zayıflatır mı? Sen sormadan söyleyeyim: evet, zayıflatır! 😊  Tabii, günde iki litre su içip başka bir şey yapmadan zayıflamak pek mümkün değil ancak su, zayıflamak için gerçek bir yardımcıdır. Peki, nasıl?

Genel anlamda bol su tüketmek metabolizmayı hızlandırır, yemekten önce içilen bir bardak su da tokluk hissi yaratır. Bu sayede daha az yemek yeneceği gayet açıktır. Ancak elbette ki yalnızca su içerek kilo vermen mümkün değil. Kilo vermeye çalışırken su ve sporun ayrılmaz bir bütün olduğunu unutmamalısın. Yani birinden birini yapmadığında bu süreçten alacağın verim de düşecektir. Dilersen, İyi Yaşa’da kilo vermeyi hızlandıran antrenman türlerine bakabilirsin. En Çok Yağ Yakan Kardiyo Egzersizleri ve 10 Günde Yağ Yak  dersleri tam da senin için hazırlanmış gibi. Eğer eğlenerek kilo vermek istiyorum diyorsan da 80’ler enerjisi ile dans edebileceğin Hopi Oldies but Goldies dersimizi deneyebilirsin. Kilo verme sürecinde önemli olan bir diğer ayrıntı da elbette ki beslenme. Bunun için de yine İyi Yaşa Mutfak‘ta bulunan  sağlıklı tariflere göz atmanda fayda var derim. Ayrıca 7 Beslenme Türünün detaylı olarak anlatıldığı serimizde senin için en uygun beslenme türünü seçebilirsin.

Öte yandan su, bağışıklığı güçlendirir. Güçlü bir bağışıklık sisteminin sağlıklı ve fit bir vücut için azami önem sarf ettiği bilinen bir gerçektir “Dilersen Bağışıklık Sisteminin Geliştirilmesi için 7 Öneri” yazımı okuyarak bu konuda yapabileceklerinle ilgili daha fazla şey öğrenebilirsin. Bunun yanında sindirimi de kolaylaştıran su, besinlerin daha kolay şekilde parçalanmasında önemli bir rol oynamaktadır.  

Yorgun ve bitkin bir vücut veya ruh haliyle spor yapılamayacağı aşikar. Yeterli miktarda su tüketimi, bu yorgunluğun önüne geçmekte yardımcı olacaktır. Özellikle spor yapılan esnada su içmek hem ter kaybını önleyecek hem de daha az yorulmanı sağlayacaktır. fitness-dersleri

Öte yandan aşırı miktarda tuz barındıran gıdalardan da uzak durmanda fayda var. 

Bol su içmenin ödemden dolayı oluşan şişkinliğin önüne geçtiği ve bu sayede daha sıkı bir görünüme yardımcı olduğu da bilinen bir gerçek. Yukarıda da bahsettiğim gibi su, metabolizmanı hızlandırarak yağ yakımına  yardımcı olur. Ayrıca böbreklerin çalışmasında da önemli bir rol oynar ve böylece vücuttaki zararlı maddelerin atılmasını kolaylaştırır.

Özetleyecek olursak gün içerisinde bol su içmenin hem fiziksel hem de ruhsal pek çok faydası bulunmaktadır. 

Metabolizmayı hızlandırarak yağ yakımına olan katkısı, vücuttaki zararlı toksinleri ve ödemi atmasındaki rolü, yorgunluğun önüne geçmesi suyun sayısız faydalarından yalnızca bazıları. Su, hayatımızdaki en önemli bileşendir. Hemen şimdi bir bardak su eşliğinde İyi Yaşa’daki diğer bilgilendirici ve bir o kadar da eğlenceli içeriklere göz atmaya devam edebilirsin. 😊

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


Fitnessdan yogaya, meditasyondan farkındalığa alanında en iyi eğitmenlerin buluştuğu İyi Yaşa’ya hemen üye ol!

İyi Yaşa Bülten

İndirimlerden ve yeniliklerden haberdar olmak için bültenimize abone ol!