İyi Yaşa

su-elementi-nedir

yoga-dersleriSoyut olanı anlamlandırmak çoğu zaman zordur. Bunun için elementleri somut olarak örneklendirebilmek; duygular ve tutumlar üzerinden açıklayabilmek oldukça önemlidir. Bu yazımda dört elementten sonuncusu olan su elementini sana daha yakından tanıtmaya çalışacağım. Eğer diğer elementler üzerine yazdığımız yazıları okumadıysan öncelikle Ateş Elementi, Toprak Elementi ve Hava Elementi yazılarıma bir göz atmanı öneririm. Eğer sen de hayatın elementler aracılığıyla sana neler anlatmak istediğini merak ediyorsan okumaya devam edebilirsin! 

Öncelikle her elementin, her insanda belirli bir oranda bulunduğunu bilmelisin. Başlatan, sürdüren, ileten ve tamamlayan olarak betimlersek bu sıra; ateş, toprak, hava ve sudur. Ancak sen hangi elementinin dengesiz olduğunu düşünüyorsan pratiklerine o element üzerinde çalışarak başlayabilirsin. Bu noktada sana tavsiyem; sürekli bir şekilde pratiklerini sürdürmen ve aynı anda iki element çalışmaman. Öyleyse, su elementini daha yakından tanımak için yazıya geçebiliriz!

Demet Yoruç’un hazırladığı Element Yoga Serisine buradan göz atabilirsin.

Su Elementi Nedir?

Su elementi, birleştirici bir enerjiye sahiptir. Kendi gibi olanı çeker ve bir arada tutar. Ateş elementinin başlattığı, toprağın sürdürdüğü ve havanın desteklediğini tamamına erdiren alan sudur. Hiçbir konuyu yüzeysel işlemeyen su, her konunun derinine inerek gerçeğini arar. Olayların neden yaşandığını ve nereye taşındığını görmeni sağlar. Eğer bu elementin vücudunda dengeli bir oranda mevcutsa derin, sorgulayıcı, arzulu ve romantik bir yapıya sahipsindir. Görünenden çok görünmeyenle ilgilenir ve heyecanla keşfetmek istersin.

Duygularda derinleşme suyun alanıdır. Zevk, heyecan, sorgulama, arzular, tutku, bağımlılık, acı ve pişmanlık bu elementin temalarındandır. 

Vücutta boşaltım ve sindirim sistemi ile temsil edilir. Bu alanlarda oluşan rahatsızlıklar ve sivilce sorunları su elementinde bir dengesizlik olduğunun işareti olabilir. Aynı zamanda, oturduğun yerde hareket halinde olmak, bacağını uzatmak, bir noktaya dalıp gitmek ve başını sağa sola oynatma ihtiyacı su elementinin bedende denge aradığını göstergeleri arasında sayılabilir.

element-yoga

Alışkanlık edinmek havanın konusudur. Ancak bu alışkanlık pahasına verdiğin mücadele, tam olarak suyun alanına girer. Örneğin, sabahları kahve içmeye başladın. Bu, bir süre sonra alışkanlığa dönüştü ve rutine bağladın. Artık o kahveyi içecek vakti yakalayamadığında moralin bozuluyor ve tüm günün etkilenecek hale geliyor. Bunu bildiğin için her gün mutlaka o kahveyi içmeye çalışıyorsun. Bunun için daha erken kalkmak veya işine geç kalmak gibi ödünler veriyorsun, çünkü bu artık senin için bir bağımlılığa dönüştü. Bu nedenle o kahveye yüklediğin anlamı (mesela ayılabilmek) ve zevki tadabilmek için şartları zorluyorsun. İşte bu senaryo, havanın alanında olan alışkanlıkların arzuya ve bağımlılığa, yani suya geçişin güzel ve en net örneklerindendir. 

Su, doğası gereği daima ilişki kurma arayışındadır. Nesnelerle, insanlarla ya da kendileriyle… Ancak kurdukları ilişki kiminle veya neyle olursa olsun oldukça yoğundur. Çünkü yüzeysel ilişkiler içerisinde barınamazlar. Kendi kimliklerini ararlar ve “ben”i keşfetmeye çalışırlar. Ancak buradaki “ben” toprak elementindeki ile bir değildir. Toprakta kendini önemseyen bir benlik varken, sudaki benlik daha derinlerdedir. Su elementi düşük olan kişiler kalabalıklardan çekinir ve kendi gibi olduğunu bildiği küçük gruplar içerisinde daha huzurlu hissederler. Bunun tam tersi olduğu durumda ise kişi, birlik bilinciyle hareket eder ve her şeyi değiştirebilecek gücünün olduğuna inanır.

Su elementi dengede olan kişiler çoğunlukla geniş bir hayal gücüne sahiptirler. İşe yaklaşımları maddi kazançtan daha öte olduğundan yaptıkları işlerle yaklaşımları daha derindir. Yaptıkları işleri özveriyle geliştirirler. Sezgisel yetenekleri yüksektir. Melekler, astroloji, uzay, ölüm ötesi gibi metafizik konulara karşı doğuştan gelen bir merakları vardır.

su-elementiPeki ya su elementini nasıl dengeleyebilirsin? 

Her element önce kendiyle dengelenir. Bu nedenle, su elementini dengelemek için onun temaları üzerinden ilerlemek gerekir. Hangi uçta bulunduğunu fark ettikten sonra; kendinle veya çevrendekilerle daha derin bağlar kurabilir veya yeni insanlar tanımaya çalışabilirsin.

Meditasyon, suyunu dengeleyecek alanı oluşturur. Eğer sen de suyunu dengelemek istiyorsan İyi Yaşa’da Zuhal Özyurt ile Sakin Bir Kalp için Meditasyon videosuna bir göz atabilirsin. Bunu, düzenli olarak uyguladığında kendinde birçok şeyin eskisi gibi olmadığını fark edeceksin. Meditasyon pratiğini çeşitlendirmek için buraya göz atabilirsin. Dans ise suyunu dengeleyecek en etkili eylemlerden bir diğeridir. İster karşındaki kişiyle temas halinde olacağın danslar, istersen de hem spor yapıp hem dans edeceğin Kardiyo Dans, Kardiyo Hiphop dersleri. Her ikisi de düzenli bir şekilde yapıldığında su elementini dengeleyecek etkiye sahip. Üstelik İyi Yaşa’daki Su Elementi videosunu 7 gün boyunca uygulaman da bu konuda sana oldukça destek olacak.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


Fitnessdan yogaya, meditasyondan farkındalığa alanında en iyi eğitmenlerin buluştuğu İyi Yaşa’ya hemen üye ol!

İyi Yaşa Bülten

İndirimlerden ve yeniliklerden haberdar olmak için bültenimize abone ol!