Sağlıklı Bir Hamilelik Dönemi için Egzersiz Önerileri
Sizlere sağlıklı bir hamilelik döneminde egzersiz önerilerinden bahsetmek istiyorum. Belki de hareketliliğimize en önem vermemiz gereken zamanlardan biri hamilelik dönemidir. Eğer doktorumuz egzersiz yapmamızda bir sakınca olmadığını belirtiyorsa, haftada üç düzenli kassal çalışma ve hemen hemen her gün yürüyüş yapmak doğru bir seçim olacaktır. Peki ama neden?
Vücudumuz hem hormonal hem de fiziksel olarak büyük ve büyüleyici bir değişim içine girer. Karnın büyümesi beden ağırlık merkezimizin değişmesine ve merkez bölgemizdeki yükün artmasına sebep olur. Bu nedenle basit denge çalışmaları vücut değişirken çok önemlidir. Bizi destekleyecek kasların da bu yönde güçlenmesi gerekir. Karnı rahatça taşıyabilmemiz için bel bölgemizin gücünü korumamız ya da artırmamız gerekir. Çünkü karın sanki dev bir bel çantası takmış gibi ağırlığı öne ve aşağı çekecektir. Yavaş yavaş süt üretmek için büyüyen meme ağırlığımızı da üst sırt ve komple sırt kasları taşıyacaktır. Bu nedenle sırtı da güçlü tutmak önemlidir. İleride ağırlaşacak tüm vücudu taşımak için bacak ve kalça kasları tam destektir. Yine doğum sonrası bebeği taşımak ve vücut dengemizi sağlamak, omuzların içe dönmesini ve vücudun öne kapanmasını önlemek için kol ve omuz kaslarınızda gücü önemlidir.
Hamilelik egzersizleri ne işe yarar?
Karın kasları dışında tüm vücudun kuvveti bizim için önemli. Tüm bunların belki de en önemli bölgesi de iç bacak ve pelvis taban kaslarıdır. Kabaca, idrarımızı tutmamızı sağlayan kaslar bizi doğumda da doğumdan sonra da destekleyecek. Pelvis taban kaslarını da iç bacak kasları ile çalıştırırız ve doğuma hazır hale getiririz. Bu dönemde kassal kuvvet kadar esnetme çalışması da önemlidir. Ancak, östrojen hormonunun artışıyla esneklik normal düzeyin üzerine çıkacağından çok dikkat edilmelidir. Esneklik çalışmaları da kuvvet çalışmaları gibi rahat ve ağrısız yaşam için çok önemlidir.
Tüm vücudun kuvveti rahat bir hamilelik dönemi geçirmek içindir. Genelde öğrenciler bana bu dönemde sıkılığını korumak için sıkılaşmak için gelir. Onlara ilk anlattığım, rahat, güçlü, özgür, krampsız ve ağrısız bir dönem geçirmele
rinin önemli olduğudur. Bunu hamileliğin ikinci döneminde vücut ağırlaşmaya başlayınca anlarlar. Yürüyüşlere gelince, hem kalbi iki kişiyi beslenmeye alıştırmak hem de genel kan dolaşımımızı sağlamak için faydalıdır. Kalp atışını çok artırmadan, kilo kontrolünü düşünmeden, tüm vücuda oksijeni taşımak için yürürüz. Kilo kontrolü beslenmenin işidir. Tabiki bu durum herkes için değişiklik gösterebilir. Antrenmanlı bir koşucu için şartlar tamamen farklı olacaktır. Unutmamamız gereken bir kalbin iki kişiye baktığıdır. İnternette halter kaldıran, baş üstü duruşlarda olan ya da km’lerce koşan anne adayları görebiliriz. Ama kendimize dikkatli bakıp ona göre hareket etmeliyiz.
Halk arasında ilk üç ay kimseye söylememenin aslında tıbbi bir anlamı vardır. İlk üç ay vücudun bebeği reddetme ihtimali var. Bu nedenle ay sadece yürüyüş, üç ayı doldurunca eğer doktor izin verirse egzersize başlamak en risksiz davranış olacaktır. Ben ilk üç ay hamile öğrenci almıyorum. Zamanını doldurunca cinsiyeti de öğrenip (tamamen eğlence kısmı) çalışmalara başlıyorum. Ama tabiki doktor, eğitmen ve kişi anlaşırsa ilk aydan itibaren de başlayabilir. Bu tamamen sizin tercihinizdir. Hamilelik döneminde egzersiz yapmak kendimizi hafif hissettirir. Ağrılarımız olmaz. Bacağımıza kramp girmez. İstediğimiz yere yürüyüp geri dönebiliriz. Rahat hareket edip özgür davranabiliriz.
Eğer hamilelik sonrası Doğum Sonrası Egzersizi yapmak istiyorsan, yeni hareketlerle yolculuğuna devam edebilirsin.
Hamileliği bizi kısıtlayan bir dönem gibi değil, büyüleyici ve mucizevi hayat tecrübesi olarak yaşayabiliriz. Her hamile üyemizin egzersiz yapmayı istemesi, sevmesi ve sağlıkla bebeğini kucağına alması dileğimle.
Bir cevap yazın