İyi Yaşa

Saç Kremi Tercihinde Dikkat Edilmesi Gereken 3 Madde 

atölyeİçerisinde bolca kimyasal bulunan saç kremlerini kullanmanın faydadan çok zararı olabileceğini biliyor muydun? Evet, duştan sonra saç kremi kullanman oldukça önemli. Ancak, seçtiğin o kremin içeriğini bilmen de saç sağlığın açısından hayati bir önem taşıyor. Dilersen bu yazımda saç kreminin nasıl etkileri olduğuna bir göz atalım. Üstelik faydalarına ve olası zararlarına göz attıktan sonra, sana kullandığın diğer tüm o kötü içerikli ürünleri unutturacak bir saç kremi tarifi vereceğim. Öyleyse daha fazla oyalanmadan yazının detaylarına geçelim! 

Evde katkısız ve doğal ürünler yapmak için sana harika içerikler hazırladım! Hemen tıkla.

Saç kremi kullanmalı mıyım?

saç kremiSağlıklı beslenme, yeterli su tüketimi ve düzenli uyku gibi faktörler saç sağlığı açısından önemli etkenler. Ancak bunlar, saçınızın sağlıklı bir görünüme sahip olması için tek başına yeterli değil. Saç kremleri, doğru seçildiğinde hem saçın yıpranmasını önler hem de yıpranmış saçları onarır. Böylece, şampuan kullanımının ardından bir saç kremi kullanman da saçının maruz kaldığı olumsuz etkileri azaltacaktır. 

Özellikle de saçlarını şekillendirmek için ısıya başvuruyorsan yani maşa, fön ve düzleştirici gibi ürünleri kullanıyorsan, saç kremi senin için daha büyük bir öneme sahip olmalı. Tabii ki krem kullanımı sağlıklı bir görünüm isteyen herkese önerilir ancak saç kremi, ısıya maruz kalmış saçların daha fazla dikkat etmesi gereken bir konu. Bunun yanında, ısının saç için olumsuz etkileri olduğunu göz önünde bulundurursak saçlarını sıcak su ile yıkamanı da önermeyeceğim. Ancak bu, kremden alacağın faydayı maksimize etmek için yeterli değil. Burada saç kremini seçerken dahi dikkat etmen gereken konular var.

Saç kremi seçerken dikkat edilmesi gerekenler

– Dimethicone

Dimethicone; şampuan ve diğer saç bakım ürünlerinde bulunan bir tür silikondur. Genellikle kişisel bakım marketlerinin raflarında bulunan birçok ürünün içerisinde yer alır. Çünkü dimethicone, saçta güzel bir his bırakır ve parlaklık sağlar. Ancak, iyice durulamadığın takdirde birçok soruna neden olur. Bu madde, saç derisinin üzerinde bir tabaka oluşturur. Bu da iyice durulanmadığında gözeneklerin tıkanmasına yol açar. Üstelik, saçın çok fazla dimethicone’a maruz kalması saç dökülmesine dahi yol açabilir. Bu nedenle saç bakım ürünü tercihinde çoğunlukla kaçınılması gereken maddelerin başında gelir. 

Peki ya içerisinde dimethicone bulunmayan ürünleri nereden bulabilirim? Söylediğim gibi bu madde, kişisel bakım marketlerinde bulunan ve uygun fiyatlı olan birçok kremin içeriğinde bulunur. Saç kremin için çok yüksek meblağlar ödemek istemiyorsan birazdan seninle paylaşacağım doğal içerikli saç kremine göz atabilirsin.

– SLS (Sodyum Lauryl Sülfat)

sac-kremi

Şampuanın saçında daha fazla köpürdüğünü görünce “gerçekten de temizleniyor!” hissine kapılabilirsin. Sülfat, sen tam da bu düşünceye kapıl diye birçok saç ürünün içinde yer alır.  

Köpüren şampuanların ana bileşenleri arasında bulunan bu madde, yine de göründüğü kadar masum değil. Saçın nemini kaybetmesine neden olan sülfat, saçı kurutur ve saç derisinde tahrişe yol açar. Üstelik gözle temas halinde sorunlara yol açarken ciltte de birtakım alerjik reaksiyonlara neden olabilir. 

– Paraben

Paraben; birçok saç bakım ve kozmetik ürününün içeriğinde var. Oldukça zararlı olan bu madde, kullanıldığı ürünün raf ömrünü uzatıyor. Bu nedenle daha fazla kar elde etmek isteyen birçok üretici, olumsuz etkisi bulunan bu maddeye sıklıkla başvuruyor.

Paraben; saç derisinin tahriş olması, kuruluk ve saç dökülmesi gibi bir dizi problemi de beraberinde getirir. Üstelik yapılan araştırmalara göre, sadece saç ürününde bulunduğu için temas ettiğin paraben, kanına dahi geçebiliyor. Bu da birçok sağlık sorununa neden olabiliyor. Bu nedenle saç bakım ürünü seçerken içerisinde paraben bulunmamasına özellikle dikkat etmeni öneririm.

Bu üç kimyasala ek olarak, saç kreminin içeriğinde parfüm bulunmamasına da dikkat etmelisin. Çok güzel kokuyor diye tercih ettiğin kremlere, o etki sağlansın diye birçok kimyasal eklenir. Saçta ağırlaşmaya da yol açabilen bu ürünler saçın daha hızlı yağlanmasına yol açar. Kötü içerikli ürünler ve kimyasallar ise daha da büyük sorunlara neden olabilir. Bununla birlikte, alacağın ürünün içerisinde renklendirici olmamasına da dikkat etmeni öneririm. 

Tavsiyem: Yukarıda sıraladığım bu kimyasallar farklı isimlerle de karşımıza çıkabilir. Örneğin dimethicone’un zararlı olduğundan bahsetmiştim. Ancak çoğunlukla bu isimle karşımıza çıkan bu bileşen, dimethylamine olarak da görülebilir. Hatta birçok maddeyi çok daha farklı isimlerle dahi görebiliriz. Bu nedenle bir saç ürünü alırken içeriğini tam olarak okuduğundan emin ol. Bunlarla uğraşmak istemiyorsan saç kremini evinde de hazırlayabilirsin.

Saç kremini uygularken dikkat etmen gerekenler

– Birçok saç kreminin arkasında “bol miktarda uygula!” şeklinde bir kullanım önerisi görebilirsin. Ancak bu çok büyük bir yanlış ve sadece bir pazarlama stratejisinden ibaret! Saç kremini bir fındık veya bir ceviz büyüklüğünde kullanman gerekir. Bu, az gözükse de senin için oldukça yeterli olacak. 

– Saçını sıcak suyla yıkamamalısın. Sıcak su, kimi zaman duş sırasında tercih edilse de saçların için iyi bir seçim olmayacaktır. Çünkü sıcak su, saç derisini kurutur. Bu da kepeği tetikler. Eğer sen de daha parlak ve canlı bir saç görünümüne sahip olmak istiyorsan saçlarını ılık suyla yıkamaya özen göstermelisin. 

– Saç kremini uyguladıktan hemen sonra saçını durulamamalısın. Kullandığın kremin saçına nüfuz edebilmesi için 10 dakika beklemesi gerekir. Duş esnasında bu kadar beklemek istemeyebilirsin. Ancak yine de etkili bir sonuç alabilmen için kremi birkaç dakika bekletmeye özen göster. 

– Kremin saç diplerine temas etmediğinden emin ol. Saç kremini çene hizasından başlayarak saç diplerine doğru uygulamalısın. Çünkü krem, saç dipleri ile temas ettiğinde yağlanmaya ve ağırlaşmaya neden olur. Üstelik saçları yumuşatmak için kullanılan saç kremleri, diplere sürüldüğünde köklerin de yumuşamasına yol açar. Bu da saçların dökülmesine neden olur.

Doğal saç kremi tarifi

Saç kremlerinin birçok faydası olsa da içeriğinde bulunan maddelerin faydadan çok zararı dokunabileceğinden bahsettim. Eğer sen de içeriği temiz ürünler için fahiş fiyatlar ödemek istemiyorsan yine de kaliteli bir ürün kullanmak istiyorsan bu imkansız değil! Bunun için çoğunlukla evinde bulunan ürünler ile güzel bir tarif hazırlamaya ne dersin? Üstelik hazırlaması da oldukça basit!

Sadece 4 malzemeden oluşan bu tarife Emine Boyner’in Doğal Saç Kremi Yapımı videosundan ulaşabilirsin. Üstelik, bu malzemelerle dilediğin gibi oynayabilirsin. Sana sunulan kimyasallarla dolu ürünlerdense kendi tarifini oluşturmak sence de daha havalı değil mi? 🙂 

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


Fitnessdan yogaya, meditasyondan farkındalığa alanında en iyi eğitmenlerin buluştuğu İyi Yaşa’ya hemen üye ol!

İyi Yaşa Bülten

İndirimlerden ve yeniliklerden haberdar olmak için bültenimize abone ol!