İyi Yaşa

besin-filizlendirme

Mutfakta Yeni Trend: Besin Filizlendirme

yemek-tarifleriMuhtemelen sen de ilkokul yıllarında besin filizlendirme çalışması için fasulye filizlendirmişsindir. Ancak büyük ihtimalle yaptığın bu işlemin vücudun için ne kadar faydalı olabileceğini bilmiyordun. 

Bu yazımda özellikle de vegan ve vejetaryen olan kişilerin hoşuna gidecek bir teknikten bahsedeceğim. Çoğu zaman hayvansal ürün tüketilmediğinde protein alımı konusunda sıkıntılar yaşanacağını düşünen bir kesim var. Ancak bilinenin aksine hayvansal ürün tüketmeden de protein alabilmek gayet de mümkün. Dilersen İyi Yaşa’da bulunan 7 Beslenme Türü Serisinde, uzman diyetisyenlerden Vegan ve Vejetaryen beslenme hakkında bilgi alabilirsin. Ayrıca farklı beslenme çeşitlerini detaylı bir şekilde okumak için bu yazıma göz atabilirsin.

Eğer besin filizlendirmenin faydalarını ve nasıl yapılacağını merak ediyorsan yazımın detaylarına geçelim.

Besinler, hasat edildikten ne kadar kısa bir süre sonra bizlere ulaşırsa o kadar faydalı olur. Dışarıdan satın aldığımız ürünlerin çoğu, birçok işlemden geçer ve uzun ömürlü olması adına birçok katkı maddesine maruz kalırlar. Ancak bir nevi besin canlandırmak olarak da düşünebileceğin filizlendirme işlemi sayesinde tohumların, baklagillerin ve tahılların besin değerlerini yükseltirken, aynı zamanda maruz kaldıkları zararlı maddelerden uzaklaşmak da mümkün! Üstelik bu işlem; brokoli, bezelye ve sarımsak gibi bitkilerde de uygulanabilir. 

Filizlendirme işlemi birçok besinle yapılabilir. Ancak patatesin filizlendirilmesi oldukça tehlikelidir. Bu nedenle evindeki patatesler ile filizdirme yapmamalısın. Hatta filizlenmiş bir patates görürsen tüketmemen daha iyi olacaktır. 

Filizlendirmenin Faydaları 

  • Filizlendirme ile ürünlerin besin değerlerini çok daha yüksek bir hale getirebilirsin. Vücudun için faydalı olan bir besini tüketmek ile bu besinlerin yeşillendirilmiş halini tüketmek arasında devasa bir fark bulunur. Bu, o besinden alacağın faydayı da maksimize edebileceğin anlamına gelir. Örneğin brokolinin filizlendirilmesi ile elde edilen besin değeri, normale kıyasla elli beş kat daha fazladır. Bu sayede günlük olarak ihtiyacın olan proteini çok rahat bir şekilde karşılayabilirsin! Filizlendirdiğin besinlerle sağlıklı tarifler hazırlamak istersen İyi Yaşa Mutfakta pek çok seçenek bulabilirsin. Örneğin filizlendirdiğin sebzeler ile bir Sebze Köftesi yapabilirsin. Eğer vegan ya da vejerteryan değilsen de Asya Usulu Sebzeli Et Sote eminim ki yeşillendirdiğin sebzelerle çok daha lezzetli olacak.
  • Vücudun için zararlı olan maddelerden uzak durmanı sağlar. Bakliyatların içeriğinde bulunan ve vücutta sindirilemeyen bazı maddeler vardır. Fitik ve lektin asitleri bu zararlı maddelere örnek olarak gösterilebilir. Ancak, sen de evinde filizlendirme yöntemini uygulayarak bu zararlı maddelerden uzak durabilirsin. 
  • Baklagiller vücudumuz için oldukça faydalıdır. Fakat çoğu zaman gözden kaçırılan bir  detay bulunur. Bu besinler kuru bir şekilde tüketildiğinde içeriğindeki asitler, baklagiller yoluyla aldığın vitaminlerin emilimini engeller. Ancak besin filizlendirme işlemi sayesinde, besinleri canlı bir şekilde tüketerek onlardan alacağın vitamini ve minerali artırırken içeriğindeki asitleri ve nişasta oranını da azaltabilirsin.
  • Kilo verme sürecini destekler. Tahıllar ve baklagiller kilo verme sürecinin vazgeçilmezleri arasında yer alır. Özellikle de uzunca bir süre tok tutma özelliği olan bu besinler sayesinde daha az açlık hissedeceksin. Filizlendirilmiş besinlerin nişastadan arındırıldığını ve yüksek oranda protein de kazandığını düşünecek olursak bu besinler zayıflama süreci için bulunmaz bir nimet! Tabi yine de kilo verme sürecinde beslenmeyi destekleyen en önemli şeyin spor olduğunu da unutmamak lazım. İyi Yaşa’yı ziyaret ederek senin için hazırlanmış fitness, pilates ve yoga derslerine göz atabilirsin. Bir başlangıç olması adına ilk olarak Tüm Vücut Antrenmanı dersini deneyebilirsin mesela. 

Filizlendirme İşlemi Nasıl Yapılır?

Filizlendirme işleminin ilk adımı olarak, seçtiğin baklagili veya tohumu iyice yıka. Ardından, yıkayıp suyunu iyice süzdükten sonra bir kaseye koyup üzerini bir miktar geçecek kadar su ile doldur. Bunu cam kavanozda veya toprak bir kapta da yapabilirsin. Su dolu bu kasenin üzerini de örterek 24 saat kadar oda sıcaklığında muhafaza et. Ertesi gün yeniden kaseyi al ve suyunu dök. Tohumlarını ve zararlı maddelerin, gaz yapıcı etkenin birikimi olarak karşımıza çıkan köpüklerini iyice durula. Ardından kaseni tekrardan kapat ve aynı şekilde muhafaza et. Bir sonraki günde eğer tohumların kurumaya başladıysa yeniden yıka ve bir miktar su ile muhafaza et. Filizlenmeleri görene dek bu işleme devam edebilirsin. 

Filizlendirdiğin tohumları mikro yeşillik olarak da yetiştirebilirsin. Bunun için mercimek örneğinden gidecek olursak, mercimeklerin 4 ila 5 gün arasında tüketilebilecek hale geldiğinden bahsetmiştim. Onları kaplarında bırakıp mikro yeşillik olarak kullanabilmek için 10cm’i geçtikten sonra uygun bir kapta filizleri yerleştirebilirsin. Seçtiğin kabının içine bir miktar toprak ekle. Toprağın 1 cm altına tohumları yerleştirip yeşillendiklerinin oluşumunu izleyebilirsin. Bu işlem sonucunda elde edeceğin tat, filizlendirmedeki tada kıyasla daha keskin olacaktır. 

*Tohumlarda yapacağın filizlendirme işleminde seçeceğin kabın delikli olmasına özen göstermelisin. 

Not: Filizlendirme işlemini yaparken ilk aşamada kaseye koyduğun suyun içerisine bir miktar kefir veya ev yoğurdu ekleyebilirsin. Bu hem süreci hızlandıracak hem de tüketildiğinde sindirimi daha da kolaylaştıracaktır.

Not: Filizlendirme süreci, mercimek ve maş fasulyesi gibi baklagillerde 4 ila 5 gün arasında gerçekleşirken, nohutta 10 günü bulabilir. Eğer filizlendirme işlemini daha farklı bir besine uygulayacaksan, tohum boyunun üç katı kadar filizler yeşerdiğini gördüğün an tüketime hazır olduğunu anlayabilirsin.

Filizlendirme Yapılmış Baklagiller Nasıl Tüketilebilir? güçlü bağışıklık

Filizlendirme yapılmış baklagilleri birkaç farklı şekilde tüketmek mümkün. İşte senin için birkaç tüyo:

  • Filizlendirdiğin besinleri salatalarda kullanabilirsin. Bu ürünlerin başlı başına çok güçlü bir protein kaynağı olduğunu unutma. Bu sayede sade bir salatanın içine konulduğunda dahi günlük protein ihtiyacını karşılayabilir.
  • Yoğurtlu bir meze olarak kullanmak mümkün. Sen de yeni ve fit lezzetler arıyorsan filizlendirdiğin baklagili yoğurt ile servis edebilirsin. Üstelik içerisine ekleyeceğin farklı malzemeler ile farklı tatlar yakalayabilirsin. Bu tarifin özellikle sıcakların bastırdığı günlerde uygulayabilirsin.
  • Filizlendirdiğin besinleri pişirerek de yiyebilirsin. Normalde kuru halini tükettiğin baklagilleri yine aynı şekilde pişirebilirsin. 

Filizlendirme Yapılmış Baklagillerin Ömrü Ne Kadardır?

Filizlendirilen baklagillerin kuru bir ortamda muhafaza edilmesi gerekir. Eğer filizlendirdiğin besinleri bir hafta içerisinde kullanacaksan altına peçete konulmuş bir kaba yerleştirip buzdolabında saklayabilirsin. Ancak bu ürünleri kısa bir süre içerisinde kullanmayacaksan buzluğa kaldırmanı tavsiye ederim. Yine, kullanmak istediğin zaman kendiliğinden çözülmesini bekleyerek tüketebilirsin. 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


Fitnessdan yogaya, meditasyondan farkındalığa alanında en iyi eğitmenlerin buluştuğu İyi Yaşa’ya hemen üye ol!

İyi Yaşa Bülten

İndirimlerden ve yeniliklerden haberdar olmak için bültenimize abone ol!