İyi Yaşa

meditasyon-yapmanin-faydalariBu başlığı gördüğünde; “mindfulness ile seks arasında ne gibi bir ilişki olabilir ki?” diye düşünmüş olabilirsin. Ancak mindfulness’ı tek bir durum ile bağdaştırmak çok sığ bir yaklaşım olur. Çünkü; son yıllarda ciddi bir popülarite kazanan bu kavram, gün içinde meditasyon yaparak kazanacağın bir alışkanlıktan çok daha fazlası. 

Bütünüyle bir yaşam tarzı olan mindfulness’ı; deneyimlediğin her bir durum ile düşünebilirsin. Mindful yemek, mindful çalışmak, mindful egzersiz ve mindful seks… Bu örnekler yaşam boyu yaptığın her aktivite için rahatça çoğaltılabilir. Ancak bu yazımda üzerine yoğunlaşacağımız konu, “mindful seks” Bunun ne anlam ifade ettiğini merak ediyorsan hızlıca yazıya geçebiliriz!

“Mindfulness kelimesi tanıdık geliyor ancak tam olarak ne anlam ifade ettiğini bilmiyorum” diyorsan bu yazıdan önce Yeni Trend: Mindfulness bloguma göz atmanda fayda var. Ayrıca Yoganın Cinsel Yaşama 6 Faydası yazım da ilgini çekebilir diye düşünüyorum. 

Mindfulness, birçok alanda olduğu gibi cinsellik konusunda da oldukça etkili bir yöntem. “Bilinçli farkındalık” olarak açıklanan bu süreç, hangi alanda uygulanırsa uygulansın basitçe, kişinin dikkatini bulunduğu an’a ve ilgilendiği duruma vermesi olarak açıklanabilir. Peki bu durumun seks ile ne ilgisi olabilir?

Ne kadar haz dolu bir deneyim olursa olsun, zihnin başka düşüncelerle doluyken bu süreç seni pek de mutlu etmiyor olabilir. Bu durum birden fazla nedeni var. Yine de hepsinin temelinde kendini tamamen rahat ve güvende hissetmemen, dolayısıyla anda kalamaman yatıyor. Bu durum da çözümün mindfulness ile ilişkili olduğunun sinyalini veriyor. Dilersen önce bu durumun tetikleyicilerine, ardından çözümüne bir göz atalım. 

  • Susmayan zihin

Modern hayatın getirisi; uzunca bir yapılması gerekenler listesi, evin sorumlulukları veya yoğun bir iş temposu… Her şeyin bu kadar hızlı ve stres dolu olmasıyla aklının her an her yerde olması çok doğal. Yatak odana girdiğin andan itibaren aklındaki tek şeyin cevap beklediğin bir mail olması gayet anlaşılabilir. Ancak bu, sağlıklı bir durum olduğu anlamına gelmiyor tabii. Zihninde dolaşan o düşünce ne kadar önemli olursa olsun özel alanına girdiğin andan itibaren dışarıda kalmalı. Eğer olması gerektiği gibi sınırlarını belirleyemez isen içinde bulunduğun hiçbir durumdan keyif alamazsın. Konu, seks dahi olsa bu durum, bedeninden koptuğun ve zevk almadığın bir deneyime dönüşür. Bu noktada “mindful seks” sağlıklı bir deneyim için hatırlaman gereken kurtarıcı bir çözüm olabilir.  

Eğer sen de bu durumdan muzdarip isen kısa bir mindfulness pratiği yapmanı öneririm. Bu pratiğe derin nefes alarak ve mevcut düşüncelerinin uzaklaşmasına izin vererek başlayabilirsin. Ayak parmaklarından başlayarak vücudunu kontrol et ve gözlemlemek için duyularının her birini kullanmayı dene. Düşünceler ortaya çıktığında üzerinde uzun süre kalma, düşüncelerini fark et ve geçmelerine izin ver. Ardından partnerinle birlikte olmaya odaklan. İlgilendiğin şey; o anda neler olduğu, isteklerin, partnerin ve hislerin olsun. Bu süreçte beyninin değil, bedenin sana rehberlik etmesine izin ver.

Bu noktada meditasyon pratikleri yapmak da işine yarayacaktır. Üstelik dersler, düzenli olarak uygulandığında hayata bakış açını değiştirecek kadar etkili. Bunun için ilk olarak Stresten Arınma Meditasyonu ve Sakin bir Kalp için Meditasyon derslerini denemeni tavsiye ederim. Meditasyonun olmazsa olmazlarından olan Nefesi de unutmamak gerekir tabi. Zuhal Özyurt’un Temel Nefes Serisi meditasyon deneyiminden alacağın verimi arttıracaktır diye düşünüyorum. Eğer meditasyon sırasında bedenini daha aktif kullanmak istiyorsan dans meditasyonu derslerine de bir göz atabilirsin. Unutma ki sana neyin iyi geldiğini keşfetmek için denemekten vazgeçmemelisin. meditasyon-yapmanin-faydalari

  • “İdeal seks” ve “ideal beden kaygısı” 

Birçok konuda olduğu gibi cinsellikte de “olması gerekenler” listesi her geçen gün genişliyor. “Muhteşem bir fiziğe sahip olmalısın, kadınlar şöyle, erkekler böyle kişilerden hoşlanır, karşındaki kişinin ihtiyacını karşılamalısın, orgazm olmazsan taklit yapmalısın…. Bu örnekler maalesef fazlasıyla çoğaltılabilir. Ancak seks, tüm kalıpların ve olması gerekenlerin ötesinde bir şey. Bu noktada kendinle barışık olmalı, cinsellikte ve beden tipinde herhangi bir ideal olmadığını kendine hatırlatmalısın. Bedeninle barışmak yalnızca cinsel yaşamda değil hayattaki pek çok noktada da seni daha mutlu bir insan haline getirecektir. Bu konuda Şükran ve Şifa Meditasyonu yapmak, bedenimizin ve elbette ki sahip olduğumuz her şeyin değerini anlamak için yardımcı olabilecek bir diğer ders. Eğer hala kendini rahat hissetmiyorsan, çözüm üretmek veya zaman istemek için bu durumu partnerin ile paylaşmalısın. 

  • Cinsellik hakkında konuşmaktan çekinmek

Evet, cinsellik hakkında konuşmak bazen zor gelebilir. Ancak birlikte olduğun kişiye güvenmen ve yanında rahat hissetmen çok önemli. Bu nedenle utangaçlığı bir kenara bırakıp partnerine neye ihtiyacın olduğunu ve sana neyin iyi hissettirdiğini söylemelisin. Bunu seksten önce, seks sırasında veya sonrasında yapmak tamamen sana kalmış bir durum.  Çünkü isteklerini ve ihtiyaçlarını dile getirmek güçlendiricidir. Daha özgür hissetmek, zevk duymak ve anda kalabilmek adına sen de bunu yapmalısın. 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


Fitnessdan yogaya, meditasyondan farkındalığa alanında en iyi eğitmenlerin buluştuğu İyi Yaşa’ya hemen üye ol!

İyi Yaşa Bülten

İndirimlerden ve yeniliklerden haberdar olmak için bültenimize abone ol!