İyi Yaşa

karin-kasi

Kısa Sürede Karın Kası Nasıl Yapılır?

Daha fit görünmek ve hissetmek bir çoğumuzun hayalidir, öyle değil mi? Sağlam bir vücut ve belirgin karın kaslarına hayır diyemeyeceğimiz gibi muhakkak bir yerlerden duyup aşina olduğumuz “six-pack” görünümüne sahip olmak da isteriz. Peki, bu görünüme sahip olmak için neler yapılması gerekir? Karın kası yapmak için yalnızca spor yapmak yeterli midir? Beslenme, karın kasıyla doğrudan ilgili midir? Bütün bu merak ettiklerini bir yazıda toparladık. Hemen başlayalım!

Beslenme!

Evet, ilk şart doğru ve sağlıklı bir şekilde beslenmek! Bütün bir gününü spor salonunda geçirsen bile kaliteli bir beslenme programıyla egzersizlerini desteklemiyorsan hayalindeki karın kaslarına ulaşman pek de mümkün olmayacaktır. Peki, nasıl beslenmeli ve nelerden vazgeçmelisin? 

1.Şekeri Bırakıyoruz!

Şeker, hemen hemen her hazır yiyecek ve içecekte karşımıza çıkan katkı maddelerinden biridir. Çoğunlukla paketli gıdalar, abur cuburlar, pastane ürünleri ve gazlı içeceklerde bulunan şekeri bırakmak başta imkansız gibi gözükebilir ancak hayalindeki görünüme ulaşman için bazı şeylerden feragat etmen ve “diyet” ödemen gerekir. 😊

Tabii, şekeri bırakmak yalnızca şeker denilince akla ilk gelen gıdaları terk etmek değildir. Bugün, hazır çorbalardan hazır atıştırmalıklara kadar hemen hemen her üründe ciddi miktarda şeker bulunmaktadır. Bu nedenle tükettiğimiz tüm gıdalara dikkat etmekte fayda va.

2.Nişastayı da Bırakıyoruz!

Karbonhidratlı gıdaların vücuttaki kan şekerini yükselttiği bilinen bir gerçek. Nişasta da vücutta kan şekerini, yani glikozu en çok yükselten gıdalardan biri. Dolayısıyla karbonhidrat ağırlıklı gıdalar (makarna, beyaz ekmek, pirinç patates vb.) tüketildiğinde o an vücudunun bu besinlere ihtiyacı yoksa karaciğerde depo edilmek üzere saklanır. Dolayısıyla vücut, enerjiye döndürmeyip sakladığı enerjiyi yağ olarak depolar. Bu depolama işlemi de çoğunlukla vücudun göbek bölgesinde gerçekleşir. 

3.Bol Su Tüketiyoruz!

Su içmenin kilo vermeye etkisi yazımda detaylarıyla anlattığımız üzere bol su içmek kalp sağlığından ödem riskine kadar pek çok sorunun temel çözümü olarak öne çıkıyor. Hele ki karın kası yapmak isteyen bir sporcuysan, vücudunun egzersiz esnasında kaybettiği suyu geri kazanmak için gün içerisinde bol bol su içmen gerekir. 

4.Karbonhidrat Yerine Bol Protein!

Karbonhidratı yüksek besinler yerine olabildiğince düşük karbonhidrat ve yüksek protein değeri olan besinler tüketmeye başlamalısın. Kaliteli proteinler olarak adlandırılan yumurta, kırmızı et, balık vb. gıdaları beslenme planına muhakkak eklemelisin. Unutma ki fit bir görünüm, yalnızca spor salonuna gitmekle değil tabağındaki gıdaları değiştirmekle de mümkündür. Paketli gıdalar, un, tuz, şeker ve kızartılmış yiyeceklerden arınıp daha kaliteli proteinlerle beslenerek yapmış olduğun sporu desteklemelisin.

Yapılan bazı araştırmalar gösteriyor ki karbonhidrat yerine protein ağırlıklı beslenmeye geçen kişiler hem daha az kalori alıyor hem de gün içerisinde daha fazla tokluk hissediyor. Bundan dolayı yalnızca karın kası yapmak için değil fazlalıklardan arınıp sıkı bir görünüme kavuşmak için de protein bazlı beslenmeye geçilmesi gerekiyor. 

Alternatif Yöntemler

Protein denilince akla çoğunlukla et, süt, yumurta ve balık gibi hayvansal gıdalar geliyor. Ancak ıspanak, yulaf, çiğ badem vb. gıdalar, hayvansal olmayan ve yüksek protein değeri taşıyan gıdalar arasında. Ayrıca protein değeri yüksek olan sebze ve bakliyatlar, içerisinde bol miktarda lif barındırdığı için hem diyet hem de tokluk için oldukça etkili gıdalardır. 

Dilersen İyi Yaşa’da senin için hazırlanmış birbirinden lezzetli ve sağlıklı tariflere İyi Yaşa Mutfaktan erişebilir, sana en uygun beslenme türünü keşfetmek içinse alanında uzman diyetisyenlerimiz tarafından anlatılan 7 Beslenme Türü adlı serimizi inceleyebilirsin.

Bu arada yulafın yağ yakımında ne kadar etkili olduğundan kısaca bahsetmiştik. Dilersen hemen şimdi İyi Yaşa Eti Lifalif ile Lezzetli ve Pratik Tarifler serisini izleyerek birbirinden leziz ve bir o kadar da sağlıklı tariflere göz atabilirsin.

Egzersizler

Beslenme kısmında bir soru işareti kalmadıysa işin egzersiz boyutuna geçelim. Doğru bir beslenmeyle destekleyeceğimiz uygun programlarla birlikte hayalimizdeki karın kaslarına ulaşmamız imkansız olmayacaktır. Güzel bir bilgiyle başlayalım! 😊

Aslında çoğumuz, karın kaslarına sahibiz ancak burada önemli olan bu kasları belirgin hale getirmektir çünkü bu kaslarımız, hem çok küçük boyuttadır hem de göbek bölgesinde yağ ile örtülüdür. İşte doğru beslenmenin önemi tam da burada ortaya çıkıyor. Yani aslında ilk işimiz kas yapmak değil yağ yağmak! fitness

H.I.I.T Work-out programıyla etkili ve hızlı bir şekilde yağ yakmaya ve fit bir görünüme kavuşmaya ne dersin? Hemen şimdi bu konu hakkında yazmış olduğum H.I.I.T Workout nedir blog yazıma göz atabilirsin.

Ayrıca çeşitli H.I.I.T egzersizlerini uygulamalı olarak gösterdiğimiz programlarımız da senin için burada.

İyi Yaşa’da kendi alanında uzman birçok isim var. Fitness eğitmenimiz Can Aksu’nun kısa ama etkili karın kası egzersizlerini uygulamalı olarak anlattığı videomuza buradan göz atabilirsin.

Eğer daha önce karın egzersizi yapmadıysan veya hala başlangıç seviyesinde olduğunu düşünüyorsan, Fitness eğitmenimiz Tuğrul Çağrı Yılmazer’in Yeni Başlayanlar serisinde bulunan karın egzersizlerini buradan inceleyebilirsin. 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


Fitnessdan yogaya, meditasyondan farkındalığa alanında en iyi eğitmenlerin buluştuğu İyi Yaşa’ya hemen üye ol!

İyi Yaşa Bülten

İndirimlerden ve yeniliklerden haberdar olmak için bültenimize abone ol!