Peki, hedeflediğimiz kiloya ulaştıktan sonra bu kiloyu nasıl koruyabiliriz?
İşin aslı bu konuda tek bir doğru yok. Kısacası bu durum; kişinin metobolizmasına, yaşına ve genetik faktörlerine göre farklılık gösterir. Bu sebeple her bünye için uygulanması gereken yöntem farklıdır.
‘’Kilo’’ Derken Ne Kastediliyor?
Uyguladığın yöntemlere göre sağlıklı veya sağlıksız bir şekilde kilo verebilirsin. Sağlıksız şekilde kilo verdiysen yağ dokusundan çok kas dokusu kaybetmiş, kendini aç bırakarak ya da vücudunu gereğinden çok yorarak sağlıksız kilo verme deneyimini yaşamış olabilirsin. Yalnızca tartıda gördüğün sayıya odaklanarak bilinçsiz bir şekilde verdiğin kilolar zamanla sağlığını olumsuz yönde etkileyebilir.
Sağlıklı bir şekilde kilo verdiğin taktirde ise ulaştığın kiloyu koruma ihtimalin de artacaktır. Vücut tipine göre doğru beslenerek, tükettiğin gıdalardan yeterli oranda vitamin, protein ve mineralleri alarak sağlıklı kilo verebilirsin. Tabii ki senin vücut yapına uygun egzersizlerle de sağlıklı kilo verme deneyimini destekleyebilirsin. Aslında sağlıklı kilo vermek; vücudunda yer alan yağ dokusunu azaltmaktır ve bunu kas kütleni arttırarak da elde edebilirsin. Yani tartıda yer alan sayı değişmese bile bedenin daha sağlıklı bir hale gelmiş olabilir.
Verilen Kilo Sonrasında Nasıl Korunur?
Doğru yöntemlerle kilo verdikten sonra hedeflediğin kiloyu korumak için yapabileceklerin, hemen hemen aynı şeyler. Doğru beslenme ve doğru egzersize devam etmek bu konuda sana çok yardımcı olacaktır.
Elbette arada bir kaçamaklar meydana gelebilir. Çok sık olmamak şartıyla zararlı sayılabilecek yiyecekleri de tüketebilirsin. Bu noktada önemli olan şey denge. Vücuduna büyük çoğunlukla sağlıklı besinler girdiğinde, o az miktardaki zararlı yiyeceklerin etkisi de fazla olmayacaktır. Kolay ve pratik şekilde uygulayabileceğin sağlıklı tariflere buradan göz atabilirsin.
Hareket halinde olman da kilonu koruman konusunda sana yardımcı olacak faktörlerden. Kilo verdikten sonra yapılacaklar arasında egzersizlere devam etmek büyük önem taşıyor.
Bunun için İyi Yaşa uygulamasında bulunan Zıplamadan Kardiyo ya da Hızlı ve Etkili Sıkılaşma gibi üzerinde çalışmak istediğin hedefi seçersen sana özel sunduğu önerilerle dilediğin zaman, dilediğin yerden arşivlenmiş videolar ile egzersiz yapabilirsin. Dilersen ‘HIIT Workout Nedir?’ yazımı okuyarak egzersiz türlerinden birini derinlemesine keşfedebilirsin ve sonrasınnda İyi Yaşa’ya giderek HIIT Workout dersini pratikte de deneyimleyebilirsin.
Kısacası yediklerine dikkat ederek ve doğru egzersizleri uygulayarak hedeflediğin sıkılığa ulaşabilirsin. Vücudundaki su oranı da bu noktada büyük önem taşıyor. Çünkü su, deriyi güçlendiren ve sıkılaştıran oldukça önemli bir faktör..
İnsan Neden Kilo Alır?
Birinin kilo almasını etkileyen faktörler arasında sağlıksız alışkanlıkların yanı sıra, hormonal bozukluklar da yer alabilir. Tiroid bezlerinin az çalışması, menopoz, andropoz, insülin miktarında ya da kortizol miktarındaki fazlalıklar, bu hormonal bozuklukların sebepleri olarak karşımıza çıkabilir.
Buna ek olarak sindirim sisteminin de sağlıksız olması kilo almana neden olabilir. Sağlıklı bir sindirim sisteminde sana yardımcı olan bazı iyi huylu diyebileceğimiz bakteriler yer alır. Ama bunların dışında zararlı bakteri ve virüsler barındıran bir sindirim sistemine sahipsen, bu durum da kilo almana sebep olabilir.
Hızlı bir metabolizma, kilo vermeye giden yolda önemli rol oynar. Metabolizmanı hızlandırmak için bu alan üzerine yoğunlaşan Metabolizma Hızlandırma Egzersizleriyle bünyene destek olabilirsin.
Yemek yeme alışkanlıkları bir diğer etken. Bu alışkanlıklardan kasıt yemek yeme için harcadığın vakit ve yeme hızın. Eğer çok hızlı yemek yiyorsan, bu sindirim sistemini olumsuz etkileyebilir. Tükettiğin besinlerin farkına vararak, tatlarını alarak, doğru hızda yemek yediğin zaman ilgili sindirim hormonların ve tat reseptörlerin de doğru şekilde çalışacaktır. Hızlı yemek yediğin sürece sindirim ve doyma merkezin olumsuz etkilenir. Eğer hızlı bir şekilde yemek yiyorsan, bu esnada vücudun da hızlı insülin salgılar. Yani kan şekerin de hızla düşebilir ve çok kısa sürede tekrar acıktığını hissedersin. Bu da daha çok yemene ve kilo almana sebep olur.
Genetik detayların etkisi ise düşüktür. Ailende var olan kilo alma probleminin sende de olmasının sebebi, yalnızca aynı DNA’yı paylaşmanız değil, ailen ile aynı ya da benzer sağlıksız alışkanlıklara sahip olman olabilir.
İçinde bulunduğun ruhsal durum da kilo almanda oldukça önemli bir faktör olarak karşına çıkabilir. Yediklerinden zevk almadığın zaman, zihninde henüz doymadığın gibi yanlış bir düşünce belirebilir. Stres ya da depresyon sebebiyle de kimi kişilerde yeme bozuklukları görülebilir ve bu durum kilo almaya yol açabilir. Böyle bir durum yaşıyorsan sana Stresten Arınma Meditasyonu dersini önerebilirim. Düzenli olarak yaparsan faydasını göreceğine eminim…
Aynı şekilde uyku düzeninin de kilo almanda etkisi vardır. Gece geç vakte kadar uyanık olursan, elbette acıkırsın ve geç saatte tükettiğin yiyecekler de bünyeni olumsuz etkileyecektir. Uyuma zamanına yakın vakitlerde yediğin yiyecekler, doğru şekilde sindirilemez ve kilo almana yol açar.
Kısacası kilo almak, vermek ve sonrasında korumak; çok boyutlu olarak değerlendirilebilecek bir şey. Tüm bunların tek bir sebebi olmadığı için izleyeceğin yol da içinde bulunduğun fiziksel ve ruhsal duruma göre farklılık gösterecek. Bu yazıyı okuyarak senin için en doğru yolu bulup, hedeflerin doğrultusunda çalışmaya başlayabilirsin… Hadi! Alanında uzman eğitmenlerle onlarca egzersiz serisi İyi Yaşa’da seni bekliyor…
Sağlıkla kal…
Melisa
Çok güzel anlatmışsınız. Keşke uygulayabilsem