İyi Yaşa

Hamilelikte Yoganın Faydaları

hamilelikte yogaHamilelikte Yoganın Faydaları

Sevgili anne adayı, hamilelik sürecinde fiziksel ve zihinsel sağlığını korumak için bir yol mu arıyorsun? Sana hem fiziksel hem de zihinsel sağlık için binlerce yıldır kullanılan bir önerim var: yoga! Yoga, hamilelik sürecinde anne adayının vücudunda yaşanan değişikliklere rahat bir şekilde uyum sağlamasına ve bu süreçte sağlıklı kalmasına yardımcı oluyor. Gel, istersen hamilelikte yoga yapmanın faydalarına daha yakından bakalım.

Sırt ağrısı, sabah bulantısı ve yorgunluk hamilelik sürecinde görülen en yaygın rahatsızlıklardan birkaç tanesi. Yoga ile bu rahatsızlıkları ve etkilerini en aza indirmek mümkün. Yoga pozlarından çocuk pozisyonunda durup dinlenmek veya kedi inek pozunda vakit geçirmek hamilelik ile birlikte gelişen sırt ağrılarına iyi gelecektir. Bahsettiğim ve benzeri yoga pozları sırt kaslarını esnetir ve güçlendirir, bu sayede mevcut sırt ağrılarına iyi geldiği gibi oluşabilecek ağrı ihtimallerini de azaltır. Dilersen sırt ve bel ağrıları üzerine odaklanan dersimizi yaparak rahatlayabilirsin. Yoga pratiklerinde yer alan nefes egzersizleri de anne adayları için oldukça yararlıdır. Pratiğine ekleyeceğin derin nefesler hamileliğin getirdiği mide bulantılarını ve baş dönmelerini en aza indirecektir. Ayrıca, nefes pratikleri anne ile birlikte bebek için de oldukça faydalıdır. Yoga pratiklerine dahil edebileceğin çeşitli nefes egzersizleri ile rahatsızlıklarından kurtulurken bebeğine daha çok oksijen taşıyabilirsin.

Hamilelikte yoga pratiğinin bir diğer faydası ise anne adayını doğuma hazırlıyor oluşu. Yoga, rahat bir hamilelik süreci geçirmeye yardımcı olduğu gibi anne adayının psikolojik ve fiziksel olarak doğuma hazır olmasını da sağlıyor. Yoga pratiklerine pelvisin açılmasına yardımcı olan pozlar ekleyerek vücudunu doğuma hazır hâle getirmen mümkün. Hamile Egzersizi 1 ve Hamile Egzersizi 2 derslerini yaparak bedenini güçlü tutarak doğuma hazırlanabilirsin. Yoga seni fiziksel olarak hazırlayacağı gibi psikolojik olarak da doğuma hazırlayacaktır. Yoga pratiklerinin dinginleştirici etkileri aracılığıyla doğum stresini ve kaygılarını azaltabilirsin. Ayrıca, doğum sürecinde anne adayının strese kapılmaması bebeği de sakinleştirecektir ve doğumu anne ile bebek olmak üzere iki taraf için de kolaylaştıracaktır.

Anne adayları yazının önceki kısımlarında yer alan konularda ve daha birçok konuda hamilelik sürecinde yoga yapmanın faydasını görebilir. Yoga, ağrısız bir hamilelik süreci ve kolay bir doğum sağladığı gibi anne adayının gündelik yaşantısında zinde kalmasını sağlar. Hamilelik, insan vücudunun kısa sürede oldukça fazla değişime uğradığı bir süreçtir. Anne adayı bu süreçte vücudunda yaşadığı değişimlere ayak uydurabilmek için güç ve dayanıklılığa ihtiyaç duyar. Hamilelikte yoga yapmak anne adayına işte tam da ihtiyaç duyulan bu iki unsuru sağlar. Yogada savaşçı gibi pozlarla kol ve bacak dayanıklılığı artırılabileceği gibi plank gibi pozlarla karın bölgesi güçlendirilebilir. Ayrıca yoga, hamilelikte bebeğin gelişimi ile birlikte alınan bölgesel kilolarla değişen ağırlık merkezine rağmen vücudun dengede kalmasına yardımcı olur.

Yoga pratiklerinden beklenen faydaları sağlamak ve hatta pratik esnasında fiziksel zarar görmemek için pozların doğru şekilde yapıldığından emin olunması gerektiğini unutmayalım. Aksi takdirde anne adayının sakatlanması ve hatta bebeğin zarar görmesi söz konusu olabilir. Bu nedenle, hamilelik sürecinde yoga pratiklerini alanında uzman bir eğitmen eşliğinde gerçekleştirmeni tavsiye ediyorum. Birlikte çalıştığın eğitmen senin ihtiyaçlarına ve kondisyonuna uygun yoga pozları seçerek pratiğinden maksimum verim elde etmeni sağlayacaktır. Ayrıca, doğum öncesi yoga ders gruplarına katılarak yogadan faydalanabileceğin gibi seninle benzer süreçlerden geçen anne adaylarıyla da paylaşımda bulunabilirsin. Bu, içinde bulunduğun hamilelik sürecinde yalnız hissetmemen ve topluluk ruhunu hissedebilmen için harika bir fırsat olacaktır.

Doğum öncesi yoga ders gruplarına katılma imkânın yok ancak yine de bu süreçte yoga yapmak mı istiyorsun? Merak etme, senin için de bir önerim var. İyi Yaşa uygulamasını telefonuna kolayca indirerek veya https://www.iyiyasa.com aracılığıyla … yoga derslerine ulaşabilir ve eğitmen eşliğinde yoga yapabilirsin. Üstelik tüm bu akışlar uzmanlar tarafından anne adaylarına uygun şekilde planlandı! 

Anne adayları yoga pratiklerini ister yüz yüze olarak ister online şekilde gerçekleştirmeyi tercih edebilirler. Yoga, hamilelik boyunca fiziksel ve psikolojik olarak sağlıklı kalmak için güvenli ve etkili bir yoldur. Doktor onayı alınarak ve uzman eşliğinde yapılan yoga, yaygın hamilelik rahatsızlıklarını hafifletecek, bedeni ve zihni doğuma hazırlayacak ve anne adayının genel zindelik ile esnekliğini artıracaktır. Rahat, sağlıklı ve bol yogalı bir hamilelik süreci diliyorum. Hamilelik sürecinde yapabileceğin egzersizlerin detayına bu yazımda göz atabilirsin. Ayrıca doğumdan sonra spora geri dönmek, zayıflayan yerleri güçlendirmek ve kendine biraz da olsa vakit ayırmak için Doğum Sonrası Egzersizi 1 ve Doğum Sonrası Egzersizi 2 derslerini yapmanı öneririm. İyi Yaşa, sağlıkla kal! 😊

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


Fitnessdan yogaya, meditasyondan farkındalığa alanında en iyi eğitmenlerin buluştuğu İyi Yaşa’ya hemen üye ol!

İyi Yaşa Bülten

İndirimlerden ve yeniliklerden haberdar olmak için bültenimize abone ol!