İyi Yaşa

enerji-arttirma

Gün İçinde Enerjini Artırmanın 10 Yolu

yemek-tarifleriGün içinde enerjik olmak için uygulayabileceğin pek çok yöntem var. Bu yöntemler sayesinde yeni sağlıklı alışkanlıklar edinerek günlük enerjini zirveye çıkarabilirsin. Böylelikle hem iş hayatını hem de özel hayatını olduğundan çok daha verimli şekilde sürdürebilirsin. Peki gün içindeki enerjiyi yükseltmek için ne yapmalı?

1. Sağlıklı Beslen

Tükettiğin gıdalar seni hem fiziksel hem de mental olarak etkiler. Sahip olduğun enerjiyi yükseltmek için öncelikle zararlı, katkı maddeleri barındıran gıdalardan uzak durman gerekir. Herkesin vücut tipi birbirinden farklıdır. Senin bünyene uygun olan miktara göre karbonhidrat ve protein tüketmen en doğrusu olacaktır. Örneğin, kahvaltıda Yumurta Dürüm yiyerek protein ihtiyacını karşılayabilirsin. Gün içinde enerji veren yiyecekler arasından yeşil sebzeleri de öğünlerinden eksik etmediğin takdirde enerjinin yükseldiğinin ve kendini daha rahat hissettiğinin farkına varacaksın. Elmalı Semizotu Salatasını denemeye ne dersin? Hem hafif, hem de lezzetli bir tarif. Dilersen yanına Tavuklu ve Cherry Domatesli Kinoa Bowl yapabilir, harika bir menü yaratabilirsin! Doğru beslendiğin zaman, gün içinde enerjik olmak için vitamin gereksinimini de sağlamış oluyorsun.

2. Şeker Tüketimini Azalt

saglikli-beslenme-onerileriGünümüzde çok fazla gıda içerisine ekstra şeker ilave ediliyor. Bunun sebebi maalesef şekerin insanlarda bağımlılık yapma etkisinin yüksek oluşu. Şeker gereğinden fazla miktarda tüketildiğinde vücudunda yarardan çok zarara sebep oluyor. ‘’Gün içinde enerjik olmak için ne yapılmalı?’’ sorusunun etkili cevaplarından biri ‘’Şeker tüketimini azalt, hatta mümkünse yalnızca meyvelerden şeker ihtiyacını gider.’’ olacaktır. Fakat, tatlının ne kadar güzel ve lezzetli bir şey olduğunu hepimiz biliyoruz. Pekmez, hurma, hurma tozu ve bal, şekere alternatif olarak kullanabileceğin besinler. Tatlı ihtiyacını gidermek için Eti Lifalif’in hazırladığı üç farklı Overnight Oats tarifine göz atabilirsin. Başka bir alternatif olarakta Naturagen Collagen’in Meyveli ve Granolalı Donmuş Yoğurt Bar tarifini deneyebilirsin. Şimdiden afiyet olsun 🙂

3. Hareketsiz Kalma

Elinden geldiğince aktif bir yaşam sürersen, kısa zaman içinde enerjinin arttığını gözlemlersin. Bu aktif yaşam, kendini zorlamadan, doğru şekilde uygulandığında her zaman sağlığını üst seviye taşır. Dolayısıyla gün içindeki enerjin de yükselir. Vakit buldukça ufak egzersizler yapmak, asansör yerine merdivenleri kullanmak, bir yere giderken otobüsten bir durak önce inip yürümek, ofiste masa başında çalışıyorsan 10 dakikalık Ofis Egzersizleri gibi küçük değişimler bile enerjini yükseltmende sana büyük faydalar sağlayacaktır. Ek olarak, düzenli bir antrenman rutini oluşturmakta kısa sürede gün içi enerjini oldukça etkileyecek. Düzenli spor yapmaya nereden başlayacağını bilmiyorsan 7 Günlük Spora Başlangıç Serisini kullanabilirsin. 

4. Uyku Düzeni Sağla

Akşamları uyuduğun uykunun kalitesi, senin gün içindeki enerjini etkileyen önemli bir faktördür. Uyku düzenini verimli hale getirmek, gün içinde enerjik olmak için uygulayabileceğin yöntemlerden biri. Sabah erken kalkman gerektiği zamanlar, 7-8 saatlik uykunu almanı sağlayacak bir saatte uyuyarak bu düzeni sağlayabilirsin. Uyku durumunda hem zihnin hem de bedenin dinlenir. Bu dinlenme sonucunda da ertesi gün kendini her zamankinden çok daha enerjik hissedersin. Yatağa yatınca hemen uyuyamayanlardansan uykuya dalmana yardımcı olacak bedenini gevşetecek yoga ve meditasyonlara buradan ulaşabilirsin. Ayrıca, düzenli ve kaliteli bir uyku uyumanın faydalarını merak ediyorsan, bu yazımı okuyabilirsin.

5. Meditasyon Yap

‘’Gün içinde nasıl enerjik olunur?’’ sorusunun yanıtları arasında, çoğu kişiye daima olumlu etki sağlayan meditasyon yer alıyor. Her kişinin kendine ait rahatlama, zihin boşaltma yöntemleri yer alır. Ama genel olarak meditasyon, sessiz bir ortamda, rahat bir şekilde oturarak ya da yatarak yapılabilir. Tabii ki yumuşak bir müzik eşliğinde de meditasyonunu gerçekleştirmek mümkün. ‘’Meditasyon’’ derken kastedilen seni gün içinde yoran, strese sokan düşüncelerden bir süreliğine arınma durumudur. Her yerde uygulayabileceğin meditasyonlar ile aslında zihinsel bir mola verebilirsin. Bu mola, sahip olduğun enerjinin en verimli şekilde artmasına yardımcı olur.

6. Su İç

Vücudunun yaklaşık %70 sudan oluşuyor. Su, hem metabolizmanı hızlandırmakta sana yardımcı olan, hem de iç organlarının temizlenmesini ve daha efektif çalışmasını sağlayan bir etken. Ayrıca su, gün içinde enerji veren içecekler arasında başta gelir. Senin bünyen ve alışkanlıkların doğrultusunda sabahları içtiğin kaliteli bir fincan kahve ya da çay, barındırdığı kafein nedeniyle de enerjini yükseltmende yardımcı olabilir. Ama unutma ki kahve ve çay dehidrasyona sebep olan, yani vücudunda yer alan su miktarının azalmasına etki eden bir içecektir. Bu nedenle özellikle kahve ya da çay tüketen biriysen, mutlaka su tüketimini de bu oranda arttırman da fayda var.

7.  Güneş Gör

’Gün içinde enerjik olmak için ne yapmalı?’’ sorusunun cevaplarından biri de güneşe çıkmaktır. Güneşin sana sağladığı D vitamini ve aydınlığın psikolojin üzerindeki olumlu etkisi sebebiyle, güneş görmen de gün içinde enerji seviyeni ciddi miktarda arttırabilir. Mevsimsel detaylar ve çalışma saatlerin sebebiyle güneşi kaçırıyor olabilirsin. Bu gibi durumlarda her fırsat bulduğunda, kısa bir süre için bile olsa gün ışığından faydalanmaya çalış. Hatta dışarı çıkmışken Can Aksu ile kısa bir antrenman yapmaya ne dersin? Bir taşla iki kuş! Emin ol en yakın vakitte olumlu etkileri hissetmeye başlarsın.

8. Seni Mutlu Eden Müzikler Dinle

 Müzik, çoğunlukla duygu durumunu etkileyen bir faktör olarak yaşamında yer alıyor. Depresif tonlar yerine daha ritmik, coşkulu müzikler dinleyerek zihnini canlandırabilirsin. Ya da sana iyi geliyorsa yumuşak seslerden oluşan enstrümantal şarkılar da tercihlerin arasında yer alabilir. Gün içinde enerjik olmak için seni iyi hissettiren, pozitif bir moda bürünmeni sağlayan tüm müzikleri dinleyebilirsin. İşittiğin sesler seni önce mental sonra fiziksel olarak son derece olumlu etkiler ve enerjinin en üst seviyelere çıkmasına büyük oranda yardımcı olur. Eğlenceli ve popüler müzikler eşliğinde Mine Yılmazbilek’in hazırladığı Hafif Tempo Kardiyo Dans dersi yaparak güne başlaman enerji seviyende kilit rol oynayabilir.

9. Seni Mutlu Eden İnsanlarla Görüş

Çevrende yer alan insanların sahip oldukları olumlu ya da olumsuz enerjiler, senin sahip olacağın enerjiyi ciddi miktarda etkileyen faktörler arasındadır. Negatif ya da düşük enerjili insanlar maalesef seni de olumsuz yönde etkiler. Mümkün olduğunca seni mutlu hissettiren, kendi enerjileri pozitif ve yüksek olan insanlarla iletişim kurmalısın. İletişim, biz insanların birbirine enerji bakımından da yardımcı olmasını sağlar. Doğru insanları hayatında tutarak, olumlu iletişimler kurarak sen de gün içindeki enerjini arttırabilirsin.

10. Doğru Kokular Kokla

Sahip olduğun 5 duyudan biri olan koku, gün içinde enerji veren takviyeler arasında yer alabilir. Maalesef günlük yaşantında egzoz, çöp ve hijyenik olmayan pek çok kokuya maruz kalıyor olabilirsin. Bu istemsiz de olsa senin enerjini düşürebilen etkenler arasında bulunuyor. Hoşuna giden bir parfüm, nane kokuları, lavanta kokuları ya da tarçın kokusu senin enerjini yükseltmen için son derece faydalı olabilir. Gün içinde enerjik olmak için seni mutlu eden kokulara maruz kalmaya çabalarsan, olumlu değişimi kısa süre içinde hissetmeye başlarsın.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


Fitnessdan yogaya, meditasyondan farkındalığa alanında en iyi eğitmenlerin buluştuğu İyi Yaşa’ya hemen üye ol!

İyi Yaşa Bülten

İndirimlerden ve yeniliklerden haberdar olmak için bültenimize abone ol!