İyi Yaşa

Düzenli ve Kaliteli Uykunun Faydaları

duzenli-uykuHayatının yaklaşık olarak ⅓ ‘ünü uyuyarak geçirdiğini biliyor muydun? Evet, bu çok ciddi bir oran. Ancak faydaları da bir o kadar fazla. Uyku, bilinenin aksine sadece bedeni ve beyni dinlendirdiğin bir aşama değil; aynı zamanda sağlığın açısından da oldukça önemli ve aktif bir süreç. Bu nedenle ayrı bir başlık açılması gereken konulardan biri. Uykudan bahsetmişken nasıl, ne kadar ve ne zaman uyuduğunun da belirleyici etkenler arasında yer aldığını unutmamak gerek. Yeterince ikna olmadın mı? Dilersen bu yazımda düzenli ve kaliteli uykunun faydaları neymiş, bir göz atalım! 

Sen de “Günde en az 7-8 saat uyuyorum ama geceleri bir türlü uyku tutmuyor. Ben de öğle saatlerinde uyuyorum.” diyenlerden misin? Evet, günde ortalama 7-8 saat uyumak gerekir. Ancak hangi saatler arasında uyuduğun da oldukça önemli bir konu. Doğal bir akışta, uyku hormonu olarak da bilinen melatonin, hava karardığında salgılanır. Ancak gün içinde yaşadığın yüksek oranda stres, maruz kaldığın mavi ışık ve kahve gibi kafein kaynakları uyku düzeninin aksamasına neden olabilir. Tabii hareketsizlik ve uyku düzeninin bozulması gibi etkenler de bu noktada belirleyici faktörler arasında yer alıyor. Dilersen bu konuda sana yardımcı olacağını düşündüğüm “Uyku Kalitesini Artırmanın 6 Yolu” yazıma bir göz atabilirsin.

Peki ya 04.00’da uyumakla 23.00’ da uyumak arasında ne fark var?

Melatonin hormonundan bahsetmiştim. Bu hormon, çoğu zaman uyku hormonu olarak da adlandırılıyor. Üstelik, insan sağlığı için birçok faydası bulunuyor. Ancak melatoninin salgılandığı belirli bir zaman aralığı vardır. Genellikle saat 21.00 gibi salgılanmaya başlayan melatonin, özellikle de 23.00  – 03.00 saatleri arasında salınımın en yüksek seviyede izlendiği aralığa girer. Bu nedenle melatoninin sağladığı pek çok fizyolojik ve biyolojik etkilerden faydalanabilmek için yukarıda belirttiğim zaman aralığında uyumaya özen göstermen gerekir. 

Gece uykusunun önemi sadece melatonin salgılanmasından kaynaklanmaz. Melatonin, büyüme hormonunun salgılanmasını tetikler. Böylece bu hormon, yine aynı saat aralığında hipofiz bezinden salgılanmaya başlar. Derin uyku sırasında salgılanmaya başlayan büyüme hormonunun da birçok faydası bulunur. Bu nedenle sabahları 10 saat dahi uyusanız gece uykusunun yerini dolduramazsın. 

Düzenli ve kaliteli uykunun faydaları

portakal-suyu1- Bağışıklık Sistemini güçlendirir

Düzensiz bir uyku, bağışıklık sistemini olumsuz yönde etkiler. Bu da vücut direncini düşürerek hastalıklara yakalanma riskini arttırır. Eğer sen de daha sağlıklı bir yaşam sürmek istiyorsan kaliteli bir uyku şart. Düzenli uykunun yanı sıra, Vücut Direncini Artıracak egzersizler ve tarifler yaparak daha enerjik ve zinde hissedebilirsin. Dilersen bunlara ek olarak “Bağışıklık Sistemini Güçlendirmek için 7 Öneri” yazımı da inceleyebilirsin. 

2- Stresi azaltır

Uyku ile stres seviyesi arasında çok net bir ilişki bulunur. Bu durumu iki yönlü olarak düşünebilirsin. Nasıl ki stresli olduğun zamanlarda uykuya dalman zorlaşır, yine uykusuz olduğun zamanlarda da stres seviyende göz ardı edilemez bir yükselme meydana gelir. Stresin de kalp ve damar sorunlarına neden olduğunu düşündüğümüzde düzenli ve kaliteli bir uyku çekmenin ne kadar hayati olduğunu daha net görmüş oluruz. Uyumadan önce Stresten Arınmak için yoga ve meditasyonlar yaparak daha huzurlu ve rahatlamış bir enerji yaratabilirsin. 

3- Daha parlak bir cilt ve daha genç bir görünüm sağlar

Uyku sırasında büyüme hormonunun salgılandığından bahsetmiştim. Bu hormon aynı zamanda kolajen üretimini destekler. Bu da daha sağlıklı, aydınlık ve gergin bir cilt görünümüne sahip olmanıza sağlar. Ayrıca uyku sırasında hücre yenilenmesi de hızlanır. Tüm bunları düşününce kaliteli ve düzenli bir uyku ile gençleşme kaçınılmaz bir hal alıyor. Kolajeni hayatının bir paçası haline getirmek istersen Naturagen Collagen ile Sağlıklı Yaşam Serisine göz atabilirsin.

4- Kilo kaybını destekler

Yetersiz uyku, doygunluk sinyalini gönderen leptin hormonunun seviyesinde bir azalma meydana getirir. Sen de beyne giden sinyaller ile tok olduğunda dahi kendini aç hissedersin. Bu da kilo almayla sonuçlanır. Bununla birlikte, gece uyanık kaldığınız saat boyunca kimi zaman acıktığından kimi zaman da sıkıntıdan yemek yemeye yönelebilirsin. Ancak yeterli ve düzenli bir uyku tam tersi nedenlerle kilo kaybını destekler.  

5- Beyin fonksiyonları için oldukça önemli

Uyku olarak adlandırılan bu süreç, yaşamsal fonksiyonlarımız için oldukça önemlidir. Yani uyumak, sadece ertesi gün daha enerjik hissedin diye yapılan bir şey değil. Hafıza, konsantrasyon ve algılama gibi bilişsel süreçlerin sağlıklı bir şekilde işleyebilmesi için gerekli olan bir eylemdir. Yukarıda bahsettiğim melatonin ve büyüme hormonunun salgılanmasının da bu süreçlere katkısı olduğunu unutmamak gerek. Bu nedenle kaç saat uyuduğundan ziyade ne zaman uyuduğun oldukça kritik.

Evet, bu yazımda düzenli ve kaliteli bir uykunun ne kadar önemli olduğundan bahsettim. Yine de uykuya dalabilmek her zaman pek de kolay olmayabilir. Ancak bu doğrultuda hala yapabileceğin bir şeyler var. Dilersen bunun için İyi Yaşa’da bulunan Uyku Kategorisinden yararlanabilirsin. Yin Yoga dersleri ve Meditasyonlar bu konuda sana oldukça yardımcı olacak!

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


Fitnessdan yogaya, meditasyondan farkındalığa alanında en iyi eğitmenlerin buluştuğu İyi Yaşa’ya hemen üye ol!

İyi Yaşa Bülten

İndirimlerden ve yeniliklerden haberdar olmak için bültenimize abone ol!