İyi Yaşa

meditasyon

Farkındalık ile Beden ve Zihin Bütünlüğü

meditasyon-yapmanin-faydalariHerkese merhaba;

Ben Gözde, beden eğitimi mezunuyum. 18 yıldır bireylerle vücutlarının güçlenmesi ve esneklik kazanması üzerine çalışıyorum.

Tüm bu zaman içerisinde gözlemledim ki; bedeni zihinden ayrı düşünerek eğitmek yeterli değil. Bedenimiz ve zihnimiz birbirinin aynası. Bunu fark ettikçe de eğitimlerimde bu ikili arasındaki dengeyi bulmaya ve aralarındaki bağı güçlendirmeye odaklandım. Bu sırada beden zihin farkındalığı üzerine çok sayıda eğitim ve seminerlere katıldım. Bu farkındalık çalışmalarını öğrencilerime aktardığımda da onlardaki değişim ve dönüşüm inanılmaz sonuçlar verdi. Bu süreçte edindiğim bazı bilgi ve deneyimlerimi sizlerle de paylaşmak istiyorum. Hazırsanız başlayalım.

Zihninin de bedenin gibi eğitilebilir olduğunu biliyor musun? 

Öncelikle çalıştığım insanlarla yaşadığım deneyimleri aktarmak istiyorum. Çalıştığım insanların çoğu yoğun iş temposuna sahip olan ve gün boyu bilgisayar başında oturarak çalışan kişiler. Bu tarz çalışan kişilerde genellikle kas ve iskelet sistemi rahatsızlıkları oldukça sık görülür. En sık görülen rahatsızlıklar ise bel ağrısı, gergin boyun sendromu ve omuz-dirsek iltihaplanmasıdır. Uzun süre aynı pozisyonda çalışmak, yanlış duruş ve oturuştan dolayı bazı omurga rahatsızlıkları ve postür bozukluklarına da sebep olabiliyor.

Tabii ki bu rahatsızlıklardan düzenli ve sistematik çalışmalarla kurtulmak mümkün.

Dilersen İyi Yaşa’da bulunan ofis yogası ve ofis egzersizi derslerine de bakabilirsin.

Zihni eğitip, farkındalık kazandığımızda, beden ve zihni dengeye getirip rahatlattığımızda alışkanlıklarımızdan da kurtulmak mümkün oluyor.

Bedenimiz, zihindeki tüm olumsuz duyguları kayıt altına alıyor. Duygularımızı içimizde tuttuğumuz zaman vücutta bir yere yerleşmek zorunda kalıyorlar. Bu duygular, kimi zaman boyunda ve sırtta bir ağrı ile ortaya çıkabiliyor, kimi zaman da bel veya baş ağrısı olarak kendini gösterebiliyor. Pek çoğunun altında yatan sebep ise stres kaynaklı oluyor. 

Her şeyde olduğu gibi bu durumda da en önemli şey; önce bedenimizi fark etmemiz! Sahi biz bedenimizi ne kadar tanıyoruz? Nefesimizi ne kadar biliyoruz? İyi Yaşa’da bulunan farkındalık egzersizleri sana bu yolda yardımcı olabilecek önemli bir unsur olabilir.

Aslında nefes bedene yaşam enerjisini veren en önemli şey. Artık günümüzde bedenle zihni ayrı düşünmemiz mümkün değil. 

Hepimiz gün içerisinde farklı şeyler yaşıyoruz ve stresli olduğumuz anlarda kaslarımız geriliyor. Bedenimizi rahatlattığımızda zihnimiz rahatlıyor, zihnimizi rahatlattığımızda da bedenimiz.. demek ki neymiş 🙂 beden ve zihin bir bütünmüş. Dilersen bedenini çalıştırırken anda kalabileceğin pilates derslerime de bir göz atabilirsin. Evde Reformer Etkili Pilates Serisi güzel bir başlangıç olabilir.

‘Acaba içimde şu an ne oluyor da dışarıya bunlar yansıyor?’ sorusunu sorduğumuzda, kendimize bu ufak hatırlatmaları ve farkındalık egzersizlerini yaptığımızda bedenimiz hemen rahatlıyor. iyi yaşa app nedir

Zihin her daim alıştığı ve bildiği şeyi yapmak istiyor. 

Peki bu alışkanlıklar nasıl değiştirilir? 

Gün içerisinde masa başında çalışırken veya herhangi bir iş yaparken bir anda durup 2-3 dakikanı nefesine odaklayarak, farkındalığını sadece kendine  ve bedenine verdiğin zaman  alışkanlıklarını değiştirebilir ve böylece zihni dingin hale getirebilirsin. Burada ki amaç nefesini izlerken bedeninin duruşuna odaklanmak.

Aslında her gün kendimize ısrarla sormamız gereken soruyu unutuyoruz.  Oysa hayat hep hatırla istiyor.. Hatırlamak istersen ilk önce nefesini izlemekle başlayabilirsin. Dilersen İyi Yaşa app içerisindeki  meditasyonları uygulayabilir ve dilediğin pratiği yapabilirsin. Bu pratikleri düzenli uyguladığında zihnindeki hikayeler kaybolacak ve bedenin de rahatlayacak…

Sevgimle…

Gözde Yavuzyilmaz 

1 Comment

  • 20 senedir ofiste masa başında çalışan biri olarak Gözdeyle çalışmaya başladığımda omurgam feci durumdaydı. 6 aylık egzersiz programı sonrasında duruşum dikleşti ve ağrılarım azaldı. 🙂 nefes egzersizleriyle zihnim durgunlaştı 🙏🏻 ayrıca bebeğimi çok daha kolay taşıyorum çünkü güçlendim! #bedenzihinbütünlüğü 🫶🏻

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


Fitnessdan yogaya, meditasyondan farkındalığa alanında en iyi eğitmenlerin buluştuğu İyi Yaşa’ya hemen üye ol!

İyi Yaşa Bülten

İndirimlerden ve yeniliklerden haberdar olmak için bültenimize abone ol!